03. mart  2019. 19.26  →  19.32 | Izvor: Tanjug

Dolazak Folksvagena promenio bi "krvnu sliku" srpske ekonomije

KOPAONIK -

Dolazak svetskog automobilskog giganta "Folksvagen" u Srbiju mogao bi da bude izvor ukupnog budućeg ekonomskog rasta naše zemlje, ocenio je za Tanjug predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović.

Predsednik SES-a kaže da, ukoliko je tačno da se "Folksvagen" odlučio da u našoj zemlji gradi proizvodni pogon, to će uticati na povećanje izvoza i eliminisanje robnog deficita koji Srbija danas ima.

"To je velika stvar za Srbiju, ukoliko je to tačno. To će značiti nove investicije koje se mere, ne stotinama miliona nego čak i milijardama evra", rekao je Vlahović.

On objašnjava da su upravo ovakve investicije potrebne srpskoj ekonomiji, a o čemu će se upravo govoriti na 26. Kopaonik biznis forumu, koji počinje večeras svečanim koktelom za goste i učesnike.

Mediji pišu da je nemački automobilski gigant "Folksvagen" odlučio da novu fabriku gradi u Srbiji, u konkurenciji Rumunije, Turske, Severne Makedonije i Bugarske.

"To znači istovremeno popravljanje eksterne pozicije Srbije, odnosno povećanje izvoza i eliminisanje robnog deficita koji Srbija danas ima", precizira predsednik SES-a.

Vlahović ukazuje da bi se u Srbiji ovom investicijom mogao značajno podići ukupan nivo zaposlenih, a efekte ovakve investicije mogla bi da osete brojna mala i srednja preduzeća u zemlji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nekoliko navrata je pomenuo Šumadiju kao adresu investicije koja bi u potpunosti "promenila krvnu sliku naše ekonomije", a kako pišu "Novosti", prvi četvorotočkaši iz srpskog "Folksvagena" trebalo bi da izađu 2023. godine.

List precizira da bi nova "Folksvagenova" fabrika trebalo da ima kapacitet od 300.000 automobila godišnje i da bi našem izvozu doprinosila sa 4,5 milijardi evra.

U Srbiji bi, navode, trebalo da se proizvodi pet modela iz "Folksvagenove", "Škodine" i "Seatove" game, odnosno marki vozila koje su sastavni deo nemačke firme.

Prema ranijem pisanju medija, investicija je vredna oko 1,4 milijarde evra, a planirano je da fabrika ima 5.000 zaposlenih, od čega čak 650 inženjera.

Broj komentara: 2

gerila  03. 03. 2019. | 20:56
Ovo bi bilo dobro,ma fantastično i nadam se da će se desiti.Nije meni toliko bitno u kojem delu Srbije će biti fabrika,cela Srbija će imati koristi.Mladi ljudi će se zaposliti i ostati u Srbiji da žive i stvaraju porodice.
Zoran  04. 03. 2019. | 01:14
Jos jedna laz sns stranke na vlasti.