Dostupni linkovi

Mektić o povratnicima sa stranih ratišta: Dužni smo ih primiti


Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, izjavio je u ponedjeljak da se povratak državljana BiH sa stranih ratišta očekuje krajem mjeseca.

Pojasnio je i kakva ih procedura sljeduje.

"To su državljani Bosne i Hercegovine, za kojima je raspisana međunarodna Interpolova potjernica. Uhapšeni su. Mi smo dužni da ih primimo. Te građane moramo prihvatiti i procesuirati. Do kraja mjeseca očekujem da se dogovore tehnički detalji i trebali bi ih predati BiH, a onda pravosudnim institucijama", izjavio je Mektić za N1.

Šta sa militantima iz BiH kada se vrate iz Sirije?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

On je naveo da se radi o pojedincima koji su počinili krivična djela.

Što se tiče žena - Mektić je kazao da je nešto komplikovanije.

"O ženama, za koje ne možemo utvrditi s kim su bili u braku, jesu li im poginuli muževi, jesu li ih dobili djecu s njima. Formirat ćemo koordinaciono tijelo od svih institucija koje treba da učestvuju u tom radu", poručio je Mektić.

Komentarisao je i okupljanje i postrojavanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, 10. marta.

On je za N1 rekao da takve stvari i sva okupljanja sličnog karaktera treba sprečavati, a ne sakupljati reakcije kada se takve scene dogode.

"Nama se to događa više puta. Ja sam jučer govorio, ovdje postoji druga vrsta problema. Ja sam jučer osudio takve događaje i poruke poslane sa tog skupa. To je bio govor mržnje. To je apsolutno neprihvatljivo", izjavio je Mektić.

XS
SM
MD
LG