Vakcinacija tinejdžera od aprila

B. R.

04. 03. 2019. u 22:54

Dan borbe protiv humanog papiloma virusa Srbija dočekala na trećem mestu u Evropi po smrtnosti od raka grlića materice. Imunizacija nije obavezna, ali se preporučuje pre stupanja u seksualne odnose

Вакцинација тинејџера од априла

Foto AP

PREMA novom pravilniku o imunizaciji, radi zaštite od humanog papiloma virusa (HPV), od aprila će biti preporučena vakcina za devojčice i dečake. To bi u perspektivi trebalo da promeni crnu statistiku sa kojom je u ponedeljak u Srbiji obeležen Međunarodni dan borbe protiv HPV, kao jednog od glavnih uzročnika raka grlića materice. Sa 1.600 novih slučajeva godišnje smo među vodećim zemljama u Evropi po broju obolelih, a sa 600 smrtnih ishoda godišnje na trećem mestu po smrtnosti od ove bolesti, odmah iza Moldavije i Litvanije.

To znači da se rak grlića materice u Srbiji svakog dana otkrije kod pet žena, a dve izgube bitku sa ovom bolešću. Učestalost obolevanja, a samim tim i umiranja, može da se smanji prevencijom HPV infekcija, odnosno vakcinacijom pre stupanja u seksualne odnose, a kasnije redovnim ginekološkim pregledima.

Vakcina protiv HPV u svetu je u primeni duže od 10 godina. Imunolog dr Srđa Janković iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj kaže da je vakcina delotvorna u sprečavanju prekanceroznih promena i može da spreči nastanak raka grlića materice.

- Rak grlića materice nastaje sporo i efekat na smanjenje učestalosti tog oboljenja nastaje tokom više godina i decenija nakon uvođenja vakcine, ali tamo gde je vakcina uvedena već je drastično smanjeno obolevanje - kaže Janković.

POČINjE EDUKACIJA

NA predlog udruženja "Roditelj", osnovana je Nacionalna inicijativa "Stop raku grlića materice", koju čine predstavnici ministarstava, Instituta "Dr Milan Jovanović Batut", ginekolozi i imunolozi, predstavnici udruženja pacijenata. Cilj Inicijative je da se edukuje stanovništvo o značaju imunizacije i preventivnih pregleda, kako bi se smanjila stopa smrtnosti od raka grlića materice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Majka 3 tinejdzerke

05.03.2019. 02:18

Jako sam zainteresovana. Nije mi potrebna edukacija vec vakcina. Sta pocinje? Gde poconj oz Leskovca sam. Kome cerke treba da se obrate da bi bile vakcinosane. Molim bas da objavite jos neki clanak koji bi razjasnio postupak. Mozda intervju sa doktorom? Unapred hvala.

a deca i omladina?

05.03.2019. 07:04

Ili njih "nema" vise u nasem jeziku....?Puno pozdrava i sve najbolje,od "yung seniora".Antil new,prophilactic, vaccination for decu i omladinu...Warm regards,from hladne Resave River and Buljane kreek.Plazanski potok...Nece jos dugo biti "kreek"...Nece Plazanci,pa to ti je!Miliva ni da cuje!Rala iz protesta,sedi na raskrsnici i duva u saksofon(osim ako ne ide na Klena,sad radi na "bubu")....Fishing mein bruder...Zbog ribolova koji je u izumiranju...Zbog "dinamitasa"...I preventivne vakcinacije..

pcelar

05.03.2019. 07:36

Stigao nalog, da se hitno proda jos vakcina. Treba napraviti atmosferu nove epidemije po medijima, da bi se narod navikao. Dobri ljudi ne nasedajte na podvale liberalno kapitalisticke farmaceutske mafije.

itekako

05.03.2019. 08:20

Trebali bi da objavite i sve smrtne slučaju devojčica zbog te vakcine. Upozorite mlade da ne menjaju partnere kao čarape te da vode racuna o redovnoj ličnoj higijeni. Sta se vakcine tiče, postoje proveteni podaci koji navode da oko 1.2 miliona meksikanki je ostalo sterilno jer su "greškom" dobili anigen protiv začeća. Koliko je Srbija podložna nekvalitetnim proizvodima, kako utvrditi ispravnost i ovih vakcina.Vaspitanje je najbolji lek za ovakvu vrstu bolesti.

Kako da ne...

05.03.2019. 08:22

A to što ova vakcina izaziva u velikom broju slučajeva teška oštećenja, tako da tinejdžeri ostaju i potpuno paralizovani i što im uništava živote to nema veze jel' da? I to što mnoge zemlje već zabranjuju tu istu vakcinu i što nema pouzdane studije o njenoj koristi, a ima ogroman broj prijavljenih slučajeva teških posledica, i to nema veze? Bitno je da su se uzele pare od GSK i da se naša omladina potruje. Bolje uložite pare u seksualno vaspitanje da djeca znaju kako da se zaštite.

Bole

05.03.2019. 09:51

postoji i drugi oblik zaštite od HPV virusa. Čuvajte svoju čednost. Kao nekada naši preci.

Paky

05.03.2019. 10:32

Draga omladino, skačite svako na svakog ko životinje, nećete da dobijete nikakvu polnu bolest, jer tu je vakcina koja štiti,tu je eliksir zdravlja.