SMRT MESARA: Znala sam da je ubijen, ali nisam mogla to da dokažem

M. NIĆIFOROVIĆ

02. 03. 2019. u 16:02

Mirsada Tiganj iz Tutina, koja je devet godina čekala na istragu o smrti supruga Rifata, za "Novosti": Nikada me niko iz tužilaštva i suda nije zvao. DNK je, kako sam čula, uzet od 13 sumnjivih osoba

СМРТ МЕСАРА: Знала сам да је убијен, али нисам могла то да докажем

Rifat Tiganj sa suprugom Mirsadom

NIKADA nisam poverovala u zvaničnu policijsku verziju da se moj suprug obesio, ali nikakvog načina nisam imala da to i dokažem. U policiji sam odmah posle njegove smrti dala izjavu, a iz tužilaštva i suda u Novom Pazaru niko nas nikada nije zvao, niti su bilo šta preduzeli da se Rifatova smrt potpuno rasvetli. Nadam se da će se konačno saznati - ko je ubio mog supruga, tihog i dobrog čoveka koji ni mrava nije zgazio.

Ovo nam je u petak ispričala Mirsada Tiganj iz Tutina, čiji je suprug Rifat ubijen 2009. godine. Porodici je tada rečeno da se on obesio, a istraga je ubrzo obustavljena.

- Kada sam slučajno našla nalaz sa obdukcije za koji nisam znala ni da postoji, i u njemu pročitala da je moj suprug ubijen, umalo se nisam onesvestila - nastavlja Mirsada.


PROČITAJTE JOŠ: Devet godina skrivano ubistvo?

Ubrzo je angažovala advokata, a sa obdukcionim nalazom su otišli u tužilaštvo koje je jula prošle godine obnovilo istragu.

- Živeli smo lepo, spremali se da gradimo kuću, deca su rasla. Bio je miran, psihički stabilan i nikome se nije zamerio, nikome dugovao. Tog dana normalno je otišao na posao, poneo je i spisak šta da kupi za decu i kuću. Ništa nije nagoveštavalo tragediju - priseća se Mirsada.

Ali, tvrdi ona, imao je Rifat problema u mesarskom pogonu gde je radio i gde je pronađen mrtav. Navodno su ga neki od radnika "zadirkivali i maltretirali".

Nalaz veštaka sudske medicine

- Jednom su mu sipali krv u kafu koju je ispijao. Pošto je bio tih, radan i poslušan, često je morao da radi poslove koje drugi nisu hteli. Verujem da vlasnici pogona u kome je radio znaju šta se dogodilo - rekla nam je Mirsada. - Čula sam da su sada kada je istraga obnovljena saslušani, da su iskazi uzeti od dvadesetak svedoka i da je izdat nalog za uzimanje DNK od 13 sumnjivih osoba. Čula sam i da jedna osoba planira bekstvo, pa molim državu da to spreči.

Iz Višeg tužilaštva i Višeg suda u Novom Pazaru ni u petak nije bilo nikakvog objašnjenja zašto je pre devet godina ovaj slučaj "završio u fioci". Istragom je 2009. rukovodio istražni sudija Višeg suda u Novom Pazaru koji više nije među živima, a koji je, kako mnogi tvrde, bio odličan i iskusan pravnik i pošten čovek. Samo on i oni sa kojima se tada konsultovao znali su zašto nije odobreno da se uzme DNK-a od 13 osumnjičenih, ali i zašto se odmah poverovalo da je u pitanju samoubistvo. Po nekim nezvaničnim informacijama, presudilo je to što se DNK tada nije radio u Srbiji, a slanje u inostranstvo bilo je skupo.


TRALjAVO, NEJASNO, NESTRUČNO...

PO svemu sudeći, uviđaj je loše urađen. Postoji i sumnja da je Rifat Tiganj dva puta obešen. Prvi put se konopac prekinuo, a on je pao na beton i ozbiljno se povredio. Nakon toga je, prema informacijama iz istrage, odveden u drugi deo prostorije gde je nađen mrtav i gde je gotovo nemoguće da se sam obesi. Na snimku video-kamera vidi se da u prostoriju ulazi nekoliko osoba, a nezvanično svi su bili na poligrafu i prošli. U nalazu sa obdukcije, međutim, jasno stoji da je smrt bila nasilna.

NASILNO MEHANIČKO UGUŠENjE

SMRT Rifata Tiganja je nasilna i nastupila je usled nasilnog mehaničkog ugušenja nanetog stezanjem vrata zamkom koju je zatezala živa snaga - zadavljenja. Trag stezanja nastao vešanjem nema nijednu karakteristiku zaživotnog nastanka. U sudskomedicinskom smislu smrt je ubilačkog porekla - napisano je između ostalog u nalazu sudskog veštaka dr Ljubiše Božića, specijaliste sudske medicine.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije