Drecun: Vučić iz prve ruke čuo koje će korake preduzeti SAD, šanse sa dogovor ravne nuli

Tanjug

08. 03. 2019. u 10:29

Posle današnjeg sastanka s podsekretarom američkog Stejt departmenta Dejvidom Hejlom, predsednik Aleksandar Vučić ima čistu situaciju, kaže Milovan Drecun

Дрецун: Вучић из прве руке чуо које ће кораке предузети САД, шансе са договор равне нули

Milovan Drecun
Foto: Tanjug

Posle današnjeg sastanka s podsekretarom američkog Stejt departmenta Dejvidom Hejlom, predsednik Aleksandar Vučić ima čistu situaciju, zna stavove administracije predsednika Donalda Trampa, smatra Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za KiM.

On je za RTS ocenio da je sastanak predsednika Vučića s Hejlom važan.

Prema njegovim rečima, Vučić je sa saradnicima iz prve ruke čuo koje će korake preduzeti Vašington prema Prištini da bi se stvorili uslovi za nastavak dijaloga.

"Vučić će imati čistu situaciju o tome kakvi su stavovi administracije predsednika Trampa", rekao je Drecun.

DRECUN: ŠANSA ZA DOGOVOR POSLE PLATFORME RAVNA NULI


Šanse za postizanje dogovora između Beograda i Prištine s platformom za dijalog koja je juče usvojena u kosovskom parlamentu ravne su nuli, ocenio je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

"To je jedna tvrda, jednostrana pozicija, a Albanci znaju da je ta platforma za Srbiju neprihvatljiva i da nema prostora za pregovore", rekao je Drecun za TV Pink.

On je rekao da se može tumačiti da su Albanci krenuli s tvrdom platformom koju bi kroz dijalog promenili, ali je dodao da su zapravo stvorili sebi i alibi da čak i ako počnu pregovori, u svakom trenutku mogu da ih prekinu pod izgovorom da nemaju mandat.

Pročitajte još - BRNABIĆ POSLE SEDNICE SAVETA: Zaštitićemo interese Srbije, odluka Prištine je suprotna zdravom razumu


Drecun kaže da Albanci stalno povlače poteze koji mogu da destabilizuju situaciju na severu pokrajine i idu putem zaoštravanja retorike.

"Oni su za mart najavili formalno ukidanje granice između Srbije i Albanije na području KiM, (albanski premijer) Edi Rama otvoreno govori o tome da će se Kosovo i Albanija ujediniti, da se na tome radi", podsetio je Drecun.

On je istakao da nakon usvajanja platforme u drugi plan odlaze takse na robu iz centralne Srbije i dodao da Albanci žele da svale svu krivicu na Srbe.

Bivši šef Koordinacionog tela za KiM Nebojša Čović smatra da je platforma novi pokazatelj da Priština nije za dijalog i konstruktivno i kompromisno rešenje, o čemu govori i to što traže ukidanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Nijedan element nijednog sporazuma nisu ispunili, i to ne samo unazad dve-tri godine već od 2000. na ovamo", rekao je Čović i upitao zašto Amerikanci ne obuzdaju, kako je rekao, "svoje čedo" Kosovo.

Navodeći da ne treba plašiti građane, Čović kaže da Srbija mora mudro i pametno da izdrži pritiske i da ne naseda na provokacije, dodajući da su "Trepča" i Gazivode sledeći koraci Prištine, kojim bi mogla da provocira Beograd.

"Ne mislim da je laka situacija, ali je lakša od one 2000. godine, kada je srpska zajednica potpuno bila razbijena na KiM, pa smo morali da je konsolidujemo", rekao je Čović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (56)

Чикириз

08.03.2019. 12:02

Прогласити КиМ окупираном територијом Србије! Утростручити издвајања за војску и наоружање.Бити у режиму сталних војних вежби и маневара на простору око адмнст.границе.Склопити адекватне војно техничке споразуме са Русијом и Кином . ( увоз најсвременијег наоружања, С400 и сл) и за 5 година ,Боже здравља и храбрости, оружаном силом интегрисати Косово у уставни режим републике Србије!!

Dogodine u Prizrenu

08.03.2019. 12:38

E moj Milovane.Nije ti trebalo ovo sa politikom.I to bas ovom.Postovao sam te zbog svega iz ratnog perioda,ali kao ucesnik ove vlasti,sada radis protiv svega za sta se borismo.

Bato

08.03.2019. 13:04

Kakav um i bistroca od ovog coveka. Prvo kaze da je Vucic cuo iz prve ruke sta ameri misle o resenju Kosova, pa posle kaze da su sanse za resenje ravne nuli. To mu ispada za nas smrtnike da su lose vesti is prve koje su dobijene ali narod ne treba da se opterecuje sa time. Albanci rekli jasno sta ne zele u resenju a mi kokodacemo neprstano "kompromis", pa kazite jednom glasno i jasno sta je nas kompromis, da jednom znamo na cemu smo.

zlatan

08.03.2019. 13:19

Albanci ne odustaju od bokota mirnog dogovora sa Srbijom i za to nikom ništa ne odgovaraju?

star

08.03.2019. 13:22

Albanci dobro znaju da je ova platforma za Srbiju neprihvatljiva i da nema prostora za nikakve pregovore i ono što su želeli to su i postigli, e sad je na red EU i Amerika da preduzmu odgovarajuće korake.

Miki

08.03.2019. 13:23

Ne smemo dozvoliti destabilizaciju severa Kosova, posle platforme slede " Trepca" i " Gazivode".

rista

08.03.2019. 13:36

Albanci stalno zaoštravaju retoriku a onda je na Srbiji da gasi usijanje i spašava od sukoba da bi se održala stabilnost celog regiona, sva odgovornost je na Srbiji, zato ćemo povlačiti odmerene i mudre poteze, greška bi nas skupo koštala.

Aleksa

08.03.2019. 14:42

Amerika mora da zaostri svoj stav prema Pristini, koja se ponasa neodgovorno i bezobrazno!

Nebojsa

08.03.2019. 15:00

Rešenja za pitanje KiM nema bez dogovora sa Srbijom, ne možemo da prihvatimo jednostranu proglašenu nezavisnos. Srbija neće prihvatati nikakva poniženja po pitanju KiM i ponižavajuće predloge za rešenja

Mile 47l2.

08.03.2019. 15:06

Zasto sa divljaci uopste razgovarati i opterecivati se.Kosovo je Srbija nema priznavanja nikakvog,Samo Srbijo budi spramna na sve.

zaliv. net

08.03.2019. 15:26

Reagovacemo kad nam odseku glavu a do tada samo odmereno i odgovorno. Zna predsednik sta radi

Miki-Zg

08.03.2019. 17:05

Ljudi ,na bi Vas uznemiravao ,obmanjivao ,ali na Balkanu se sprema sukob ( visi ono jedino što idioti žele ) !

Zagorka

08.03.2019. 17:09

Srbija mora povuci odredjene poteze i ne moze vise cekati na EU i Ameriku da urazumi Pristinu.

Maja

09.03.2019. 07:25

Šanse za dogovor sa Prištinom su iz dana u dan sve manje i manje... Priština sve radi protiv dogovora.

Pedja

09.03.2019. 07:25

Ako ne dodje do sporazuma Srbija nije kriva, ali na ultimatune i pritiske nikada necemo pristati.

Igor

09.03.2019. 08:45

Albanci su nam platformom poručili da uopšte ne žele i da nikad nisu ni želeli kompromis!