Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
"Prestanite da tražite vanzemljce, izazvaćete HAOS I RAT NA ZEMLJI"

"Prestanite da tražite vanzemljce, izazvaćete HAOS I RAT NA ZEMLJI"

Specijalni tim stručnjaka američke svemirske agencije ima samo jedan cilj: da nađe vanzemaljce.

vanzemaljci Foto: Profimedia
vanzemaljci

Nasa je sigurna da da nismo sami u univerzumu, ali do sada nije uspela to i da dokaže. Zato će novi tim odstupiti od uobičajene strategije traganja za planetama sličnim Zemlji, jer veruju da drugi oblici života možda žive u uslovima u kojima čovek ne bi mogao da opstane.

Neki naučnici, međutim, smatraju da potraga za vanzemaljcima krije neočekivane opasnosti. Nemački sociolog Mihael Šeče smatra da bi susret s bićima u svemiru bio u koliziji s pojedinim religijama, koje bi morale da objasne novu situaciju. Osim toga, u prvi plan bi izbilo pitanje kakva je naša uloga u kosmosu.

Naučnik upozorava da bi prvi kontakt mogao da izove masovnu paniku, a kao primer navodi dolazak Evropljana na Antile, koji je izazvao masovna samoubistva među starosedeocima.

Dolazak sonde nepoznatog porekla ili vanzemaljaca izazvao bi haos na Zemlji, jer bi izbili ratovi zbog sukoba oko "artefakta iz svemira". Potražnja za vanzemaljskom tehnologijom, koja će verovatno biti mnogo naprednija od naše, takođe bi izazvala sukobe.

Foto: Profimedia

Zbog svega ovog, sociolog traži potpisivanje međunarodnog sporazuma, kojim će se potpisnice obavezati da neće biti rata ukoliko stigne bilo kakav signal iz svemira. On se takođe zalaže za zabranu radio-signala, koje pojedinci šalju u univerzum, smatrajući da oni ne smeju da govore u ime čitavog čovečanstva.

Nasin tim ima jasan cilj, ali i i drugi ljudi mogu da dobiju uvid u podatke i koriste ih u istraživanjima. Na taj način, agencija želi jednom za svagda da utvrdi jesmo li sami u kosmosu, svesno prihvatajući moguće opasnosti koje će odgovor na to pitanje povući za sobom.