Američki general: Kad krenu ruske rakete ne možemo ništa

Amerika ne može da se suprotstavi ruskim raketama, neophodno produžiti sporazum START-3 s Moskvom, kaže načelnik Strateške komande Oružanih snaga SAD.

Izvor: Sputnjik

Četvrtak, 28.02.2019.

11:17

Američki general: Kad krenu ruske rakete ne možemo ništa
Ilustracija: Thinkstock

General Džon Hajten, naime, smatra da najveću opasnost predstavljaju najnovije krstareće i hipersonične rakete, kao i bespilotna podmornica "Posejdon".

"Zabrinut sam da će za deset i više godina ova torpeda, krstareće hipersonične rakete, otići u potpuno drugom pravcu i da ćemo imati probleme", rekao je Hajten govoreći u Senatu, a prenosi Sputnjik.

On je istakao da danas može da odbrani naciju i da će komandant koji dođe posle njega to moći, ali da se brine za one koji će doći posle njih.

Objašnjavajući senatorima specifičnosti ruskih raketa, on je rekao da ih postojeći američki sistemi naoružanja mogu otkriti, ali da one onda "nestaju i ne vide se do trenutka udara".

General je takođe pozvao Senat da poveća rashode za modernizaciju "nuklearne trijade", koja uključuje strateške bombardere, raketne sisteme kopnenog baziranja i podmornice. Za to će, prema njegovom mišljenju, biti potrebno oko bilion dolara.

Rusija i Sjedinjene Američke Države potpisale su Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog oružja 2010. godine. On predviđa da svaka strana smanjuje nuklearni arsenal na takav način da u narednih sedam godina i nadalje ukupne količine naoružanja ne prelaze 700 interkontinentalnih balističkih raketa, balističkih raketa na podmornicama i teškim bombarderima, kao i 1.550 bojevih glava i 800 raspoređenih i neraspoređenih lansirnih sistema. Sporazum obavezuje Rusiju i SAD da razmenjuju informacije o broju bojevih glava i raketa-nosača dvaput godišnje.

Rusija i Sjedinjene Američke Države su do 5. februara 2018. godine morale da dostignu kontrolne pokazatelje prema Sporazumu. Sporazum ističe 2021. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: