Почетак Актуелно Жене ZiJina: Славица Милосављевић из кривељске флотације

Жене ZiJina: Славица Милосављевић из кривељске флотације

0 друго читање
0
0
1,499
Жене ZiJina: Славица Милосављевић из кривељске флотације

Алхемичарка у рударству

За њу не постоји ниједан део кривељске флотације који је под велом тајни. Она из руде извлачи максималну количину базичног метала – бакра, али не зато што је некакав чаробњак. Ради у лабораторији, али не ствара чуда. Анализира и ради опите, а све да би колегама у погону ПМС-а помогла да ефикасније воде технолошки процес прераде руде
Жене ZiJina: Славица Милосављевић из кривељске флотацијеФЛОТАЦИЈА ВЕЛИКИ КРИВЕЉ
. – Оперативни инжењер на флотирању руде, Славица Милосављевић, у лабораторији техничке припреме кривељске флотације ради већ 15 година. Као дипломирани инжењер рударства у области припреме минералних сировина запослила се 2004. године и од тада, са још пет колегиница, ради анализе и опите, учествује у снимању погона, односно праћењу технолошког процеса и, како каже, помаже колегама у смени да на основу лабораторијских испитивања и резултата до којих дође, побољша вођење процеса.
Жене ZiJina: Славица Милосављевић из кривељске флотацијеКажу да је човек срећан ако воли оно што ради. А, ја волим свој посао – каже на почетку разговора Славица. – Радни дан зависи од плана и није исти сваког дана у седмици. Рецимо, ако је руда допремљена са копа, припремам узорак и организујем његово дробљење и даља испитивања у лабораторији. На основу наших прорачуна техничар самеље узорак и онда се раде опити. Уколико, пак, треба да се сними погон, проверим место узорковања, па узорке узмем у одређеном временском интервалу и на одређеном месту, у зависности од тога да ли се снима процес млевења или флотирања. Снима се и цела флотација, па се прерачунава и израчунава искоришћење, пишу извештаји о томе и шаљу се техничком руководиоцу – прича нам Славица Милосављевић.
Истиче да нема бојазни, нити стрепње од лоше обављеног посла јер „оно што радимо, радимо добро, професионалци смо у свом послу“. Нема, изгледа, ни оног шаблонског женског трвења, с обзиром на то да шест жена ради у једној просторији. – Ма, какви! Омиљена ми је поставка и одлично сарађујемо.
Славица каже да је једина ствар коју би променила, да може – опрема. – Волела бих да се лабораторија опреми новим уређајима и савременијом опремом. Тако би свима нама били и бољи услови рада. Дробилице, млинови и флотационе машине новијег датума су оно што нам заиста треба. Све што данас користимо је толико старо да, рецимо, радимо са дробилицама које су из борске флотације допремљене још 1980. године, можда и пре. Сведоци смо колико технологија брзо напредује и требало би све те уређаје осавременити – прижељкује ова скромна и тиха жена, супруга и мајка једне девојчице.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Србија Зиђин Копер рекултивише старо одлагалиште раскривке и гради шуму пријатељства

Бор сади бор Компанија је у подухват рекултивације „Високих планира“ ушла иако тај посао н…