Odnosi sa Dačićem 1

Kakav vam je odnos sa Nenadom Popovićem, koji vas je optužio da kršite Ustav, pitao je novinar N1 šefa srpske diplomatije. „Pa odnosi su isti koji su bili i ranije, nismo imali nikakve odnose“, odgovorio je Ivica Dačić.

Dačić, po ko zna koji put, predlaže podelu Kosova kao konačno rešenje za to nacionalno pitanje. Unazad, godinama. Zato je i u pravu kada se pita zašto se digla tolika prašina, nakon što je izjavio da je podela ili razgraničenje zvanična državna politika Srbije u procesu normalizacije odnosa sa Kosovom. Prašina se digla, razume se, ne zbog nerealnosti sprovodivosti te ideje, ili zato što je zastupa Ivica Dačić, portparol Slobodana Miloševića, koji je svojom zločinačkom politikom izgubio Kosovo ili učinio sve da ono „ode“ iz Srbije na najbrutalniji i najtragičniji mogući način, već zato što i od Dačića postoje veći nacionalisti, koji svoj politički identitet grade na širenju mržnje i netoleranciji prema kosovskim Albancima.

To, naravno, ne znači da je Dačić bolji državni zvaničnik od svog kolege iz Vlade Srbije Nenada Popovića. Ili, pak, vrhovnog vođe, predsednika Srbije Aleksandra Vučića. To samo znači da je sudbina građana Srbije u rukama teških lupeža, portparola etničkih čišćenja, bogatih političkih elita koji su u stanju da žrtvuju ne samo budućnost sopstvenog naroda u egzistencijalnom smislu već i u svakom drugom, pa i onom da se bez ikakve odgovornosti i prezanja kockaju njihovim životima.

S druge strane, dočekuje ih opozicija među kojom takođe ima retrogradnih i opasnih ideja produžavanja konflikta. Stoga, uoči izbora ali i očekivanja spolja da se konačno potpiše dokument o normalizaciji odnosa sa Prištinom, i Dačić, kao i Vučić, posle više godina pregovora sa kosovskim Albancima misli sada da dogovora neće biti i da dijalog nije ni počeo. „U toj jednoj situaciji kada postoje ove takse mislim da je iluzorno da mi uopšte razgovaramo o bilo kojim varijantama, jer dijalog suštinski na neki način uopšte nije ni počeo“, rekao je Dačić.

I nema tu zapravo nikakve konfuzije u porukama koje stižu od predstavnika vlasti, iako se to tako na prvi pogled može učiniti. Jer, ta politička elita će učiniti sve kako bi opstala na vlasti i zadržala sve privilegije koje je do sada upražnjavala. Povešće građane gde god je potrebno jer pred sobom ima taj tako jasan i vrlo prost cilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari