Svijet

Iran uspješno lansirao krstareću raketu

Iran uspješno lansirao krstareću raketu
Foto: N.N. | Iran uspješno lansirao krstareću raketu

​Iran je uspješno izvršio probno lansiranje krstareće rakete tokom pomorskih vježbi u Ormuskom moreuzu, saopšteno je iz iranske vojke.

"Tokom trećeg dana vježbi, podmornica iranske mornarice klase `Gadir` uspješno je ispalila krstareću raketu", javila je iranska novinska agencija IRNA, pozivajući se na saopštenje vojske.

Agencija navodi da i ostale iranske podmornice "Tarek" i "Fateh" imaju isti protivbrodski kapacitet.

Iranski mediji ranije su javili da više od stotinu plovila učestvuje u trodnevnim vojnim vježbama od Ormuskog moreuza do Indijskog okeana.

Teheran je ranije prijetio da će, u slučaju bilo kakvog neprijateljskog postupka SAD, blokirati Ormuski moreuz koji je velika ruta za izvoz nafte sa Bliskog istoka ka lukama na azijsko-pacifičko, evropsko i sjevenroameričko tržište.

Tenzije između Irana i SAD su povećane nakon što se američki predsjednik Donald Tramp u maju prošle godine povukao iz nuklearnog sporazuma koji je šest svjetskih sila postiglo sa Teheranom i potom su ponovo uvedene sankcije Islamskoj Republici.

U avgustu prošle godine Vašington je saopštio da je Iran tokom vježbi u moreuzu uspješno lansirao protivbrodski projektil, što je ocijenjeno kao upozorenje zbog Trampove odluke da ponovo uvede sankcije Teheranu.

Proširenje iranskog raketnog programa, posebno balističkih projektila, izazvalo je zabrinutost SAD i evropskih država. Teheran tvrdi da im program omogućava kapacitet za odbranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije