Najnovije vesti
Vesti Svet
EVROPSKA RENESANSA Makron predstavio plan za "poziv na buđenje" Evrope: Nacionalizam ne nudi NIŠTA

EVROPSKA RENESANSA Makron predstavio plan za "poziv na buđenje" Evrope: Nacionalizam ne nudi NIŠTA

Uoči izbora za Evropski parlament u maju ove godine, francuski predsednik Emanuel Makron strastveno je branio ideju "nove Evrope" i predstavio plan za "evropsku renesansu" u kolumni koja će danas biti objavljena u listovima svih 28 država članica.

Emanuel Makron Foto: EPA / RAS Srbija
Emanuel Makron

Francuski predsednik je u kolumni, koja će biti objavljena u listovima poput britanskog "Gardijana", nemačkog "Velta" i španskog "Paisa", predstojeće evropske izbore nazvao "odlučujućim" i upozorio da je Evropa u opasnosti, što britanska agencija Rojters tumači kao "poziv na buđenje" Uniji dok on pokušava da pokrene fundamentalne reforme bloka.

- Za nekoliko nedelja, evropski izbori biće odlučujući za budućnost našeg kontinenta. Nikada Evropa nije bila toliko potrebna od Drugog svetskog rata kao što je sada, a ipak Evropa nikada nije bila u takvoj opasnosti. Nacionalizam ne nudi ništa. To je projekat odbacivanja - naveo je Makron.

Makronova kolumna objavljena je u vreme kada je došlo do porasta napetosti na Zapadu, koji je uzdrman politikom "Amerika na prvom mestu" američkog predsednika Donalda Trampa i izlaskom Britanije iz EU, konstatuje Rojters navodeći da velike izazove predstavljaju i Kina i Rusija.

Emanuel Makron
Emanuel Makron

Takođe, dodaje agencija, veliki broj predloga koji je Makron izneo usmeren je ka zaštiti i odbrani evropskih građana, uz davanje novog zamaha bloku usled pretnje koju predstavlja globalna konkurencija.

Bregzit simbol evropske krize

Makronov potez dolazi pred napuštanje EU od strane Velike Britanije, i samo nekoliko meseci pre izbora u Evropskom parlamentu u kojima se očekuje da će nacionalističke stranke povećati svoj deo u glasanju. U kolumni je naglasio, da je hitno potrebno rešiti propuste izložene glasanju o Bregzitu.

On je naveo da je rezultat referenduma o Bregzitu kao simbol evropske krize, primer kako bi se ljudi mogli okrenuti od EU, ako se samo gleda kao na "bezdušno tržište", a ne na "istorijski uspeh, pomirenje devastiranog kontinenta u projekat bez presedana mira, prosperiteta i slobode".

- Ko je Britancima rekao istinu o njihovoj budućnosti nakon Bregzita? - pitao je u pismu Makron i dodao:

- Ko im je govorio o gubitku pristupa evropskom tržištu? Ko je spomenuo rizike za mir u Irskoj u obnovi bivše granice? Nacionalističko ograničavanje ne nudi ništa. To je odbacivanje bez alternetive. I ova zamka preti celoj Evropi. Gnevni ljudi, podržani lažnim vestima, obećavaju sve i svašta.

Makron je takođe predložio evropska pravila da se "zabrani svako podsticanje na mržnju i nasilje sa interneta, jer je poštovanje pojedinca temelj naše civilizacije dostojanstva."

O šengenskom prostoru, migrantima, pravima radnika

On je predložio remont šengenskog prostora. Njegovo insistiranje na zajedničkoj politici azila je u skladu sa trenutnim planovima EU, ali blok ostaje podeljen oko predloga za obavezne izbegličke kvote.

Foto: Profimedia

Makron, koji je ranije naglasio da EU mora biti viđena kako štiti radnike, otišao je dalje nego što je ranije učinio u pozivanju na "društveni štit" za sve radnike širom bloka, "garantujući istu platu na istom radnom mestu, i minimalna evropska plata koja odgovara svakoj zemlji i koja se kolektivno razmatra svake godine".

- Da li ćemo moći da gledamo našu decu u oči ako ne očistimo i naš dug za klimu? - pitao se predsednik Francuske i tom prilikom je predložio da Evropska banka za klimatske promene finansira tranziciju ka zelenoj politici.

- Postojaće neslaganje, ali da li je bolje imati statičnu Evropu ili Evropu koja napreduje, ponekad različitim hodom - poručio je Emanuel Makron.