PROTEST SRBA NA KiM: Nećemo sa Kosmeta nestati u mraku (FOTO+VIDEO)

I. Radulović

07. 03. 2019. u 11:37

Svoje nezadovoljstvo potezima Prištine koji su direktno usmereni protiv opstanka Srba na Kosmetu pokazali su u četvrtak masovnim okupljanjem u blizini spomenika knezu Lazaru

ПРОТЕСТ СРБА НА КиМ: Нећемо са Космета нестати у мраку (ФОТО+ВИДЕО)

Foto: I. Radulović

Nastojanja Prištine da jednostranim aktima otme imovinu Trepče, opasne ideje o ujedinjenju severne i južne Kosovske Mitrovice kao i anticivilizacijske takse na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine koje su na snazi više od tri meseca bili su i juče povod masovnog okupljanja Srba u centru severne Kosovske Mitrovice. Svoje nezadovoljstvo potezima Prištine koji su direktno usmereni protiv opstanka Srba iskazali su i zbog neosnovanih hapšenja svojih sunarodnika.

- Znamo da mir nema alternativu, ali mi poručuju i da sloboda nema alternativu. Zato smo se ovde okupili da sačuvamo pravo na slobodu i život nas i naših potomaka, ali i da sačuvamo i našu Trepču i sve one privredne potencijale kao i ljude koji se bore da ovde život ne stane – rekao je potpredsednik Srpske liste Igor Simić. On je naglasio da je srpski narod nikad odlučniji i istrajniji u nameri da ostane na ovim prostorima.
- Mi nećemo tiho i u mraku nestati sa ovih prostora, ma šta nam spremali oni sa druge strane - rekao je Simić.

Odlučnost radnika „Trepče" da ne prihvate, kako su rekli, jednonacionalni akt Prištine, kojim se bukvalno otima srpska imovina ovog kombinata i menja njegova budućnost, preneo je član predsedništva Sindikata „Trepče" Ratomir Milivojević.

Pročitajte još - PROTEST U KOSOVSKOJ MITROVICI: Ne uskraćujte nam pravo na život


- Nikada nećemo prihvatiti primenu zakona koji ne uvažava naše životne interese. Svesni smo da oni imaju samo političke ciljeve, od kojih je krajnji cilj ukidanje naših radnih mesta – izvora naše egzistenicije i proterivanje radnika sa ovih prostora. Ne smemo to dozvoliti – rekao je Milojević i dodao „da je jedini zahtev radnika „Trepče" Prištini da ih pusti da nesmetano rade i da za svoj rad primaju plate od kojih živi oko 2500 porodica.

Foto: I. Radulović


Među više hiljada okupljenih građana bili su i profesori i studenti Prištinskog univerziteta, a dekan Ekonomskog fakulteta Tanja Vujović je poručila da će se „okupljati onoliko puta i onoliko dugo koliko to bude bilo potrebno kako bi pokazali svetu da ne pristajemo na poniženja, takse i zabrane".


- Ovim putem poručujemo da biramo da živimo na zemlji naših pradedova, da se obrazujemo na srpskom jeziku, da pišemo ćirilicom i da pratimo najnovija naučna dostignuća – rekla je Vujović.


Učesnicima protesta koji su nosili transparente na kojima je pisalo „Ne damo Trepču", „Srbijo pomozi", „Stranci dođu i odu, takse ostaju", ali i zastave „Srbije" i „Trepče" obratili su se i direktor KBC-a Kosovskas Mitrovica doktor Milan Ivanović i predsednik Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Luka Jovanović.



Foto: I. Radulović

Foto: I. Radulović











Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (103)

Serbinator

07.03.2019. 12:15

Šiptari misle da su ovo ona vremena kad su mogli da otimaju Srbima na Kosovu šta god su želeli! Ne damo svoje.

Tadija

07.03.2019. 12:19

Teror i nasilje albanaca nad Srbima koji zive na KiM je nesnosljiv i mora prestati jednom za svagda.

Alapaca

07.03.2019. 12:21

Srbi na Kosovu vec dovoljno tesko zive i svakom danom sve vise strahuju za goli zivot. Ali svo svoje nezadovoljstvo iskazuju demokratski i dostojanstvo. Vreme je da svi oni koji podrzavaju laznu vladu jedne lazne drzave shvate da je dosta necivilizacijskog terora i bahacenja nad srpskim zivljem i da tome stanu na put.

marija

07.03.2019. 12:25

Sa opravdanjem Srbi protestuju jer Siptari i dalje terorisu Srbe ne samo taksama vec i skrnavljenje spomenika.

Maja

07.03.2019. 12:25

Gradjani moraju da iskažu svoje nezadovoljstvo! Dokle vise da nam se otima! Nasi roditelji su godinama radili za Trepču!

Mira

07.03.2019. 12:29

Potesti su jedini sto je tim jadnim ljudima i preostalo, i vera da ce ih svet ipak cuti i zastititi.

star

07.03.2019. 12:32

Naš narod sa severa Kosova je izašao na ulice Kosovske Mitrovice da protestvuju zbog nastojanja Prištine da otme imovinu Trepče i protiv neljudskih taksi na robu iz Srbije.

Lala

07.03.2019. 12:56

Odluke Prištine su zaista skandalozne i sramotne, idu direktno protiv opstanka Srba na KiM i sigurno je da se protiv toga moramo boriti.

Miloš

07.03.2019. 13:12

Podrška našem narodu na Kosovu,samo ujedinjeni se možemo izboriti sa torturom Prištine!

maniks

07.03.2019. 13:24

Braco Srbi trazite pomoc od vlasti , zar je moguce da niste shvatili da nista ne preduzimaju mesecima ,, ne zato sto su slabi nego zato sto su mnooooogo jaki. Organizujte se i trazite pomoc od dobrovoljaca iz Srbije i bratske Rusije. Rusi mnogo bolje stite nase interese.

joca

07.03.2019. 13:34

Srbima na KIM su ugrožena ljudska prava i ovakvi protesti su jedini vid borbe kako bi ostvarili svoja prava i zaštitili se od albanskih zločinaca.

bica

07.03.2019. 13:42

Tesko je gledati sve ovo i ne saosecati sa tim jadnim napacenim ljudima.Ipak, oni nisu otisli sa svojih ognjista i bore se da ostanu tu,iako bi Albanci jedva cekali da im vide ledja.Uzdaju se u svoju zemlju i da ce pravda na kraju pobediti.

Ana

07.03.2019. 14:53

Srbi su u Kosovskoj Mitrovici na organizovanom protestu pokazali svetu da ne pristaju na poniženja, takse i zabrane i da neće napustiti svoja ognjišta potajno u strahu i po mraku .

Una

07.03.2019. 14:58

Srbi će na Kosovu ostati kao svoji na svome, dosta je bilo njihovog odlaska sa svojih ognjišta u strahu i po mraku.

Lidija

07.03.2019. 17:55

Gde su sada televizijske ekipe iz zemalja Evropske unije da prenesu zahteve Srba sa Kosova.

Marija

07.03.2019. 19:13

Srbija je uz nas narod na KIM. I pored teske situacije, izdrzite, nasa braco, doci ce sve na svoje!

Sara

07.03.2019. 22:20

Previse je toga srpskog na Kosovu, da bi Srbiju oterali sa KiM.Velika podrska nasem narodu.

4

07.03.2019. 22:48

Divim se istrajnosti ovih ljudi koji se ne plase nicega i zele da sacuvaju svoju imovinu!

Marija

07.03.2019. 23:38

Marionteska teroristicka kvazi vlada u Pristini demonstrira nemoc vecine svetas i osionost imperijalistickih sila sa druge strane .