NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

Indija i Pakistan u atomskom klinču

D. Savić

26. 02. 2019. u 09:33

Vazdušni napad Nju Delhija na pakistanski deo Kašmira. Islamabad: Sad je vaš red da čekate naš odgovor

Индија и Пакистан у атомском клинчу

Širom Indije proslavljen vazdušni napad ,Foto AP

VELIKA napetost zavladala je između dve nuklearne sile, Indije i Pakistana, posle indijskog vazdušnog napada na pakistanski deo Kašmira.

Nju Delhi je saopštio da je napad na "terorističke kampove" blizu Balakota bio odgovor na udar bombaša samoubice ovog meseca u kom je poginulo 40 indijskih vojnika u indijskom delu te sporne oblasti. Pakistan je odbacio tvrdnje Indije i najavio adekvatan odgovor "u vreme i na mestu koje on odabere".

Indijski ministar Gadžendra Sing Sehavat je na svom tviter-profilu napisao da je indijska ratna avijacija "izvršila vazdušni napad na terorističke kampove širom kontrolne linije i potpuno je uništila". Ta kontrolna linija razdvaja pakistanske i indijske snage u Kašmiru. Indija je saopštila da je u napadu poginuo veliki broj ekstremista terorističke grupe koja je izvršila smrtonosni napad.

Pakistan, međutim, tvrdi da u napadu nije bilo žrtava i upozorava Indiju da je sada red na Islamabad da "iznenadi" rivala. Portparol pakistanske vojske Asif Gafur je upozorio:

- Sada je vaš red da čekate naš odgovor - rekao je on.

Za to vreme, građani Indije na ulicama širom zemlje proslavljali su vest o napadima unutar Pakistana. Indijski premijer Narendra Modi, nekoliko sati posle napada, izjavio da je zemlja u "sigurnim rukama".


Indijski vojnici rasteruju pakistanske demonstranate u indijskom delu Kašmira

Meta indijskih vlasti su pripadnici Džamat-e-Islamije, najveće versko-političke grupe u Kašmiru koja podržava pravo na samoopredeljenje te himalajske oblasti. Ministarstvo inostranih poslova Indije saopštilo je da je Nju Delhi u više navrata zahtevao od Pakistana da preduzme mere protiv te organizacije i spreči obuku i naoružavanje džihadista unutar Pakistana, a da Islamabad nije preduzeo konkretne akcije kako bi uklonio terorističku infrastrukturu na svojoj teritoriji. Dodaje se da ta teroristička organizacija deluje u Pakistanu poslednje dve decenije i da se smatra odgovornom za seriju terorističkih napada u Indiji.

S druge strane, pakistansko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor indijskog diplomatu u Islamabadu u znak protesta zbog vazdušnih napada pred zoru. Ministarstvo je saopštilo da je indijska agresija pretnja regionalnom miru i stabilnosti i da će Indija dobiti prikladan odgovor Pakistana. Premijer Imran Kan je naložio da oružane snage i narod Pakistana budu pripremljeni za sve eventualnosti.


Pakistanci spaljivali slike indijskog premijera Modija

PEKING: UZDRŽITE SE

KINA je pozvala Pakistan i Indiju na uzdržanost kako bi se sprečila veća kriza i očuvali mir i stabilnost u jugoistočnoj Aziji, a Islamabad i Nju Delhi "održali dobre odnose i komunikaciju".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

N .M

26.02.2019. 18:37

rat u najavi...obe nuklearne sile..sve mi se cini da je treci svetski rat na pomolu