Odbrana i bezbednost ponovo u srednjoj školi, održano prvo predavanje

Pripadnici Regionalnog centra Ministarstva odbrane Beograd realizovali su danas u Četvrtoj beogradskoj gimnaziji prvo predavanje informativnog karaktera, čime su ti sadržaji vraćeni među maturante.
Odbrana i bezbednost ponovo u srednjoj školi, održano prvo predavanje
Foto: 021.rs
Nastava u trajanju od 90 minuta održana su na osnovu Zakona o vojnoj radnoj i materijalnoj obavezi, inicijative Ministarstva odbrane za uvođenje određenih sadržaja obuke u školski sistem i akta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. 
 
Učenici srednjih škola definisani su u kategoriju građana koja se u sistemu obrazovanja i vaspitanja obučava za potrebe odbrane zemlje u uslovima vanrednog i ratnog stanja. Tako će maturanti, najpre beogradskih, a zatim i drugih srednjih škola u Srbiji, tokom drugog polugodišta imati priliku da od pripadnika regionalnih centara Ministarstva odbrane saznaju više o Vojsci Srbije, ulozi građana u odbrani zemlje u slučaju elementarnih nepogoda ili drugih masovnih akcidenata, o civilnoj odbrani i zaštiti, atomskoj, biološkoj i hemijskoj zaštiti, pitanjima radne, materijalne i vojne obaveze, o ulozi i zadacima rezervnih pripadnika vojske, odgovarajućem ponašanju i obavezama u slučaju velikih havarija ili požara, pojmu vanrednog stanja...
 
Prema rečima pukovnika Dragana Stojčića, načelnika Regionalnog centra Ministarstva odbrane Beograd, nastava je informativnog karaktera i realizuje se za učenike četvrtih razreda srednjih škola.
 
"Posle 27 godina nastava iz oblasti bezbednosti vraća se u srednje škole. Obrađujemo desetak tema koje mladi ljudi na pragu zrelosti treba da poznaju bolje nego što je to sada slučaj. Biće tu reči o sistemu odbrane i bezbednosti države Srbije, o vojsci, o tome kako postati oficir, podoficir i vojnik po ugovoru Vojske Srbije, o civilnoj zaštiti, o bojnim otrovima i drugim sadržajima ABHO. Sve su to sadržaji koji su, svojevremeno, neopravdano zanemareni u obrazovanom sistemu i sada se vraćaju među učenike. Na svakom koraku se uveravamo da u današnje vreme ne smemo da zanemarimo bezbednost", rekao je pukovnik Stojčić, a prenosi pres služba Ministarstva odbrane.
 
Ističući da je dobro što će ova generacija maturanata iz srednje škole izaći sa više znanja o veoma značajnim pitanjima iz oblasti lične i kolektivne bezbednosti od svojih prethodnika, Gordana Mihajlović, direktorka Četvrte gimnazije u opštini Savski venac, rekla je da očekuje da će predavanja biti zanimljiva i inspirativna za svakog učenika.
 
"Ovo je početak i saradnja sa Regionalnim centrom je preduslov za realizaciju predviđenih predavanja, s obzirom na to da mi nemamo odgovarajući kadar za izvođenje tih nastavnih sadržaja. Svakako da su određeni sadržaji iz domena bezbednosti značajni i za srednjoškolce i zato očekujem da će u narednom periodu biti još bogatiji", rekla je Mihajlović.
  • Nemanja

    28.02.2019 16:30
    @Alfa dog

    Ne žurim se ja nikuda, ostaću da gledam ovu predstavu u kojoj svih vas srbnutih bolida koji tripujete da ste 'alfe' ostaje taman za pod sasušenu šljivu, i siguran sa da će biti urnebesno. A onda mogu kuda hoću, posla svuda ima:)
  • Ne mogu

    28.02.2019 12:16
    da
    Ne mogu da verujem, "atomski s leva, atomski s desna"! Mislim da Vulin ne zna ni šta ovo znači. Čovek koji nije ni išao u vojsku uvodi ovaj prastari "predmet". I onda se pitaju što svi beže iz ove države, ali njima to odgovara taman će ostati njihovih 1.500.000 birača i vladaće dok ova država ne nestane.
  • Alfa dog

    27.02.2019 16:57
    @Nemanja
    E, moj Nemanja, sanjaj ti o Skandinaviji.

    Videćeš koliko će oni biti fini i uređeni, koliko kulturni i vaspitani, koliko ljubazni, kada im svetski rat stupi na scenu, a sistem padne u dva dana, kartice postanu bezvredne, a marketi im se isprazne.

    Poredićeš na si njih, ako budeš tamo. Naravno, to ako nisi 1999-te samo crtao avione u nekom podrumu, i ako dobiješ šansu da tu rajsku Skandinaviju izbliza upoznaš.
    Pa im kažeš "Čekajte br eljudi, pa ne jede se ujutro samo parče sira i dvopeka?"
    Ili im kažeš "Čekajte bre ljudi, ja sam dete samo uhvatio za ruku, da ne padne na stepenicama, nisam pedofil!"

    Nego, piči ti u tu tvoju rajsku zemlju, da spoznaš ono o čemu govoriš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija