Najnovije vesti
Vesti Svet
UDARI BURE U MAKARSKOJ I DO 191 KM NA SAT! Ne pamte da je vetar ikada jače duvao, padala stabla, JAHTE POTOPLJENE (VIDEO)

UDARI BURE U MAKARSKOJ I DO 191 KM NA SAT! Ne pamte da je vetar ikada jače duvao, padala stabla, JAHTE POTOPLJENE (VIDEO)

Orkanski vetar duva na celom Jadranu za koji je upaljen crveni meteoalarm.

Kolaž bura Hrvatska Foto: RAS Srbija
Kolaž bura Hrvatska

U Makarskoj vetar brzine 191 kilometar na čas nosi sve pred sobom, javili su hrvatski mediji.

Ova jačina vetra u rangu je uragana treće kategorije kada brzina dostiže od 178 do 209 kilometara na čas.

U objektu "Superkonzuma" u Makarskoj urušio se panel zid, usled čega su se u prodavnici srušile police, javljaju hrvatski mediji.

Bura je i u Šibeniku pobacala ograde kod gradilišta podzemne garaže na Poljani.

U Splitu je registrovan udar bure od 176 kilometara na čas, što je najveća poznata brzina vetra izmerena u ovom dalmatinskom gradu.

U pojedinim delovima grada granje i drveće pada na puteve, par stabala je u Trogiru pao na automobile, a jak vetar oborio je saobraćajne znake, prenosi "Dalmacija danas".

VIDEO: Orkanska bura u Dubrovniku

U Splitu je izmerena temperatura od -1 stepena, dok je, kako se navodi, subjektivni osećaj -11 stepeni, prenosi sajt i dodaje da je na Dinari izmereno -17.

Zbog jake bure, u prekidu su trajektne i katamaranske linije ka ostrvima, a zabeležženo je i par potopljenih jahti u Trogiru.

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci na kojima se vidi neverovatna brzina vetra.

Prosečna brzina vetra u Splitu je tokom protekle noći iznosila 118 kilometara na čas.

U Podvelebitskom kanalu i na Masleničkom području bura je dostigla udare do 173 kilometra na čas, a bura na makarskom i dubrovačkom području ima orkanske udare od 152 kilometara na čas.

Splitska policija jutros je saopštila da su evidentirali veliki broj dojava o rušenju stabala na put i oštećenju vozila.

U centralnoj Dalmaciji sinoć su izbila i tri požara. Prvo je izbio požar u Splitu, a onda i u Makarskoj, dok se jutros oko 5.00 časova aktivirao i u Solinu.

Na području Brda u Splitu goreli su nisko rastinje i trava, a vatra je zahvatila i oštetila parkirano vozilo. Prilikom gašenja jedan vatrogasac je zadobio lakše povrede.

U Makarskoj su oko ponoći goreli nisko rastinje i makija, a zbog širenja požara usled jakog vetra policija je evakuisala stanare obližnjih stambenih zgrada.

Zbog orkanskih udara vetra za sve kategorije vozila zatvorena je dionica auto-puta Zagreb-Split između petlji Posedarje i Sveti Rok, a obilazak je preko Karina, Obrovca i Gračaca, kao i auto-put Rijeka-Zagreb između petlji Kikovica i Delnice, a obilazi se starim putem kroz Gorski Kotar.

Bura napravila haos u saobraćaju

Zbog orkanske bure koja duva na jadranskom primorju tunel Sveti Rok i most Franjo Tuđman kod Dubrovnika zatvoreni su za saobraćaj.

Zatvoren je i autoput Rijeka - Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice i državni put Maslenica - Zaton Obrovački, dok je za teretna vozila zatvoren put Solin - Klis, prenosi Dalmatinski portal.

Za teretna vozila zatvorena je i Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Senja, kao i Paški most.

Požari se šire

Požar koji je jutros nešto pre 11 sati buknuo kod Tribunja na području Vodica širi se jako brzo, zbog čega su angažovane sve vatrogasne snage, saznaje se od vatrogasnog zapovednika Šibensko-kninske županije Darka Dukića.

- Situacija je dosta ozbiljna i vatra se, potpomognuta vetrom, brzo širi borovom šumom. Moraćemo zatvoriti put između Tribunja, Vodica i Ivinja jer je previše civila na terenu - rekao je vatrogasni zapovednik.

Požar je buknuo na predelu brda Orlov krug, nekoliko stotina metara od tamošnje zgrade 'Uljare' PZ-a Tribunj.

Čim je u subotu planulo na tom predelu, na teren je upućen i deo vatrogasnih snaga koje su bile u Jasenovu kod Grebaštice, gde je gorelo celu noć.

Još je jedan požar aktivan na području Sedramića kod Drniša, a zbog bure vatrogasci na ni jednom trenutno aktivnom požarištu ne mogu računati na pomoć kanadera.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske su naveli da se na području Čilipa u opštini Konavle vatra proširila na borovu šumu, a opožarena površina je procenjena na oko tri i po hektara.

Vatrogasci Dubrovačko-neretvanske županije gasili su šumske požare na Mljetu, Konavlima, predelima Bosanka, Žrarkovica, Drveniku i Mokalo.

Rič je o jako opasnim požarima, pretežno u borovoj šumi, koji su se brzo širili, ali su svi stavljeni pod kontrolu.

Na području koje operativno pokriva primorsko-goranska policija dojavljen je požar rastinja u blizini puta Rijeka-Zagreb kod skretanja za Platak kojim je zahvaćeno oko 30 hektara, te požar kod Jelenja predio Soboli gdje je gorelo oko 25 hektara.

Na ličko-senjskom području gorela je trava kod mjesta Lički Ribnik, pa je dim ometao saobraćaj na putu Gospić-Sveti Rok, dok je karlovačkom području gorelo kod prema Donjoj Visočki kod Slunja gde je zahvaćena površina od 144 hektara.

Osam požara prijavljeno je na području u nadležnosti splitsko-dalmatinske policijske uprave. Tri požara izbila su sinoć, a jutros je jedan buknuo na području Brda u Splitu. Prilikom gašenja jedan vatrogasac je zadobio lakše povrede.

Ugašen je i požar na području Nin-Zaton s kojim su se protekle noći, uprkos jakoj buri, borili vatrogasci. Oni su uspeli da odbrane kuće od vatrene stihije, a šteta je pričinjena na jednoj štali.

Vatra potpomognuta jakim vetrom približila se rubnim kućama u mestu Zaton, zbog čega su oko ponoći policajci preventivno evakuisali meštane da ne bi došli u opasnost. Oni su se kasnije vratili kućama.