Ponovo napadnut centar za tretman ebole na istoku Konga 1Foto: AP Photo/Al-hadji Kudra Maliro, FILE

Naoružani napadači ponovo su danas napali centar za tretman ebole u Butembu, središtu smrtonosne epidemije te bolesti na istoku Konga, a zvaničnici navode da je ubijen jedan policajac.

Napad rano jutros usledio je manje od nedelju dana pošto je taj centar ponovo otvoren posle prošlomesečnog napada, zbog kojeg je humanitarna grupa Lekari bez granica suspendovala aktivnosti u Butembu.

Bezbednosne snage su danas odbile napadače, od kojih je jedan ranjen, naveli su zvaničnici.

Najnoviji napad dogodio se nekoliko sati pre nego što je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom posetio centar za tretman ebole u Butembu koji ostaje otvoren. Adhanom je ohrabrio zdravstvene radnike da nastave borbu protiv druge najsmrtonosnije epidemije ebole u istoriji koja se širi u regionu.

Na istoku Konga aktivne su desetine naoružanih grupa, od kojih su neke posle osetljivih pregovora dozvolile zdravstvenim radnicima da daju vakcine protv ebole i da prate kontakte zaraženih ljudi.

Neki stanovnici nepoverljivi prema strancima posle više godina smrtonosnih napada pobunjenika pokazuju neprijateljstvo prema zdrvastvenim radnicima u regionu koji se suočava s prvom epidemijom ebole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari