Karamarko: Cela Hrvatska je Blajburg

Tanjug

11. 03. 2019. u 19:31

Bivši predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko žestoko je reagovao je na odluku katoličke crkve u austrijskoj pokrajini Koruškoj da zabrani održavanje mise kod Blajburga

Карамарко: Цела Хрватска је Блајбург

Tomislav Karamarko
Foto: Tanjug/AP

Bivši predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko žestoko je reagovao je na odluku katoličke crkve u austrijskoj pokrajini Koruškoj da, zbog političke instrumentalizacije, zabrani održavanje mise kod Blajburga, tražeći da se u Hrvatskoj jedan dan u maju proglasi danom "nacionalne žalosti i sećanja" na, kako je rekao, "nevine žrtve" Blajburga.

U otvorenom pismu na Fejsbuku, naslovljenom "Cela Hrvatska je Blajburg", Karamarko je postavio pitanje ko to zabranjuje hodočašće za, tvrdi on, "nevine ubijene Hrvatice, Hrvate i ljude drugih nacionalnosti i veroispovesti u Blajburgu".

"Zabrana slavljenja svete mise za pokoj duša, uz prisustvo i vođenje euharistijskog slavlja hrvatskih biskupa, nije ništa drugo nego čine obezvređivanja hodočašća i perfidno obeshrabrivanje hodočasnika kako bi ih na Blajburgu iz godine u godinu bilo sve manje, dok se taj poslednji sjaj sveće istine potpuno ne ugasi", kaže Karamarko, prenosi hrvatski "Indeks".

On je dodao da nema alternative svečanom euharistijskom slavlju i molitvi za žrtve, kako je rekao, "najvećeg genocida" u Hrvatskoj.


"Nema alternative Blajburgu, jer je cela Hrvatska Blajburg, a ceo je Blajburg u našim srcima", piše Karamarko.

Smatra da je jedini pravi državnički odgovor, kako kaže "perfidnim nastojanjima", to da se u Hrvatskoj jedan dan u maju proglasi "nacionalnim danom žalosti, molitve i sećanja" na, kako je naveo, "nevine žrtve genocida s ishodištem na Blajburgu".

Bivši predsednik HDZ dodao da će hrvatski narod, ukoliko padne na ovom "ispitu", u budućnosti biti suočen sa, kako je rekao, obezvređivanjem "Oluje" i "vukovarske kolone sećanja".

U međuvremenu, predsednik hrvatskog parlamenta Gordan Jandroković održao je radni sastanak sa predsednikom Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskupom Želimirom Puljićem i generalnim sekretarom, biskupom Petrom Palićem.

Zaključak sastanka je, kako prenosi HINA, da će se nastaviti dogovori o "dostojanstvenoj komemoraciji žrtava Blajburga".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Брат

11.03.2019. 19:46

Nemacka je naklonjena svjim saveznicima. Hrvati to korjste i velicaju ustastvo i fasizam.

Доста Бре

11.03.2019. 19:55

Цела хрватска је пропала творевина али им то нису још рекли, нема више Срба да им праве државу.

Анти Антифа

11.03.2019. 20:00

У Кочевском рогу кроатокомунисти су побили преко 12.000 припадника Србског Добровољачког Корпуса,Србске Државне Страже,Четника Динарске дивизије,Словеначких домобранаца,Руског Заштитног Корпуса и Руске ослободилачке армије

Zole

11.03.2019. 20:14

nesrecnici jedni, pa vi ste upravo svojim ponasanjem uvredili sve te nevine zrtve. kakvo je to obelezavanje stradanja sa simbolima koji su upravo druge narode desetkovali. ukoliko je u toj koloni u blajburgu bilo nevinih zrtava sigurno njihovim potomcima nije drago da pijani crnokosuljasi i tompson prave cirkus na kostima poginulih. ukoliko su sve zrtve ustase toga bi trebali da se stidite a ako nisu polozite vence uz priznate drzavne simbole, dostojanstveno.

zaliv.net

11.03.2019. 20:17

Niste vi bili propisno kaznjeni za vasa nedela u Prvom i Drugom svetskom ratu, da jeste danas ne bi bili ni drzava ali eto blesavi Srbi zaludjeni komunistickim praznoglavim idejama dovedose Tita i on vam nacrtao granice, a nas kralj koji je bio veoma lakomsilen vas pusti da udjete u prvu Jugoslaviju. Da je bilo pameti vi bi danas bili jedno veliko NISTA kako i zasluzujete. A vi braco moja srpska, prestanite vise da pricate kako je sve to politika, nije, to je zlo koje ih je obuzelo!

Grof

11.03.2019. 22:14

Vekika podrska za hrvate! Samo idite putem kojim ste posli, svetu ce biti bolje kada vas ne bude!

Primitivac

11.03.2019. 22:47

Da su se pristojnije ponašali i da nisu radili politički skup od toga, vjerojatno niti nebi došlo do zabrane. Zna se što je misa za pokojne i obilježavanje obljetnice nečijeg stradanja. Ono što se tamo događalo, to svakako nije bilo to. Previše prkosa i sličnog nije ničemu racionalnom moglo dovesti.

Miladin

12.03.2019. 00:05

Onomad, nagovorise me d'idem u Rvatsku. I otidem i ja tamo. Unidjem u kafanu, narucim pice, vidim klibere se nesto. Ustanem ja d'idem, ustase oni svi. I tako... vrnem se ja u Srbiju.

mićko

12.03.2019. 16:06

Ovaj je veći ustaša od onih svih što su u Blaburgu poubijani .Nedaj Bože da je on bio u Jasenovcu