Umesto cveta i čokolade, učiteljice od učenika dobijaju kožne torbe i vaučere za putovanja

Poslednjih godina cvet i čokolada za učiteljice, nastavnice i vaspitačice na Dan žena više se ne računaju kao adekvatni pokloni, a roditelji su počeli da sakupljaju novac za poklone koji su manje simbolični, kao što su nakit, parfemi, brendirani satovi, kožne torbe i vaučeri za putovanja.
Umesto cveta i čokolade, učiteljice od učenika dobijaju kožne torbe i vaučere za putovanja
Foto: Pixabay
Najčešće se sakuplja po 1.000 dinara od svakog učenika, a mnogi roditelji ne mogu da izdvoje toliko novca u te svrhe.
 
Vesna Petrović, psihološkinja i psihoterapeutkinja, kaže za Novosti da smo izgubili kompas u materijalističkom vremenu, pa je i kupovina poklona prosvetnim radnicima postala stvar dodvoravanja, povod za socijalno raslojavanje među učenicima, pokušaj da se na jeftin način sakupe skupi poeni kod onih koji uče i ocenjuju decu, ali i da se ti isti autoriteti ponize.
 
"S jedne strane, svaka učiteljica će se, priznala to ili ne, obradovati nekom skupljem poklonu, dok će je, s druge strane, to staviti u situaciju da nešto duguje đacima i da mora da bude popustljivija prema njima ili blaža u ocenjivanju", objašnjava Petrović.
 
Ona smatra da ako učenici poklone nešto u vrednosti od 30.000 dinara, učiteljica će se osećati kao dužnik. Ako su u pitanju pojedinačni pokloni, teško da će zadržati objektivan odnos prema znanju đaka koji joj to poklanja.
 
Poklon za prosvetne radnike, kaže Petrović, nije i ne treba da bude sporan, kada je znak pažnje i izraz zahvalnosti učenika, ali ne sme da bude sredstvo za postizanje cilja.
 
"Tu, pre svega, mislim na kupovinu ocena, naklonosti, statusa miljenika i voljenijeg učenika. Takve stvari se trajno urezuju u ličnost deteta, utiču na razvoj njegove slike o sebi, pa tako imamo đake koji su neopravdano puni samopouzdanja i one kojima je ono krajnje urušeno", kaže Petrović i zaključuje da je vreme da se cvet vrati u igru. 
  • 52

    12.03.2019 10:09
    Nezajažljive
    U stvari,primarni uzrok kolapsa srpske privrede i ekonomije leži upravo u nekontrolisanom bogaćenju učiteljica čija nezajažljivost direktno uslovljava rušenje svih moralnih vrednosti u ovom društvu :-) Čime se vi,ljudi,bavite... Strašno!
  • 70

    11.03.2019 21:42
    Pitanje
    Pitanje za tate:Šta vi,inače,poklanjate ženskim osobama?Nešto u vrednosti od 50 din?
    Pitanje za mame:Kakve vi poklone,inače,dobijate?Nešto u vrednosti od 50 din?I obradujete se?
    Pitanje za sve:Zašto mislite da je prikladno pokloniti učiteljici nešto što nije prikladno pokloniti bilo kome drugom i zašto mislite da bi učiteljica tome trebalo da se obraduje,ako uopšte mislite da treba da se obraduje?Ili je poklon formalnost?
  • Petar

    11.03.2019 20:43
    Kao što reče jedna od vaspitačica, ubedljivo su najjezivije mame koje kupuju pored grupnog i poseban poklon koji tutnu svom detetu da krišom da učiteljici ili vaspitaču. Pitam se kako ih nije sramota i kako objašnjavaju čemu to. Kao da druga deca i roditelji to ne primećuju. Šlihtare uvlakačke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija