Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
Zahvaljujući ovom potezu Putina, Valerija je ušla u GINISOVU KNJIGU REKORDA (FOTO, VIDEO)

Zahvaljujući ovom potezu Putina, Valerija je ušla u GINISOVU KNJIGU REKORDA (FOTO, VIDEO)

Valeriji Lošak iz Sankt Petersburga trebalo je više od dve godine da uđe u Ginisovu knjigu rekorda, a fotografija ruskog predsednika odigrala je ključnu ulogu u borbi za priznanje njenog dela.

putin u čizmama Foto: Kremlin press service / Promo
putin u čizmama

Valerija je 2016. napravila par džinovskih čizama od filca i postavila ih kao turističku atrakciju u selu kod Sankt Petersburga. Ogromne čizme odmah su priznate kao najveće svoje vrste u Rusiji, ali se ispostavilo da je globalno priznanje bilo mnogo teži zadobiti.

- Popunila sam zahtev u kategoriji “najveće zimske obuće”, ali su ga odbili. Ljudi u Ginisovim svetskim rekordima nisu ni znali da postoje filcovane čizme. Komisija je zaključila da su to čarape – priča Valerija.

Kako bi dokazala da njena vunena tvorevina nije čarapa, počela je da prikuplja dokaze, uključujući ruske standarde za filcovane čizme, uzorke sertifikata o kvalitetu, istorijske podatke i opise proizvodnih procesa.

-Ali, konačni dokaz bila je fotografija Vladimira Putina kako hoda u paru filcovanih čizama – šali se Valerija.

Ruski predsednik je, naime, fotografisan u tradicionalnoj zimskoj obući u januaru prošle godine, kad je išao da se okupa u ledenoj vodi tokom Bogojavljenja.

Da li je zaista bila presudna Putinova fotografija ili nešto drugo, tek Ginisovi svetski rekordi na kraju su zaključili da filcovane čizme nisu čarape i priznali su Valerijin proizvod. Preciznije, komisija je odlučila da čizme zaslužuju sopstvenu kategoriju. Valerijine čizme visoke su 3,02 metra, duge 2,53 a obima na vrhu ima 4,86 m. Ponosna vlasnica kaže da joj je trebalo 400 kilograma vune da ih napravi.