KRAJ: Zadar-Crvena zvezda 69:87

Novosti online

09. 03. 2019. u 16:30

Crveno-beli su zabeležili ubedljiv trijumf u gostima u 21. kolu ABA lige

КРАЈ: Задар-Црвена звезда 69:87

Bili Beron Foto: N. Paraušić

Košarkaši Crvene zvezde zabeležili su ubedljiv trijumf na gostovanju ekipi Zadra u 21. kolu ABA lige 87:69 (19:15, 18:16, 35:17, 15:21).

Iako ovaj meč za izabranike Milana Tomića nije imao rezultatski imperativ, crveno-beli nisu nijednog trenutka štedeli rivala.

Ključnu prednost Zvezda je napravila u trećoj četvrtini i od tada se nije postavljalo pitanje pobednika.

PRVA ČETVRTINA

Počela je utakmica u Zadru. Crveno-beli su odlično startovali, pogodili su dve trojke, a precizni su bili Beron i Lazić. Uzvratio je i domaćin otvorenim šutem za tri, a ubrzo se približio na samo poen zaostatka (5:6). Odžo je u nastavku bio uspešan sa linije penala, a onda je usledio niz promašaja na oba koša. Lošu seriju prekinuo je Litl fantastičnom trojkom, ali je Lazić uzvratio sa poludistance.

Zadar je novom trojkom Litla prvi put na meču došao do prednosti - 13:12. Domaći su potom bili precizni i sa linije za slobodna bacanja, ali je Čović iz otvorenog šuta za tri poena poravnao rezultat (15:15). 

Uspela je Zvezda u finišu prve četvrtine ponovo da napravi razliku. Odžo i Faje su bili odlični pod košem, a posle prvih deset minuta rezultat je 15:19.

DRUGA ČETVRTINA

Crvena zvezda je na startu druge četvrtine povećala razliku (17:24), ali je brzo ušla u problem sa faulovima. Božić i Žorić su smanjili zaostatak za gostujućim timom na tri poena, a Božić je potom imao i otvoren šut za trojku i izjednačenje. Nije bio precizan.

Međutim, Žorić je u nastavku pogodio oba slobodna bacanja, a Litl nadmudrio Berona pod košem. Odžo je zakucavanjem vratio gostima osetniju prednost, uz potom ubačeno slobodno bacanje (25:30).

Trojkom o tablu Beron je vratio plus sedam na semaforu u korist Zvezde, a Odžo je faulom u napadu u narednoj akciji osujetio nameru crveno-belih da uvećaju prednost. Litl je vratio trojku, ali je nesmotreno faulirao Berona u ranoj fazi Zvezdinog napada i poslao ga na liniju za slobodna bacanja (29:35).

Simanić je u poslednjem minutu prvog poluvremena doneo crveno-belima najveću prednost u dotadašnjem toku meča, ali je Brzoja preko Čovića smanjio zaostatak Zadra. Milan Tomić je odreagovao tajm-autom pred poslednji napad svog tima.

Beron je promašio trojku iz kornera, a Božić šut iz koraka svegapar sekundi pre isteka 20. minuta. Pred odlazak na pauzu, rezultat je 31:37.

TREĆA ČETVRTINA

Prvi napad u drugom poluvremenu imali su gosti iz Beograda, a lake poene je upisao Davidovac. Odžo se pobrinuo da Zvezda dođe do dvocifrene prednosti prvi put na meču (31:41).

Vuković je prekinuo nalet rivala, ali je Davidovac vratio plus deset crveno-belima. Litl, trenutno najefikasniji igrač na utakmici, dodao je nove poene na konto Zadra, ali je Zvezda ubrzo došla do 12 poena prednosti - 35:47. Klupa domaćeg tima je zatražila tajm-aut.

Nije uspeo Litl da prekine novu seriju crveno-belih. Promašio je šut sa distance, ali je Reglend na drugoj strani ostao sam pri šutu za tri, pogodio je bez problema (35:50). Žorić je na kratko vratio nadu domaćim navijačima, ali je i Cirbes poentirao - 37:52.

Faje je iskoristio to što je ostao bez čuvara i trojkom kaznio novu grešku odbrane Zadra. Domaće sreća više ne služi ni sa linije penala. Žorić je bio polovičan, dok gosti iz Beograda konstantno uvećavaju prednost (38:58).

Zadar je potpuno ispao iz koloseka. Košarkaši Zvezde se praktično šetaju kroz odbranu rivala i pogađaju iz svih pozicija. Sa druge strane, domaći igrači su "osuđeni" na šuteve sa distance, ali je precizan samo Litl. Tačku na treću četvrtinu stavio je Rivers, koji je tako upisao svoje prve poene u dresu crveno-belih - 48:72.

ČETVRTA ČETVRTINA

Prvih minut i po poslednje deonice proteklo je bez ubačenog šuta dva tima. Niz promašaja prekinuo je Litl, koji je bio precizan sa distance. Na isti način uzvratio je Reglend, koji je takođe vrlo raspoložen večeras.

I Rivers je bio uspešan sa distance.Zvezda nastavlja da uvećava prednost, pet minuta pre kraja rezultat je 57:80. Ne polazi domaćim igračima za rukom ni da ublaže poraz, a šuterska "rapsodija" crveno-belih se nastavlja.

Simanić je precizan sa distance, dok Krajina vezuje dva precizna šuta iz igre. Među Zvezdinim poenterima našao se i Ristić. Odlični su centri Milana Tomića večeras. I Dobrić pogađa trojku, pa se tako nastavlja odlična serija šuteva sa distance gostujućeg tima (65:87). 

Posle tvrdog prvog poluvremena, u nastavku se postavljalo jedino pitanje konačnog rezultata, ali ne i pobednika. Zvezda je do samog kraja sačuvala nedostižnu prednost i slavila rezultatom 69:87.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije