Sreda, 20.02.2002.

19:00

U EVRO PRETVORENO 4,5 MILIJARDI MARAKA

Izvor: B92

Default images
Gradjani i firme u Srbiji su od 1. januara pretvorili u evro strane valute u vrednosti od 4,5 milijardi maraka – izjavio je guverner Mladjan Dinkic. On je na konferenciji za novinare u Narodnoj banci Jugoslavije precizirao da su firme zamenile samo 57 miliona maraka i priznao je da je iznenadjen kolicinom novca, koju su gradjani ustedeli u proteklih deset teskih godina. Guverner Dinkic je rekao da nova stednja iznosi milijardu i 150 miliona dolara, a dinarska stednja u ovoj sumi ucestvuje sa svega 55 miliona dolara. Na pitanje da li ce dinar ponovo postati zvanicni novac u Crnoj Gori ukoliko opstane federacija, Dinkic je ocenio da je to politicki problem, iako jedinstvena drzava podrazumeva i jedinstvenu valutu: "Ako opstane zajednicka drzava, onda je jedna valuta jedino dugorocno resenje. Kao neko privremeno resneje mogla bi biti situacija paralelnog cirkulisanja evra i dinara u Crnoj Gori. Ako se politicari dogovore, u ekonomskom smislu se veoma lako mogu naci resenja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

7 h

Podeli: