Najnovije vesti
Kultura Vesti
Narodna biblioteka Srbije: Razgovor o Kišu

Narodna biblioteka Srbije: Razgovor o Kišu

Nacionalizam je ideologija banalnosti, govorio je Danilo Kiš (22. 2. 1935 - 15. 10. 1989).

Danilo Kiš Foto: RAS Srbija
Danilo Kiš

Večeras (19) u atrijumu Narodne biblioteke Srbije je književno veče posvećeno Kišu, rođenom na današnji dan. Razgovor “Danilo Kiš ili lauta i ožiljci” obuhvatiće i predstavljanje novih čitanja Kišovih posthumno objavljenih priča. Učestvuju Marija Nenezić, Vladan Bajčeta i Gojko Božović, urednik „Arhipelaga“ koji objavljuje kapitalno izdanje “Dela Danila Kiša u 10 knjiga”.

U knjizi “Lauta i ožiljci” nalazi se sedam priča, od kojih su pripovetke „Apatrid”, „Jurij Golec”, „Lauta i ožiljci”, „Maratonac i sudija”, „Pesnik” i „Dug”, napisane između 1980. i 1986, neke u vreme kada Kiš piše „Enciklopediju mrtvih“, a neke kao autorski i pripovedački odjek na ovu knjigu i teme pokrenute u njoj. Pridružena je i dvodelna proza „A i B”, za koju se pretpostavlja da je nastala 1986.

”Nacionalizam je negativna kategorija duha jer nacionalizam živi na poricanju i od poricanja. Nacionalizam je ideja beznađa i ideologija poraza. Nacionalista se, rekosmo, ne boji nikog osim svoga brata. (...)Pošto je strašljivac i nikogović, nacionalista ne ističe sebi više ciljeve. Pobeda nad izabranim neprijateljem, onim drugim, jeste apsolutna pobeda. Stoga je nacionalizam ideja beznađa.”