21. februar  2019. 15.47  →  17.02 | Izvor: RTV (Rada Stajić)

Subotica, Palić i Radanovac dobijaju Fabriku vode

SUBOTICA -

U toku je izgradnja Fabrike vode, vredne 5,5 miliona evra, koja će obezbediti dovoljne količine i dobar kvalitet pijaće vode za žitelje dela Subotice, Radanovac i Palić, a očekuje se da će biti puštena u probni rad na proleće 2020. godine.

video icon

Napreduju radovi na centralnom kompleksu vodosnabdevanja "Vodozahvat 2", čija izgradnja je otpočela u oktobru 2017. godine, a predstavlja poslednju fazu realizacije Projekta za unapređenje vodnog sistema Subotice. To su ocenili čelnici JKP "Vodovod i kanalizacija" koje je investitor radova na fabrici vode, a izvodi ih konzorcijum SADE Srbija.

fabrika,, vode,, subotica

"Rezervoar će imati korisnu zapreminu od 2.500 kubnih metara,a deo je crpne stanice", objašnjava Čaba Šanta, izvršni direktor za resor investicija i razvoja u JKP "Vodovod i kanalizacija" u Subotici.

Kapacitet ove Fabrike vode biće 80 litara u sekundi, četiri puta manje nego Fabrike za preradu vode koja je već u funkciji, a direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" u Subotici Đerđ Šugar tvrdi da će, uz istu cenu, njen rad značajno doprineti povećanju kvaliteta vode za piće.

"Trenutno u Radanovcu i na Paliću imamo „sirovu" vodu, odnosno vodu koja nije tretirana. Zato u njoj ima gvožđa, amonijaka i arsena iznad dozvoljenih vrednosti. Ova Fabrika vode, između ostalog, obezbediće snabdevanje Radanovca i Palića pijaćom vodom koja je tretirana", kaže Đerđ Šugar, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija" u Subotici.

Tokom probnog rada, koji će trajati najduže godinu dana, kvalitet pijaće vode potvrdiće i akreditovane laboratorije.

"Zvanične javne analize kvaliteta vode vrši laboratorija Zavoda za javno zdravlje, a onog momenta kada kvalitet vode bude prema maksimalno dozvoljenim koncentracijama arsena, gvožđa i amonijaka, Ministarstvo zdravlja će izdati dozvolu za korišćenje ove vode za piće", objašnjava Petar Doroslovački, rukovodilac Službe za informacione sisteme JKP "Vodovod i kanalizacija" u Subotici.

Postrojenje za tretman vode gradi se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, a vrednost radova je 5,5 miliona evra. Rok za završetak radova je oktobar 2019. godine, ali će probni rad ove fabrike vode, po svemu sudeći, otpočeti na proleće 2020. godine. Tada će, sa ovoga postrojenja, zdravom pijaćom vodom biti snabdevan deo Subotice, Radanovac i Palić.