Linkovi

RRA upozorio TV Pančevo zbog vređanja novinara i sudije


Arhiva - Nenad Živković, urednik portala PancevoCity, koji se nakon što je govorio na opozicionom skupu "1 od pet miliona" u Pančevu našao na udaru lokalne privatne Televizije Pančevo, tokom davanja izjave za Glas Amerike u Beogradu, 7. marta 2019.
Arhiva - Nenad Živković, urednik portala PancevoCity, koji se nakon što je govorio na opozicionom skupu "1 od pet miliona" u Pančevu našao na udaru lokalne privatne Televizije Pančevo, tokom davanja izjave za Glas Amerike u Beogradu, 7. marta 2019.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) izrekao je dve mere upozorenja Radio-televiziji Pančevo zbog vređanja novinara portala "Pančevo si ti" (pancevo.city) Nenada Živkovića i predsednice Višeg suda u Pančevu Stanke Simonović.

REM na svom sajtu navodi da je Televizija Pančevo povredila odredbe Zakona o elektronskim medijima i Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga.

"Prva mera upozorenja izrečena je zbog objavljenih programskih sadržaja RTV Pančevo povodom kojih su u Regulatorno telo stigli dopisi iz redakcije sajta Pančevo Si Ti, kao i dopisi desetina građana", saopštio je REM.

Zbog priloga TV Pančevo u kojem je Živković, nakon što je govorio na protestu građana u Pančevu, nazvan "klasičnom lažovčinom", "smradom", "separatistom", "dangubom", "licemerom", reagovali su Udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Nezavisno udruženje novinara Srbije, kao i Fondacija "Slavko Ćuruvija" i CRTA, o čemu je Glas Amerike nedavno pisao:

Na sajtu RRA kaže se da drugu meru upozorenja to telo izriče TV Pančevu po prijavi predsednice Višeg suda u Pančevu Stanke Simonović.

Prilozi o Simonović na toj televiziji usledili su nakon što je poništila presudu Osnovog suda u Vršcu protiv Stefana Cvetkovića, koji je po tužbi funkcionera SNS-a osuđen na dve godine i tri meseca zatvora, kao i na novčanu kaznu od 2,15 miliona dinara, podseća Udruženje novianra Srbije u svom saopštenju.

Živković: Dobar potez REM-a

Novinar Nenad Živković pozdravio je danas potez REM-a i ocenio da odluka pokazuje da nadležne institucije ipak vode računa o tome kakvi se medijski sadržaji pojavljuju u javnom prostoru.

Živković je rekao da se nada da će, zahvaljujući takvom stavu REM, ubuduće biti daleko manje neprimerenih i neprofesionalnih priloga da bi na kraju imali pristojnu medijsku scenu, saopštila je Fondacija Slavko Ćuruvija.

Dobro je da je REM uputio takvu vrstu poruke da je izveštavanje RTV Pančevo ne samo neprimereno, već i da nije dozvoljena hajka na neistomišljenike, rekao je on.

XS
SM
MD
LG