Linkovi

Papa oštro protiv seksualnog zlostavljanja, žrtve razočarane govorom


Papa Franja govori na kraju četvorodnevnog samita o sprečavanju seksualnog zlostavljanja dece u Vatikanu, 24. februar 2019.
Papa Franja govori na kraju četvorodnevnog samita o sprečavanju seksualnog zlostavljanja dece u Vatikanu, 24. februar 2019.

Papa Franja je na kraju istorijske konferencije o sprečavanju seksualnog zlostavljanja dece od strane sveštenika pozvao na sveobuhvatnu borbu protiv tog zločina koji bi, kako je poručio, "trebalo izbrisati s lica zemlje".

Papa je obećao da će smernice, koje nacionalne konferencije biskupa koriste da spreče zlostavljanje i kazne počinioce, biti preispitane i osnažene. Najavio je i da će crkvena pravna defnicija maloljetnika biti podignuta sa trenutnih 14 godina da bi se "proširila zaštita" mladih ljudi.

Franja je sveštenike, koji su zlostavljali decu, nazvao "đavoljim instrumentima" i naglasio da ga taj zločin podseća na drevnu versku praksu žrtvovanje dece tokom paganskih obreda.

Međutim, aktivisti za prava žrtava razočarani su rezultatima konferencije. Ocenili su da je papa samo ponovio stara obećanja i ponudio vrlo malo konkretnih predloga.

Franja je na kraju mise u Vatikanu obećao da će Katolička crkva uložiti sve napore da privede počinioce zločina pravdi i da neće zataškavati ili potcenjivati slučajeve seksualnog zlostavljanja.

Prvi deo govora, koji je trajao više od pola sata, ipak je posvetio statistici Ujedinjenih nacija i drugih organizacija prema kojoj je najveći broj slučajeva seksualnog zlostavljanja dece zabeležen u porodicama.

"Zbog toga se suočavamo sa univerzalnim problemom, tragično prisutnim gotovo svugde i koji pogađa sve. Ipak, moramo da jasno poručimo da to zlo, iako pogađa celokupno društvo, nije manje monstruozno kada se događa u crkvi", naglasio je papa.

"Reciklirana retorika"

En Beret Dojl iz američke organizacije koja prati seksualno zlostavljanje od strane sveštenika, bishopaccountability.org, ocenila je da je konferencija "ogromno razočaranje" i da se nije na odgovarajući način pozabavila tugom i nezadovoljstvom vernika.

"Dok katolici širom sveta zahtevaju konkretne promene, papa je umesto toga dao mlaka obećanja, koja smo čuli ranije. Naročito je bolno papino poznato objašnjenje da se zlostavljanje događa u svim delovima društvo. Bilo nam je potrebno da ponudi smeo i odlučan plan. Umesto toga, dao nam je recikliranu retoriku", navela je Dojl u saopštenju.

Konferencija je okupila biskupe iz zemalja kao što su Sjedinjene Države, gde je broj slučajeva seksualnog zlostavljanja dramatično opao zbog mera preduzetih pre gotovo 20 godina, ali i siromašnih država koje još nisu počele da rešavaju taj problem.

XS
SM
MD
LG