Najnovije vesti
Vesti Društvo
Šest profesora napustilo Visoku školu poslovnu zbog direktora koji je zaposlio CELU FAMILIJU I RODBINU

Šest profesora napustilo Visoku školu poslovnu zbog direktora koji je zaposlio CELU FAMILIJU I RODBINU

Za nepunih godinu dana Visoku poslovnu školu strukovnih studija u Valjevu napustilo je šest uglednih profesora, a razlog je navodno samovolja direktora Mlađena Vićentića, koji zapošljava nestručne kadrove, svoje rođake i prijatelje, zbog čega pada i broj upisanih studenata.

vipos vicentic mladjen Foto: RAS Srbija
vipos vicentic mladjen

Poslednji koji je to uradio je profesor Momčilo Vasiljević, koji je 1. februara dao otkaz, a pre njega to je za poslednjih godinu dana uradilo još pet njegovih kolega. Tako bar tvrdi grupa zaposlenih koja se obratila "Blicu" navodeći da ceh za ovakvu kadrovsku politiku plaćaju oni, jer im je Vićentić nakon ustoličenja 2015. godine platu smanjio 15 posto. U isto vreme njegovi puleni su izuzeti iz te kategorije jer im je plate povećao dodeljivanjem profesorskih i drugih zvanja, za koje nemaju odgovarajuće diplome. Tako je magistre nauka proglasio profesorima iako to zakon ne dozvoljava, a ljude sa master diplomama asistentima. Svi oni izuzeti su iz umanjenja plata, uključujući i Vićentićevog zeta, koji je u toj grupi, iako je zbog njih, došlo do gubljenja kredibiliteta škole i pada broj upisanih studenata.

- Škola je dovedena na ivicu propasti, pa ugledni profesori beže iz nje. To ne brine Vićentića i njegove saradnike, među kojima je i bivša direktorka Vesna Marković. Sa njom je i počelo urušavanje škole pa pored profesora beže i studenti - osnovne studije prošle godine upisalo je samo 92 njih. Studenti uglavnom imaju izuzetno loš uspeh u srednjoj školi pa se prijemni i celokupna nastava prilagođavaju njima, što urušava i kredibiliteta naših diploma - navode zaposleni.

Oni dodaju da im je nejasno zašto Ministarstvo prosvete ne kontroliše rad Visoke poslovne škole.

- Da je to urađeno, sudbinu škola u Blacu, Novom Sadu i Beogradu, gde su uvedene privremene mere i započeta reorganizacija, ne bi izbegla ni škola u Valjevu. I ovde je rukovodstvo državnu ustanovu pretvorilo u mali feud u kojem odabrane persone oko direktora imaju poseban status, a ostali profesori, bez obzira na svoje stručne kompetencije, potpuno su marginalizovani. Sam Vićentić je nakon preuzimanja funkcije od Vesne Marković 2015. godine rekao da školi preti bankrot i da se plate moraju smanjiti 15 posto. Nakon toga on Markovićevu postavlja za pomoćnika i nagrađuje je profesorskom titulom i platom. Ministarstvo prosvete mora da pošalje inspekciju i vidi šta se ovde radi - kaže grupa radnika škole.

Prema zakonu magistri ne mogu da budu profesori

U Ministarstvu prosvete kažu za "Blic" da nisu upoznati s tim da li su izgubljeni uslovi za realizaciju master studija na VIPOS u Valjevu.

- U 2018. i 2019. godini nisu vršeni inspekcijski nadzori nad radom Visoke poslovne škole strukovnih studija u Valjevu, a nisu ni primljeni podnesci na nepravilnosti u radu. Što se tiče dodeljivanja zvanja profesora, članom 74 Zakona o visokom obrazovanju propisani su uslovi za izbor u to zvanje - navode u Ministarstvu.

Odredba člana 74 Zakona kaže da "u zvanje profesora strukovnih studija može biti izabrano lice koje ima naučni naziv doktora nauka, i ima naučne, odnosno stručne radove objavljene u naučnim časopisima ili zbornicima, sa recenzijama. Drugim rečima, magistri nauka ne mogu imati zvanje profesora".

Foto: Ivan Pantelić / Wikipedia

Direktor Vićentić je u jučerašnjem broju "Blica" tvrdio da profesori mogu biti i ljudi bez doktorata, ako 15 godina rade kao nastavnici. Toga u Zakonu nema.

Plate smanjene 15 odsto

Direktor Vićentić potvrđuje da su plate nakon njegovog postavljenja smanjene.

- Savet škole dao je saglasnost 6. jula 2016, da se od juna te godine smanji vrednost boda za obračun plata za 15 odsto. To se odnosi samo na deo plate zaposlenih koji se finansiraju iz sredstava škole, a ne iz budžeta. Ta sredstava se ostvaruju od školarina i ispita, ali i projekata, obuka, seminara i drugih aktivnosti. Prihodi po tim osnovama su bili smanjeni, a ta odluka je bila opravdana jer je uspostavljena stabilnost u poslovanju što je dovelo da se plate u 2018. i 2019. godini povećavaju iz sopstvenih sredstava - navodi Vićentić. On nije odgovorio na pitanje da li je došlo do pada broja upisanih studenata i za koliko.

- U školskoj 2018/2019, prvoj godini osnovnih i master strukovnih studija, upisano je ukupno 147 studenata - navodi Vićentić.