Svet

Subota, 02.03.2019.

10:20

Haos na pomolu: Kanada izručuje direktorku Huaveja u SAD

Kanadski ministar pravosuđa zvanično je počeo proces izručenja SAD Meng Vanžou, finansijske direktorke kompanije Huavej.

Izvor: SEEbiz

Haos na pomolu: Kanada izručuje direktorku Huaveja u SAD
Foto: Gettyimages/David Becker

Meng je 1. decembra uhapšena u Vankuveru na američki zahtev.

Mesec dana nakon što je američko pravosuđe objavilo dug popis tačaka optužnice protiv Huaveja i finansijske direktorke, "zvaničnici kanadskog ministarstva pravosuđa izdali su sudski nalog čime zvanično počinje proces izručenja", saopštila je kanadska vlada, piše Seebiz.

Američko ministarstvo pravosuđa optužuje Huavej i njegovu finansijsku direktorku da su zaobišli američke sankcije Iranu, ali i da su preko dve podružnica ukrali industrijsku tajnu američke telekomunikacijske kompanije T-Mobilea.

Advokati koji zastupaju Meng izrazili su razočaranje i ocenili da su američke optužbe politički motivisane.

"Naša klijentkinja tvrdi da je nedužna i da je američki sudski proces i izručenje zloupotreba procesnog prava", naveli su.

Kanadska vlada odbacila je kineski zahtev da Meng bude oslobođena i tvrdi da nema uticaja na pravosuđe.

Meng, ćerka osnivača Huaveja Rena Žengfeja, uhapšena 1. decembra, puštena je uz kauciju sredinom decembra u Vankuveru gde poseduje dve rezidencije.

Odnosi Kine i Kanade zahladneli su nakon njenog hapšenja i Kina je uhapsila dvoje kanadskih državljana, a trećeg osudila na smrtnu kaznu zbog krijumčarenja droge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

23 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: