SUĐENJE ZA KRVAVI ČETVRTAK: Ubica kralja Aleksandra idol ustaše iz Kumanova, traži podršku Zagreba

Mladen STANČIĆ

07. 03. 2019. u 14:07

Optuženi Hrvat Igor Jug iz skopskog zatvora traži podršku Zagreba i veliča ubicu kralja Aleksandra Karađorđevića

СУЂЕЊЕ ЗА КРВАВИ ЧЕТВРТАК: Убица краља Александра идол усташе из Куманова, тражи подршку Загреба

Igor Jug
Foto: facebook.com

SKOPLjE - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

MAKEDONSKI Hrvat Igor Jug (49) iz Kumanova, optužen da je bio među jurišnicima VMRO-DPMNE koji su 27. aprila 2017. upali u Sobranje, iz skopskog zatvora traži podršku Zagreba, pritom veličajući Vladu Georgijeva Černozemskog, VMRO ubicu kralja Aleksandra, i hrvatskog generala Slobodana Praljka, koji je skonačao u Hagu popivši otrov.

Tokom "krvavog četvrtka" u Sobranju je povređeno više od 100 osoba, veći broj poslanika i lideri tadašnjih opozicionih stranaka Zoran Zaev, Damjan Mančevski i Zijadin Sela.

Jug je u skopskom zatvoru 18 meseci, gde se nalazi u grupi od 33 optuženih (od kojih su neki u međuvremenu amnestirani), pod optužbom da su ugrožavali ustavni poredak i bezbednost organizovanim upadom u zdanje Sobranja. Jug je tada, kao jedan od predvodnika privrženika VMRO-DPMNE, upao u Sobranje obučen u crnu majicu sa znakom fašističke pravaške paravojne organizacije HOS - Hrvatske odbrambene snage.

Prema optužnici, imao je zadatak da ubije tadašnjeg lidera opozicionih socijaldemokrata (SDSM), sada aktuelnog premijera Vlade Republike Severne Makedonije Zorana Zaeva.

Jug je bio predvodnik udruženja "Vančo Černozemski" iz Kumanova, u bloku makedonskog nacionalističkog patriotskog fronta. Pod tim nazivom, "Ustaša iz Kumanova", imao je i svoj FB profil. Veličao je ustaše, hvaleći se pesmama Tompsona. Na ročištima koja se vode u skopskom Krivičnom sudu, istrajno je ukazivao da "nije Makedonac, već Hrvat".

U Skoplju je objavljeno obraćanje njegove supruge hrvatskim medijima sa zahtevom isticanja, kako se navodi, "istine o Jugu", koji živi u "katastrofalnim zatvorskim uslovima". Porodica optuženog iz Hrvatske "ne očekuje nikakvu materijalnu pomoć, već žali zbog načina na koji hrvatski mediji izveštavaju, ne pokazujući interesovanje za Igora kojeg u Makedoniji nazivaju hrvatskim nacionalistom i ustašom".

Tu je i pesma koju je Jug, kao poruku Hrvatima, spevao u zatvoru. "Stihovima" otkriva da mu je iz detinjstva "idol postao, heroj koji se zvao Veličko, Vlado Černozemski, kojeg su negirali istoričari lažni, za mene bio i ostao najhrabriji čovek na svetu".

Iz zatvora je stigla i njegova poruka: - U nadi da heroji još uvek postoje, general Slobodan Praljak, vitez moga roda i krvi moje, čovek sa vojničkim stavom, iz čijeg oka blista čast i gordost, pred haškim sudijama je popio otrov i rekao: "Moja savest je čista!"

IDOL MU JE UBICA KRALjA ALEKSANDRA

IDOL optuženog Igora Juga je Vlado Georgijev Černozemski, rođen u Bugarskoj, atentator iz redova VMRO koji je u saradnji sa ustaškom organizacijom, 1934. u Marselju izvršio atentat na kralja Aleksandra Karađorđevića. Prethodno je ubio istaknutog bugarskog komunistu Dima Hadžidimova ali i obučavao ustaše u dijaspori.

DRUGA PRILIKA

NA jednom ročištu procesa za "krvavi četvrtak" u Sobranju, koji se vodi u Krivičnom sudu u Skoplju, kada je kao svedok premijer Zoran Zaev izjavio da "taj čovek nije imao hrabrosti" da puca u njega, optuženi Igor Jug je tvrdio da nije imao nameru da ga ubije, ali i uzvratio: "A da li ćete mi dati priliku da vam dokažem da imam hrabrosti da to učinim..."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Збуњен

07.03.2019. 16:04

само кад прочитах хрватски македонац... ух

Владотимор

07.03.2019. 16:30

Па... такви се најбоље и величају у затвору...

Павле М. Дивнић

07.03.2019. 17:40

Тешко је да се све баш тако одиграло и да је све сковано у главама примитивних ВМРО. Биће да су ту биле упрегнуте неке више силе јер ево држим у руци "Југословенс. илустроване новине" из Новембра 1934. год. где се на одличним фотографијама види како убица скаче на папучицу кабриолета а у руци му је убилачко оружје. Први знак сумње је аутомобил са папучицом* који се до тада није употребавао за вожњу страних државника улицама. А други је ракурс из кога је снимано, баш као да се нешто очекивало!?

Александар

07.03.2019. 18:35

Да проба оно са отровом кад му је већ Праљак идол.... Истим начином да следи његове стопе.... Направио би читавом свету услугу...

Братеее

07.03.2019. 19:41

Ovom ustaši treba dati ono sto je njegov idol Praljak popio ...kad mu je savjest čista onda izvoli ustaso !!!

R. Srpska

07.03.2019. 20:39

Tom kralju treba da naprave spomenik. I bradatom Pašiću. Niška deklaracija od 7.12. 1914. gdje su ratni ciljevi Srbije jugoslAvenski a ne srpski je bolesni mazohizam dok Vražija divizija iz ZG čini satanističke rituale po Mačvi ( najgore su Švabe koji pričaju naši, reče Milutin u " Knjizi o Milutinu" ). Mjesto da prihvate Londonski ugovor maja 1915. godine gdje se stvara jedinstvena srpska država na 90% srpskog etničkog prostora oni bi da sa Italijanima ratuju za Rijeku. Grobari srpstva.

Banjalucanka

08.03.2019. 11:15

@R. Srpska - Srbi i dan danas placaju za tu veliku gresku tog kralja, i sto je najgore, Srbija je jos uvjek okupirana od jugoslovenstva. Dovoljno ih jos ima koji jos uvjek zele u istu drzavu sa koljacima. Dok god ne dodje pravi srpski ''kralj'' , koji ce ujediniti Srbe i gledati srpske interese, od Srbije ni s nece ostati.

Icebreaker

08.03.2019. 19:42

Jos jedan izvitopereni Srbin koji misli da je Makedonac...pardon Hrvat