KRAJ: Srbija-Izrael 97:76

Novosti online

24. 02. 2019. u 15:30

„Orlovi“ u dvorani „Aleksandar Nikolić“ lako i ubedljivo savladali Izraelce i obezbedili plasman na Mundobasket

КРАЈ: Србија-Израел 97:76

Miloš Teodosić Foto: N. Paraušić

Za Svetski kup! Košarkaška reprezentacija Srbije je u dvorani „Aleksandar Nikolić“ obezbedila plasman na Svetski kup!

U odlučujućem meču su u Beogradu deklasirali Izrael - 97:76. Izabranici Aleksandra Đorđevića su od starta kranuli furiozno i postepeno gradili prednost do ubedljive pobede na kraju.

Čak 11 od 12 igrača se upisalo u strelce, najefikasniji su bili Lučić sa 22 i Milosavljević sa 20, dok je Teodosić uz 11 poena imao devet asistencija. Na drugoj strani je najbolji bio Koen sa 16 poena.



PRVA ČETVRTINA

Sjajan početak meča pred punim tribinama u Beogradu. Odlična igra u odbrani, još bolja u napadu, poeni Birčevića, Milosavljevića, Tepića za seriju 7:0.

Izrael se koliko-toliko vraća šutem za tri poena, ali Raduljica i Birčević čuvaju razliku (13:8). U igru su ušli Milutinov i Lučić umesto Raduljice i Tepića. Timor pogađa novu trojku, a očekivano, najviše pažnje posvećuju Teodosiću koji je konstantno udvojen (13:11).

Izrael je uspeo da izjednači, ali je Teodosić pogodio trojku, Timor je uzvratio istom merom. Teodosić i Birčević su otišli na odmor, u giri su Tepić i Jelovac. Milosavljević je krenuo na prodor, iznudio faul i pogodio dva slobodna bacanja (20:16).

Milutinov snažnim zakucavanjem podiže publiku na noge. Lučić je dobio "rampu", Pnini to srećom nije kaznio u kontri. Jelovac je vratio loptu u koš, ali su arbitri pokazali da je pre toga bio faul Pninija, pa poeni nisu priznati. Umesto toga je otišao na liniju penala gde je pogodio samo drugo. Poslednji napad u četvrtini je imala Srbija. Teodosić je pogodio za tri pre sirene.

Interesantno je da u prvih 10 minuta nije viđen nijedan tajm-aut. "Orlovi" vode posle prve deonice - 26:18.

DRUGA ČETVRTINA

Jelovac započinje drugo deonicu faulom kako bi sprečio zakucavanje Klajna koji je potom polovičan sa linije penala. Pnini potom krade loptu Tepiću koji se potom iskupio dobrim postavljanjem za faul u napadu (26:19).

Muče se i jedni i drugi sa postizanjem poena, Srbija previše forsira šut za tri. Avdija posle prodora pronalazi put do koša, pa Đorđević reaguje tajm-autom (26:23).

Fantastičan potez posle malog odmora. Teodosić idealno pronalazi Milosavljevića koji zakucava i dobija aplauze sa tribina. Dobra odbrana, pa trojka Milosavljevića, Kataš traži minut odmora (31:23).

Nije to previše pomoglo, Milosavljević krade loptu Zosmanu koji ga potom faulira. Publika u dvorani se "razbudila". Sudije su gledale snimak da vide da li je bilo elemenata za nesportsku ličnu, ali su ostale pri prvobitnoj odluci. Raduljica poentira, arbitri pokazuju da je faul Ziva bio pre koša pa se poeni ne priznaju. Greška srpskog tima, Ziv to kažnjava trojkom na oko pet minuta pre odlaska na odmor (31:26).

Milosavljević odmah uzvraća istom merom, posle dobre reakcije Birčević Lučić poentira u kontri, Pnini to prekida trojkom, pre koje je Đorđević tražio grešku u koracima. Raduljica je bio polovičan sa penala, ali je ubrzo uspeo da se ispravi odličnom asistencijom za lake poene Lučića. Koen poentira na drugoj strani (38:31).

Jelovac je siguran sa penala, da bi posle odlične odbrane Milutinova i činjenice da su gosti u bonusu Milosavljević uspeo da iznudi faul i pogodi oba penala za prvu dvocifrenu razliku (42:31).

Lučić je napravio odličnu fintu, ali je zakucavanje sprečio Ginat. Vladimir je pogodio oba slobodna bacanja, a Zalmanson zatim pravi faul u napadu. Teodosić ostaje sam, pogađa trojku, Kataš traži tajm-aut na 88 sekundi pre poluvremena (47:31).

Klajn uz dosta sreće uspeva da dođe do poena. Đorđević reaguje tajm-autom. Tepić promašuje iz dobre pozicije, Timor promašuje za tri, a Simonović uz zvuk sirene pogađa za velikku prednost na poluvremenu - 49:33.

TREĆA ČETVRTINA

Drugo poluvreme je počelo u znaku Teodosića. Prvo je iznudio faul i pogodio dva penala, pa promašio trojku. Izraelci to ne uspevaju da kazne (51:35).

Samo što je ušao u igru Lučić je dobio sjajnu loptu od Teodosića i pogodio trojku iz ugla (54:35). Birčević zatim postiže novu trojku za srpski tim.

Jedna od najlepših poteza na utakmici. Milosavljević se sjajno snašao, prosledio do Lučića koji zakucava za ogromnih "+20" u 25. minutu meča (59:39).

Izrael pravi seriju 7:0 i tera Đorđevića da traži tajm-aut. Milutinov po povratku na teren ne pogađa, ali Koen pravi grešku u vođenju (59:46). Milutinov poentira uz faul i realizuje dodatno slobodno bacanje. Ziv na drugoj strani takođe siguran sa linije penala (62:48).

Jelovac ne uspeva da pogdoi pod faulom, ali daje oba slobodna bacanja. Lopta uz malo sreće dolazi do Milutinova koji zakucava, pa daje dodatno slobodno bacanje i vraća osetniju razliku. Pred poslednjih 10 minuta Srbija ima ogromnu prednost - 67:50.

ČETVRTA ČETVRTINA

Još jedan sjajan potez Milutinova. Teodosić ostavlja za Milosavljevića, sudije pokazuju da je nagazio liniju za tri, dok Klajn na drugoj strani pogađa van linije 6.75 (75:55).

Raduljica pored dovjice pronalazi put do koša. Kataš reaguje tajm-autom. Ne pomaže ni to. Lučić daje trojku (80:58).

"Orlovi" igraju fenomenalno. Simonović daje novu trojku i definitivno stavlja tačku na pitanje pobednika i rešava svaku dilemu oko plasmana na Svetski kup. Publika je na nogama, a posle još jedne trojke, ovog puta Lučića, svi u glas pevaju "Srbija, Srbija".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Шатор

24.02.2019. 16:09

Ако ови момци прођу, њих треба водити и на свијетско првенство и на Олимпијаду, па шта ураде. А остали, нека са Ибрахимовићем и Месијем и сличним причају приче кад их сви забораве. Ко са репрезентацијом нешто не уради у спорту, као да се није спортом ни бавио, само је зарадио неке паре и то је то. Као да их је добио на лото-у. Ајмо момци, само храбро...

Miki-Zg

24.02.2019. 18:09

Sale treba okupiti najbolje srpske košarkaše i ona 4 iz NBA i da proba osvojiti svjetsko prvenstvo .Treba mu dati podršku u tom projektu !

posmatrac iz daleka

24.02.2019. 18:26

@Miki-Zg - Bez Saleta (kao trenera) bi mi bili odavno u Kini.. To je moglo mnogo ranije da se desi. Dobar kosarkas ne mora da bude i dobar trener. Vidi Obradovic-a Pesic-a, Radonjic-a.....Laso-a Trinkjeri-ja Ataman-a, Popovic-a Kokoskova-a...... Ima i u drugim sportovima veliki broj dokaza. Na primer Helenio Herera, Miljan Miljanic. Otmar Hicfeld....

Miki-Zg

24.02.2019. 20:19

@Miki-Zg - Gosp.u krivu ste .Čovjek koji je osvojio druga mjesta na OI .svjetskom prvenstvu ,i Evropskom je je istinska košarkaška ikona ,a bio,je kao igrač ! Vaš komentar je pase !

Vatro Marx

24.02.2019. 22:54

Kako su mogli kosarkasi Srbije da idu na rizik u poslednjoj utakmici . U nadi da se nece ponoviti takav rizik u buduce.