');
Najnovije vesti
Blic Vesti Hronika

"BABA JE VIKALA 'TO JE MOJE DETE' I NIJE HTELA DA JE PUSTI" Stravične ispovesti svedoka koji su videli kako se devojčica (2) UTOPILA U JAMI

Rezultati obdukcije tela devojčice Lee F., stare godinu i devet meseci, koja se prekjuče utopila u septičkoj jami u dvorištu porodične kuće u Velikoj Gredi kod Plandišta, pokazali su da je uzrok smrti utapanje.

"BABA JE VIKALA 'TO JE MOJE DETE' I NIJE HTELA DA JE PUSTI" Stravične ispovesti svedoka koji su videli kako se devojčica (2) UTOPILA U JAMI Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
"BABA JE VIKALA 'TO JE MOJE DETE' I NIJE HTELA DA JE PUSTI" Stravične ispovesti svedoka koji su videli kako se devojčica (2) UTOPILA U JAMI

Nakon tragedije koju Velika Greda ne pamti, kada je devojčica uspela sama da izađe iz kuće u kojoj su u tom trenutku bili njena baba i brat blizanac Rudolf, nakon čega se približila i upala u otvorenu septičku jamu, Više javno tužilaštvo u Pančevu, koje postupa u ovom slučaju, naložilo je obdukciju tela.

- Više javno tužilaštvo u Pančevu naložilo je obdukciju, a rezultati su pokazali da je uzrok smrti utapanje. Nastaviće se radnje prikupljanja informacija od roditelja i drugih lica kako bi se utvrdile okolnosti ovog slučaja - kaže za "Blic" portparol Višeg javnog tužilaštva u Pančevu Miloš Dejanović i dodaje da nijedno lice nije zadržano nakon utapanja.

Ovde se udavila devojčica stara dve godine
Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Ovde se udavila devojčica stara dve godine

U naselju zavladao muk

Dan nakon nesreće u naselju Velika Greda kod Plandišta vladao je muk. Telo preminule devojčice nakon obdukcije odvezeno je u kapelu gde su ožalošćeni roditelji primali saučešća.

Devojčica je sahranjena danas na katoličkom groblju u Velikoj Gredi.

Reporteri "Blica" ni u kući ni u kapeli nisu zatekli porodicu devojčice, međutim, okupljene su bile komšije, koje i dalje ne mogu da veruju šta se dogodilo. Među njima bio je i jedan od očevidaca, komšija koji je video babu kako je iznela devojčicu iz dvorišta, koja je još uvek davala znake života, i čekala dolazak Hitne pomoći.

- Video sam babu kako u rukama drži devojčicu koja je bila mokra. Koliko sam ja video, dete je bilo živo, ali kašljalo je i bilo je bledo. Prišao sam joj sa nekoliko komšija da ugrejemo dete i pokušamo da joj pomognemo - priča komšija kojeg smo juče zatekli u blizini kuće porodice Lee F.

Kako je nekoliko sati nakon tragedije ispričala B. B., vlasnica kafane koja se nalazi tik pored kuće, ona je takođe pritrčala babi, koja je od šoka samo stajala i mumlala sebi u bradu, uspevši da im kaže da je dete upalo u vodu.

- Videla sam ženu kako nosi dete po dvorištu. Nisam znala o čemu je reč dok joj nisam prišla. Dete je bilo mokro i krkljalo je. Nepovezano je pričala da je devojčica upala u vodu. Prišla sam joj da pomognem, ali ona nije želela da mi da ni da pipnem devojčicu - ovim rečima prepričava dramu žena koja je prva pritekla u pomoć baki malene Lee Ficker (2), koja se udavila u septičkoj jami u svom dvorištu u selu Velika Greda kod Plandišta.

Komšinica koja se zatekla na mestu tragedije objašnjava da je u utorak pošla u prodavnicu, kada je videla baku sa unukom u naručju.

- Devojčica je još bila živa. Rekla sam baki da je okrene i da joj skine garderobu, ali ona ju je unezvereno stegla i drmusala sve vreme. Tražila sam joj da mi je da, a ona ju je stezala sve jače. Vikala je: "To je moje dete!" dok joj je maleni anđeo umirao na rukama. Videlo se da se bori za vazduh - priča prestravljena komšinica i dodaje da je baka sve vreme plakala.

- Ona od šoka i straha nije znala šta da radi i kako da pomogne unuci. U jednom trenutku je stigla Hitna pomoć. Lekari su joj jedva uzeli dete iz naručja, uveli je u sanitet i odvezli. Čula sam baku kako viče: "Hoću i ja sa njom, moje dete!" - kaže komšinica i dodaje:

- Ne mogu da se smirim. Možda sam i ja mogla da spasem devojčicu, ali sad je kasno. Desila se tragedija kakvu selo ne pamti - kaže sagovornica.

Kako je za "Blic" ispričao otac devojčice Nikola F., majka njegove žene Anamarije čuvala je blizance Leu i Rudolfa, dok je on sa ženom šetao sa dvoje mlađih, tromesečnih blizanaca. Kroz suze je ispričao da deca ranije nikada nisu uspevala sama da otvore vrata kuće. O tragediji ih je obavestila baba koja ih je pozvala na telefon, uz reči da je dete upalo u vodu, a da ga je ona izvukla i čeka Hitnu pomoć.

- Izašli smo u šetnju sa dvoje mlađih blizanaca i baš u tom trenutku Leici i njenom bratu kupovali smo bicikle kada je pozvala ženina majka i rekla nam šta se dogodilo - kaže Nikola.

Devojčica je primljena u bolnicu, ali lekari nisu uspeli da je spasu.