Haradinaj: Nije fer pritiskati samo žrtvu - Kosovo 1Foto: Beta

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da svi saveznici Kosova zahtevaju ukidanje takse na uvoz robe iz Srbije i ocenio da to nije fer, jer je Srbija ta koja postavlja uslove za nastavak pregovora.

Pozicija Berlina je postpuno jasna – dijalog je od ključne važnosti i mora da bude nastavljen, a takse su prepreka i moraju da budu ukinute, rekao je Haradinaj komentarišući razgovor sa najbližim saradnicima nemačke kancelarke Angele Merkel, prenose prištinski mediji.

Kosovski premijer je istakao da je razumeo poruku, ali je ocenio da bi svi trebalo da prekinu da pritiskaju samo žrtvu, što je u ovom slučaju Kosovo.

Uprkos zahtevima svih naših zapadnih saveznika, ja ne mogu doneti odluku o ukidanje takse ukoliko pre toga ne vidim sve elemente obavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova, poručio je Haradinaj.

On je optužio Zapad da se ponaša kao da živimo u Srednjem veku.

Međunarodna zajednica nije u stanju da zapreti Srbiji i da od nje traži da se vrati dijalogu, pa vrši pritisak na nas. Mislim da ovo nije Srednji vek i stvari se ne rade na ovakav način, jer smo svi mi predstavnici slobodnih država, kazao je Haradinaj.

„Dijalog bio u krizi i pre taksi“

Haradinaj je izjavio i da je dijalog Beograda i Prištine zapao u krizu i pre nego što je kosovska vlada odlučila da uvede taksu od 100 na srpske i proizvode iz Bosne i Herecegovine i da nastavak razgovora ne treba uslovljavati.

„Imamo nedostatak transparentnosti. Podsticanje predložene razmene teritorija i nesprovođenje postojećih sporazuma. To su razlozi. Dijalog se može i treba nastaviti bezuslovnim tarifama“, napisao je Ramuš Haradinaj na svom Tviter nalogu, preneo je KiM Radio.

Haradinaj je reagujući na izjavu visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Federike Mogerini, koja je iz sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku pozvala Prištinu da ukine taksu, dodao da je „dijalog između dve države izašao iz koloseka pre uvođenja takse“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari