1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Danas na ribljoj pijaci, sutra premijer?

Bernd Rigert Algero, Sardinija
23. februar 2019.

Političke karte u Italiji se otvaraju Mateu Salviniju. Šef desničarske Lege i ministar unutrašnjih poslova bi mogao da izazove vanredne izbore i postane premijer. Regionalni izbori u nedelju na Sardiniji su veliki test.

https://p.dw.com/p/3DwVJ
Italien, Sardinien, Wahlkampf - Matteo Salvini, Vorsitzender der rechtsradikalen "Lega", Innenminister
Foto: DW/B. Riegert

Pop-muzika odzvanja sa pijace u Algeru, na obali italijanskog ostrva Sardinije. To ima logike, s obzirom da na blještavoj pozornici leđima okrenut publici stoji politička pop-zvezda Mateo Salvini. Zagrljen s jednim mladićem pravi selfi. A red pristalica koji bi da se domognu bine je dugačak. Među njima je čak i jedna porodica tamnije boje kože, očigledno migranti.

Svakih trideset sekundi osmeh za uspomenu. I to je trajalo dva i po sata. Ova selfi-sesija je obeležje njegove izborne kampanje. U međuvremenu povuče koji dim cigarete ili nekom od prisutnih novinara da intervju. Iz džepa pantalona viri mali plišani meda kojeg mu je dala jedna obožavateljka.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova postaje omiljen zbog svog čvrstog stava protiv migranata. Ankete pokazuju da ima veliku prednost. Ako bi danas raskinuo osam meseci staru koaliciju sa pokretom „Pet zvezdica“, i ako budu održani prevremeni izbori, Salvini bi imao dobre šanse da postane premijer nove italijanske vlade.

Nakon regionalnih izbora na Sardiniji u nedelju (24. februar) i evropskih izbora u maju, na kojima bi Salvinijeva Lega mogla da pobedi, taj političar će verovatno imati petlju da ide na vanredne savezne izbore, smatraju politički ananlitičari u Italiji.

Na još jednim izborima pre dve sedmice u regionu Abruco – koji su bili test za Salvinija – već je izvojevao pobedu. Predsednik tog regiona postao je neofašista iz partije „Braća Italije“.

„Oslobodimo se Levice“

Pitali smo ga da li bi uskoro želeo da postane premijer, a on se prvo kratko nasmejao. Potom je odgovorio: „Ja sam ministar unutrašnjih poslova. I nemam nameru da postajem premijer. Brinem o javnoj  bezbednosti, mafiji, krijumčarenju ljudi, drogi, teroristima. Meni je čast da radim ovaj posao. I to ću raditi još dugo.“

Šest dana je minsitar na turneji po Sardiniji, pokušavajući da od regionalnih izbora načini test raspoloženja u celoj Italiji. „Imate izbor između Lege i levice, između budućnosti i propasti. Oslobodimo se levice!“, pozvao je Salvini svoje pristalice na ribljoj pijaci u priobalskom gradu Algero. Pod „levicom“ on ne misli damo na marginalizovane socijaldemokrate i komuniste, već i na populistički pokret „Pet zvezdica“. Dakle na svoje koalicione partnere u saveznoj Vladi koje baš nešto i ne voli.

Wahlkampf Sardinien Matteo Salvini
Dva i po sata selfijaFoto: DW/B. Riegert

U kratkom govoru Salvini je najavio borbu protiv migracije. Obećao je da će se doneti reforme penzionog sistema kao i više poštovanja za naciju. „Mi imamo zastavu, imamo jezik, identitet, istoriju, tradiciju, kulturu – to bismo morali da živimo. Drvo bez korena umire.“ Protivnicima, od kojh je nekolicina protestovala na pijaci, poručio je da ne može uzeti za ozbiljno ljude koji svuda „vide fašiste i Marsovce“.

Pristalice ga žele kao premijera

Donatela Moritu, prodavačica povrća u Algeru, bi želela da Mateo Salvini postane šef vlade. „To bi bilo veličanstveno!“ Ona je ubeđena da će se najkasnije nakon izbora za Evropski parlament u zemji nešto promeniti. Donatela je ranije simpatisala pokret „Pet zvezdica“. „Ali, oni su učinili mnogo grešaka. Za razliku do njih kod Salvinija se vidi da se on bavi stvarima, a osim toga super izgleda“, kaže oduševljeno pakujući mandarine mušteriji koja potvrđuje njene reči klimanjem glave.

Za to vreme Salvini i dalje pravi selfije na malom podijumu poluraspadnute pijace u Algeru. Nikuda ne žuri, grli ljude, šali se, čavrlja. Na pitanje zašto satima pozira, ministar odgovara ležerno: „Slušam ljude, jer ljudi takođe slušaju mene.“

Penzionerka Gavina je oduševljena Salvinijem. Odlaže kese sa kupljenom robom, diže ruke i gestovima rečima daje na značaju: „On je jedini koji nešto konkretno radi i drži obećanja. Jedini!“ Šef Lege posebno profitira od radikalnih promena u migracionoj politici. Zatvorio je luke za migrante. Brodovi sa izbeglicama ne smeju više da pristaju, poziva Salvini, a građani glasno odobravaju.

Italien | Tausende demonstrieren in Rom gegen Migrationspolitik der Regierung
Salvini izaziva oduüevljenje, ali i pobunu - protest protiv njegove imigracione politike u Rimu (10. novembar 2018)Foto: Getty Images/Awakening/S. Padovani

Koalicija sa Berluskonijem i neofašistima?

Trgovac ribom Salvatore Manka je ubeđen da se Mateo Salvini brine o redu i bezbednosti. „On voli ljude. Ljudi, ali i policajci njega takođe vole“, kaže Manka za DW. „On bi trebalo da sarađuje sa 'Braćom Italije' i postane premijer“, izražava svoju želju Salvatore.

„Braća Italije“ su neofašistička partija, koja bi mogla da formira koaliciju sa Legom i partijom „Napred Italija“ bivšeg premijera i medijskog mogula Silvija Berluskoniija. Đorđa Meloni, ekstremno nacionalistička šefica „Braće Italije“, je u jednom intervjuu već ponudila da bi, u slučaju novih izbora, mogla da bude partnerka u vladi. Čak ni 82-godišnji Silivio Berluskoni nije odbacio mogući savez sa desnim radikalima.

„Italija je zbunjena i skreće u desno“, kaže Antonio di Rosa, urednik novina „Nova Sardinija“. Di Rosa je dugo razgovarao sa Mateom Salvinijem i ubeđen je da radi pametno i sledi jasan plan. „On je političar koji ima strategiju. Ali, nema opštu kulturu niti dublje znanje. On radi ono što mu koristi, bez ubeđenja“, upozorava Rosa u razgovoru za DW.

Populisti „Pet zvezdica“ su zapali u duboku krizu, jer svemu uvek kažu „ne“. „Verujem da će Salvini, nakon evropskih izbora, pozvati na održavanje novih izbora u Italiji i onda skovati desničarsku koalicijiu. Nakon ovih izbora imaćemo novu vladu“, zaključuje Di Rosa.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android