Lončar: Rešava se nestašica leka za pritisak

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je, povodom nestašice leka za pritisak "Intamid", da će prve količine ovog leka danas biti u apotekama.
Lončar: Rešava se nestašica leka za pritisak
Foto: Pixabay
"Lek je ušao u Srbiju, stiže iz Slovenije, a u toku dana biće u apotekama", rekao je Lončar za RTS. Kako je objasnio, nabavljeno je više hiljada kutija slovenačkog pakovanja leka.
 
Takođe, nabavljena je aktivna supstanca koja se koristi kod ovog leka i u domaćim fabrikama krenula je proizvodnja tako da će narednih dana situacija biti potpuno normalizovana, rekao je Lončar.
 
Kako je rekao, potrošnja ovog leka u decembru je bila 30 odsto viša u odnosu na ranije godine, a količine su nabavljene u odnosu na to koliko se lek trošio u prethodnom periodu.
 
Dodao je i da postoje drugi lekovi koji adekvatno menjaju ovaj. Problem je u tome što nestašica nije prijavljena na vreme, rekao je Lončar i dodao da je to ozbiljan lanac gde su svi zatajili.
 
"Da smo znali na vreme, mi bismo adekvatno reagovali", rekao je.
 
Da se to ne bi ponovilo, nadležni koji su ranije dobijali izveštaje na nedelju ili dve, sad su zatražili dnevne izveštaje za sve lekove da bi se videlo koliko ih ima.
  • Djura

    08.03.2019 12:16
    Kako do lekova
    Ministar bolje da reši rad portala za preuzimanje lekova.Stalno je bilo nekih problema a od skora malo-malo portal ne može da se otvori uz razno razne izgovore.Ako ne znaju da nameste neka nadju nekog ko zna,i ovako se bacaju pare na razne gluposti !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija