Izrael: Otkrivena mreža Hezbolaha na granici sa Sirijom

Izraelska vojska je saopštila da je u Siriji duž granice s Izraelom otkrila ekstremističku mrežu kojom rukovodi libanski Hezbolah.

Izvor: B92

Sreda, 13.03.2019.

13:16

Izrael: Otkrivena mreža Hezbolaha na granici sa Sirijom
Foto: Thinkstock

Kako je navedeno, mreža kojom Hezbolah rukovodi zajedno s iranskom Revolucionarnom gardom, gomila oružje, prikuplja obaveštajne informacije i regrutuje lokalno stanovništvo za napade na Izrael.

Operativac Hezbolaha Ali Musak Dakduk je komandir te mreže i deluje prikriveno tako da to nije poznato vladi sirijskog predsednika Bašara Asada, smatra izraelska vojska.

"Ti operativci pokušavali su tokom protekle godine da osnuju dodatni teroristički front protiv Izraela i destabilišu region", rekao je brigadni general Amit Fišer, komandant jedne od izraelskih severnih divizija.

On je upozorio da Izrael "neće dozvoliti ni jedan pokušaj Hezbolaha da se ušanči kraj granice i da će delovati svom svojom snagom". Hezbolah nije odmah ništa komentarisao.

Izrael smatra Iran svojim najvećim neprijateljem i više puta je upozoravao da Teheran pokušava da se vojno učvrsti u Siriji dok se stišava građanski rat u toj zemlji. Iranski borci i borci Hezbolaha stali su na stranu Asadovih snaga i uz Rusiju su njegovi najveći saveznici.

I dok se Izrael uglavnom držao po strani sukoba u Siriji izveo je stotine napada iz vazduha na iranske isporuke oružja Hezbolahu u Libanu. Ta zemlja je odnedavno otvorenije govorila o svojim vojnim akcijama i upozorila na posledice stalnog iranskog utvrđivanja u posleratnoj Siriji.

Izraelska vojska je nedavno pronašla i uništila mrežu tunela Hezbolaha prokopanih ispod granice iz Libana za koje je tvrdi da su bili namenjeni napadima u Izraelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: