ODRŽAVANJE ZGRADA U PRESTONICI: Nekom i krečenje, a drugom ni čišćenje

M. STANOJKOVIĆ

11. 03. 2019. u 13:00

Borba za stanare koriguje cenovnike firmi za održavanje zgrada, nude i posebne pakete. U ponudi agencija klasične ali i "premijum" usluge

ОДРЖАВАЊЕ ЗГРАДА У ПРЕСТОНИЦИ: Неком и кречење, а другом ни чишћење

Za 450 dinara - čišćenje, zamena sijalica i upravnik ,Foto Depositphotos

CENE upravljanja zgradama i njihovog održavanja širom prestonice variraju. Dok jedni jedva uspevaju da plate i osnovno čišćenje jednom nedeljno 300 do 500 dinara, mnogi su spremni da izdvoje i po nekoliko hiljada mesečno kako bi njihova višespratnica funkcionisala besprekorno. A kako bi bile konkurentne gradskom preduzeću koje "drži" veliki broj stambenih zgrada, mnoge privatne firme nude mnogobrojne pakete gratis usluga.

I dok je prema gradskoj odluci za tekuće održavanje zgrade bez lifta potrebno plaćati 350 dinara, a zgrade sa liftom 460, ova odluka propisuje samo minimalnu visinu. Shodno tome, u ponudama pojedinih firmi specijalizovanih za ovu delatnost, sugrađani mogu da osim klasičnog ribanja podova, dobiju i detaljno čišćenje za isti ili nešto skuplji iznos. U pojednim, čišćenje zgrada obuhvata čišćenje i pranje hodnika dva puta nedeljno, brisanje ulaznih vrata, hidrant-ormara, svetlarnika, zaštitne ograde, plafonjerki, a zimi u taj paket ulazi i čišćenje snega, i u obavezi su da čak šest puta nedeljno prazne žardinjere ispred ulaza. A kako bi zadobili poverenje stanara, mnogi dele besplatne oglasne table, pa čak i osveživače prostora i krečenje.

- Za 220 dinara može se dobiti upravljanje zgradom, zamena sijalica, poklon kanta za otpatke, gratis oglasna tabla i led-rasveta. Premijum paket od 440 dinara podrazumeva sve gore pomenuto i čišćenje zgrade jednom nedeljno. Međutim, u ponudi imamo i paket po dogovoru, pa stanari sami mogu da u paket uvrste sve što im je potrebno, a prema tome određujemo cenu - stoji u ponudi jedne prestoničke firme za upravljanje zgradama i njihovo održavanje.

S obzirom na to da prilikom iznenadnih kvarova, stanari dolazak ekipa čekaju i danima, mnogi žele da ih pridobiju navodeći da u slučaju hitnih intervencija izlaze u najkraćem roku.

- Usled kvarova, izlazimo na teren u roku od 30 minuta - glasi ponuda jedne od firmi.

Foto D. Milovanović

Ukoliko se opredele da preko pojedinih uplaćuju i investiciono održavanje, majstori će za iznos od 456 dinara po stanu mesečno, bar jednom u dva meseca čistiti kanalizacione šahtove i slivnike, održavati hidrantske mreže i redovno ih proveravati i servisirati. U cenu ulazi i održavanje interfona, zamena prozora, vrata na zajedničkim prostorijama.

Pojedini premijum paketi nude čak i uslugu pravne pomoći, kao i knjigovođe i video-nadzora.


BESPREKORNO PRAZNI DžEPOVE

KADA je većina stanara u zgradi platežno sposobnija od ostatka, higijena i besprekoran izgled zgrade manjinu košta živaca i para.

- U mojoj zgradi stanari su dobrostojeći, pa su izabrali najskuplji paket. Tu ulazi i čišćenje zgrade tri puta nedeljno, ali i krečenje jednom godišnje. Iako je sve to lepo, za moj budžet je previše, jer moram da izdvojim mesečno 1.700 dinara - tvrdi Saša S., stanar naselja Stepa Stepanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije