05. mart  2019. 04.50  →  17.05 | Izvor: FoNet, Tanjug, RTV

Šešelj: Ljajić finansira izgradnju 1.400 stanova u Sočiju

BEOGRAD -

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) i šef poslaničkog kluba radikala u Skupštini Srbije Vojislav Šešelj izjavio je danas da potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić finansira izgradnju 1.400 stanova u Sočiju.

"Potpredsednik Rasim Ljajić vlasnik je građevinske firme 'Ikan kompani', koja je podizvođač firmi 'Alk kompani', vlasnika njegovog bliskog prijatelja iz Novog Pazara koji se zove Numan Bajramović. Rasim Ljajić finansira izgradnju 14 zgrada po 100 stanova u Sočiju", rekao je Šešelj za skupštinskom govornicom.

On je naveo da je to "nespojivo" sa funkcijom ministra i potpredsednika Vlade Srbije.

Šešelj je rekao i da je protiv njega na stadionu u Novom Pazaru pokrenuta kampanja gde su navijačke grupe pevale kako im je "prva i poslednja želja da zakolju vojvodu Šešelja".

Po oceni šefa radikala, navijačka grupa "Torcida Sandžak" bila je pod kontrolom Rasima Ljajića, a "Ekstremi" pod kontrolom Sulejmana Ugljanina, a da ih je Ljajić, koji je i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije, stavio pod svoju kontrolu i grupu navijača angažovao u raznim firmama gde primaju po 40.000 dinara mesečno, a ništa ne rade, niti se pojavljuju na poslu.

skupstina, srbije, srbija, parlament, sednica, abr

On tvrdi da "sva saopštenja, psovke, vređanja i uvrede pišu i plasiraju Mirsad Jusufović, savetnik gradonačelnika Novog Pazara, brata Rasima Ljajića, Kasim Zirnić i njegov sin Suad Zirnić".

Šešelj je rekao i da je napisao knjigu "o kriminalnim aferama Rasima Ljajića".

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Milorad Mijatović uzvratio je tvrdnjom da je Rasim Ljajić "častan čovek koji nema ni prekršajnu prijavu za saobraćaj, a ne nešto više".

On je poslanike SRS nazvao "kvaziopozicijom, plišanom opozicijom" i ocenio da su "politike SRS poražene".

"Mi se ne bojimo te plišane opozicije. Bićete poraženi kao što ste bili poraženi na prethodnim izborima u četiri grada, kao što ste poraženi na beogradskim izborima, kao što je Vojislav Šešelj poražen na predsedničkim izborima, koji nije mogao ni cenzus da pređe", rekao je Mijatović.

Ovakvom politikom koju vode, ocenio je on, radikali nikada neće dobiti izbore i nestaće sa političke scene.

"Morate nestati jer ste vi nesreća za državu Srbiju, vi ste kancer na političkom nebu Srbije", rekao je Mijatović obraćajući se poslanicima SRS.

On je ponovio da je Vojislav Šešelj osuđeni ratni zločinac koji ne bi trebalo da sedi u poslaničkim klupama.

Poslanik Pokreta socijalista Bojan Torbica pitao je premijerku Srbije Anu Brnabić da li postoji mogućnost da Vlada Srbije formira radno telo koje bi utvrdilo tačan broj žrtava tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju, posebno civilnih.

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković zatražio je od Ministarstva unutrašnjih poslova odgovor da li je policija sprovela istragu o "napadu" na radnike JP "Gradska čistoća" u Terazijskom tunelu u subotu, 23. februara posle protesta "Jedan od pet miliona".

On je pitao da li je utvrđeno ko su vinovnici, organizatori i nalogodavci ovog napada.

Marković je pitao i da li je utvrđeno ko je odgovoran za napad na novinarku prokupačkih "Vesti" Sonju Pešić, koja je 2. marta izveštavala sa protesta "Jedan od pet miliona" u Prokuplju.

"U trenutku napada imala je identifikacionu karticu novina za koje izveštava. Stajala je na mestu na kome su se nalazili i ostali novinari i radila svoj posao i umalo da dobije batine", rekao je on.

Pešić je, kako je rekao Marković, doživela šikaniranje, maltretiranje i uvrede i naveo da "napadi predstavnika Saveza za Srbiju postaju svakodnevica".

U Skupštini Srbije u toku je utvrđivanje dnevnog reda sednice.

Posle tri sata utvrđen dnevni red

Poslanici su duže od tri sata utvrđivali dnevni red Prve sednice Prvog redovnog zasedanja parlamenta u 2019. a nakon toga predsednica skupštine Maja Gojković odredila je pauzu od 60 minuta.

Dnevni red utvrđen je nakon tročasovnog obrazlaganja, ali nijedan novi predlog nije usvojen.

Među zahtevima koji su podneli poslanici bio je najviše onih kojima se tražilo formiranje anketnih obora koji bi utvrdili malverzacije bivše vlasti, ali i onaj koji bi utvrdio političku pozadinu ubistva premijera Zorana Đinđića.

Pred poslanicima će kako je ranije najavljeno biti više zakonskih predloga, a među njima su i predlozi zakona o Centralnom registru stanovništva, turizmu, ugostiteljstvu, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane.

Poslanici će raspravljati i o predlozima zakona o izmenama i dopunama Zakona o sredstvima za ishranu bilja i oplemenjivačima zemljišta, Zakona o sredstvima za zaštitu bilja i Zakona o zdravlju bilja, koje je podnela Vlada.

Kako je ranije utvrđeno, Skupština će razmatrati i Predlog zakona o potvrđivanju Ustava Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu i Predlog zakona o prestanku važenja Zakona o ratifikaciji Sporazuma između SFRJ i Vlade Malezije o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak, sa Protokolom, koje je podnela Vlada Srbije.

Pred narodnim poslanicima biće i Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Srbije, koji je podnela Poslanička grupa Srpske napredne stranke. 

Opozicija u holu postavlja pitanja

Sednici nisu prisustvovali predstavnici opozicije koji bojkotuju rad parlamenta i između ostalog traže smenu Gojkovićeve.

Oni su u holu parlamenta postavljali poslanička pitanja, koja su se odnosila na Kosovo, gradnju u Beogradu i Srbiji i poslovanje preduzeća Elektroizgradnja, čiji je radnik nedavno izvršio samoubistvo.

Poslanik poslaničke grupe SDS - Narodna stranka Miroslav Aleksić pitao je premijerku i predsednika Srbije, Anu Brnabić i Aleksandra Vučića, da li će potpisati pravno-obavezujući sporazum sa Prištinom i omogućiti članstvo Kosova u UN i tako priznati nezavisnost Kosova.

On je kazao da je prošlo godinu dana od kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će izneti svoj plan za Kosovo, da je pre neki dan rekao da Srbija ne može da prizna Kosovo a da ne dobije ništa.

"To govori da će oni uraditi sve ono što smo govorili da će uraditi", rekao je Aleksić i poručio: "Nemojte trgovati sa srpskom teritorijom". 

Tokom postavljanja poslaničkih pitanja u holu Skupštine Srbije Aleksić je pitao ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića koliki je ukupan dug prema poljoprivrednicima u 2018, a ministarku građevinarstva Zoranu Mihajlović kako je izgradnja Moravskog koridora poskupela 300 miliona evra za pet godina.

Poslanik Đorđe Vukadinović rekao je postavljajući poslanička pitanja da predlog razgraničenja nikada nije zvanično usvojen na Vladi Srbije, niti na telima Skupštine Srbije.

On je rekao da se iz izjava zvaničnika vidi da je plan "srpske Vlade" neka vrsta demarkacije uz spremnost da se prizna Kosovo, a da se za uzvrat dobije "bedna kompenzacija".

Vukadinović je tražio da se dnevni red uvrsti predlog za formiranje anketnog odbora za utvrđivanje okolnosti činjenica u vezi sa ubistvom lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića 2018. godine.

Obradović ponovo traži sednicu skupštine o KiM

Lider Dveri Boško Obradović ponovo je danas zatražio posebnu sednicu parlamenta o Kosovu i Metohiji.

Obradović rekao je u "paralelnom parlamentu", govoreći o dopunama dnevnog reda, da Skupština nikada nije usvojila plan prema kome Vučić može da pregovara, a da zbog njegove jučerašnje izjave treba da reaguje tužilaštvo, jer krši Ustav.

"Vučić nema pravo da menja granice Srbije", rekao je Obradović navodeći da predlaže da se u dnevni red uvrsti i Rezolucija o Kosovu i Metohiji.

Lider Dveri se, naime, pozvao na deo intervjua predsednika Vučića italijanskoj agenciji ANSA o kosovskom problemu, u kojem je on navodno govorio o priznanju, a koji je agencija naknadno emitovala sa ispravkom.

Obradović tvrdi i da Vučić pregovara o priznanju nezavisnosti Kosova, i o tome da Kosovu budu pripojeni drugi delovi Srbije, "kompletna opština Preševo, osam sela u opštini Medveđa i Bujanovac".

Obradović je postavljao pitanja u vezi sa poslovanjem Elektroizgradnje, među kojima i da li je budžetska inspekcija prošle godine kontrolisala to preduzeće i da li ima zloupotrebe službenog položaja i da li je određen broj funkcionera SNS na platnom spisku tog preduzeća.

On je ocenio i da su protesti "Jedan od pet miliona" dali rezultate jer su ostavke podneli direktor Koridora Srbije Zoran Babić, predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka, a da je uhapšen predsednik opštine Grocka.

Govoreći o dopuni dnevnog reda u holu Skupštine Srbije poslanik SDS Marko Đurišić rekao je da na dnevni red sednice treba uvrstiti Zakon o poreklu imovine, novi zakon o finansijskoj podršci porodicama s decom i vraćanje novca penzionerima kojima su 2014. godine umanjene penzije.

DSS: Građani taoci politike vlasti

Teško je očekivati da u radu Skupštine može nešto da se promeni, jer Srbija nije slobodna zemlja, niti su njeni građani slobodni, oni su taoci politike koju vlast vodi na spoljnopolitičkom planu i robovi one na unutrašnjem, ocenio je danas poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS) Dejan Šulkić.

On je, na konferenciji za novinare u Skupštini, konstatovao da je parlament postao partijsko telo Srpske napredne stranke (SNS), a lokalne samouprave stranačke ispostave, dok su javna preduzeće, od državnih do lokalnih, "u v.d. stanju".

Od ovakvog rada Skupštine građani nemaju nikakve koristi, konstatovao je Šulkić i ukazao da je i Vlada Srbije marginalizovana, što je potvrdio i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, "koji je rekao da je šef izvršne vlasti predsednik Republike".

Kritika Zakona: Multinacionalne kompanije moći će da kontrolišu i prodaju sadni materijal

Poslanik Dveri Ivan Kostić kritikovao je danas predložene zakone iz oblasti poljoprivrede, koji su na dnevnom redu zasedanja Narodne skupštine, navodeći da oni predviđaju gašenje Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, te da kompletan nadzor bezbednosti hrane time prelazi u ruke stranaca.

On je novinarima u holu Narodne skupštine rekao da su predloženi zakoni dokaz da SNS ne misli o državnim nacionalnim interesima i da joj nije stalo do bezbednosti stanovništa po pitanju ishrane.

Kostić je naveo da u članu 5. Zakona o bezbednosti hrane kompletan nadzor bezbednosti hrane prelazi u ruke stranaca.

Kritikovao je i to što se iz novog zakona brišu članovi koji se tiču genetski modifikovane hrane.

"Sve što se tiče problema sa genetski modifikovanom hranom izbacuje se u novom zakonu, više ne postoji. To znači da ova vlada na čelu sa SNS uskoro priprema izmene zakona o genetski modifikovanim organizmima i da će to u narednom periodu biti na dnevnom redu skupštine", rekao je Kostić.

Glavni problem je, kaže, to što se razvlašćuje Direkcija za nacionalne referentne laboratorije.

"Direkcija koja je osnovana pre deset godina i na koju je ova vlast u proteklih sedam godina potrošila 10 miliona evra, zvanično se saopštava da svoj posao nije radila u skladu sa zakonom, da nije ispunila standarde zbog kojih je osnovana i da se razvlašćuje", rekao je Kostić. 

Naveo je da se direkcija razvlašćuje na taj način što se kompletan posao nadežnosti, kontrole, proizvodnje hrane biljnog i životinjskog porekla prebacuje na referentne laboratorije sa fakulteta i naučnih instituta, te da se ujedno kontrola hrane daje i privatnim laboratorijama. 

"To u praksi znači da će sada jedna multinacionalna kompanija koja posluje na tržištu Srbije moći u okviru svoje laboratorije koju je osnovala da kontroliše sadni materijal i onda će taj sadni materijal naravno odobriti za prodaju i mi ćemo kupovati sadni materijal stranog porekla za koji nećemo znati kakvog je kvaliteta", rekao je Kostić.

Tagovi
Broj komentara: 2

Milena  05. 03. 2019. | 10:48
Opozicija bi uvek da bude u centru paznje, apsolutno su bezvredni!
Miki  05. 03. 2019. | 18:18
Od ovakve "pozicije" se svasta moze ocekivati , ali na zalost , malo toga sto je i na korist gradjanima Srbije . Pocev od toga da deca "pozicioniranih roditelja" sede neovlasceno u objektima UN - a , EU - e ; pa do sedenja po "lokalnim organima i organizacijama"... Da li na taj nacin Srbija dobija neko "novo plemstvo" i da li postaje "caristicka ili monarhisticka" ...?