NAKON 20 DANA OD NESREĆE NA SKADARSKOM JEZERU: Ronioci izvukli telo Darka Vujoševića

I. D. S.

24. 02. 2019. u 16:24

Ronioci su izvukli iz jezera telo Podgoričanina Darka Vujoševića, koji je pre 20 dana stradao pokušavajući da spasi tročlanu porodicu Kumburović, nakon prevrtanja čamca

НАКОН 20 ДАНА ОД НЕСРЕЋЕ НА СКАДАРСКОМ ЈЕЗЕРУ: Рониоци извукли тело Дарка Вујошевића
TELO Podgoričanina Darka Vujoševića, koji je pre 20 dana stradao pokušavajući da spase tročlanu porodicu Kumburović, nakon prevrtanja čamca na Skadarskom jezeru, pronašli su na površini vode meštani koji su bili uključeni u potragu.


Prema rečima direktora Regionalnog centra za obuku ronilaca, Veselina Mijajlovića, telo Vujoševića je pronađeno na ušću Morače u jezero.


- Telo je plutalo na površini vode, što je, kako verujemo, uzrokovano velikim talasima usled jakog vetra koji duva poslednja dva dana - kazao je Mijajlović za "Novosti".


Kako je dodao, veruju da je i telo Ratka Kumburovića isplivalo negde na površinu vode, s obzirom na to da je prošao 21 dan od kada su se utopili, kao i da se potraga za njim nastavlja.



Podsećamo, tragedija u kojoj je život izgubilo četiri vernika, dogodila se 3. februara kod manastira Vranjina, kada se usled lošeg vremena prevrnuo čamac u kome se nalazilo devet ljudi. U nesreći su stradali supružnici Jana i Ratko Kumburović, njihova ćerka Nina i Vujošević, koji se prvobitno domogao obale, ali se vratio da pokuša da spase familiju Kumburović.


Tela Jane i Nine Kumburović pronađena su ranije, dok se za Ratkom još uvijek traga. U potrazi učestvuju ronioci Regionalnog ronilačkog centra iz Bijele, pripadnici MUP-a, ali i meštani. Darko Vujošević



ODLIKOVANjE Za iskazanu hrabrost i požrtvovanost, Ministarstvo unutrašnjih poslova je odlučilo da posthumno odlikuje Vujoševića, što je najviše priznanje u oblasti zaštite i spasavanja

- Kada je počelo da se talasa, na čamcu je nastala panika. Koliko sam čuo, devojčica se uplašila i počela da se vrpolji. Uskomešali su se i putnici, a talasi postajali sve veći. Čamac je počeo da tone, prevrnuo se i tu je počela borba za život - govorio je o nesreći jedan od meštana.


Prema rečima očevidaca i meštana, brzo nakon što je došlo do nesreće, Darko je uspeo da se domogne obale. Međutim, kada je video da Kumburovići bezuspešno pokušavaju da spasu ćerku, vratio se da im pomogne. Nažalost, Vujošević nije uspeo da ih spase, već je nemirna i mutna voda uzela sva četiri života.


Vesti spasilaca na obali su čekali otac i supruga pokojnog Vujoševića, koji je život dao pokušavajući da od vode otrgne tročlanu porodicu.


Snage da govore nisu imali. Ipak, herojski podvig Darka Vujoševića prepričavali su meštani.


- Šta bi još moglo da se kaže. Njegov postupak govori sve o njemu. Dao je život pokušavajući da spase tuđe - kratko je prokomentarisao njegov prijatelj.



DOBAR ČOVEK


- Darko je bio običan, skroman čovek, smrtnik koji nije jurio za slavom i zaradom. Voleo je crkvu, ljude. Najviše je posećivao manastir Vranjine, i tu gde je pustio korene skončao je svoj ovozemaljski život... Iako smo mnogo toga prošli zajedno, ipak ga nisam poznavao, jer ovaj poslednji čin, podvig, polaganje života za bližnjeg svoga, potiskuje sve prolazne stari koje sam znao o njemu. Ovim podvigom je rekao sve o sebi- rekao je Veselin Vujošević i podelio sećanje sa slušaocima Radija Svetigora, na brata Darka Vujoševića.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije