| Vesti | Softver | Chrome-ov novi cache ubrzava navigaciju
Softver

Chrome-ov novi cache ubrzava navigaciju

G

Novi dodatak Chrome-u pod nazivom bfcache, odnosno back-forward cache, će po navodima developera ubrzati navigaciju kroz željene destinacije koje korisnici žele da posete.

Naime, Google radi na sistemu koji će uskladištiti web stranu dok nastavljate put ka novoj strani.

Ukoliko želite da se vratite na staru stranu, Chrome će vratiti što je brže moguće tu stranu, bez da ponovno preuzima potrebne resurse.

Na isti način bfcache funkcioniše i kada se uputite na stranice napred.

„Back-forward cache (bfcache) kešira čitave stranice (uključujući JavaScript heap) kada se udaljavate od njih, tako da se potpuno stanje stranice može vratiti kada se korisnik vrati.

Razmislite o tome kao o pauziranju stranice kada je napustite i kada je vratite.“ – navodi se u saopštenju development tima.

Ovo neće ubrzati posete novih web sajtova, ali Google kaže da je ova vrsta navigacije unazad i unapred ipak prilično uobičajena. „Procenjujemo da bi ova promena mogla da poboljša performanse za do 19% svih navigacija unutar mobilnog Chrome-a.

Google namerava da implementira ovu funkciju u Chrome tokom 2020. Safari i Firefox su koristili sličnu vrstu caching-a godinama – u slučaju Safari-ja, još od 2002. godine, dok je Firefox počeo 2005. godine.

 

 

Izvor: Google Chrome Blog

 

Komentarišite na forumu…