PREVARA PREKO FEJSBUKA I TELEFONA: Pokrali “poznanike” da bi se kladili

R. S.

21. 02. 2019. u 13:39

S.P. i B.Š. se sumnjiče da su krivično delo izvršili tako što su se od marta 2016. lažno se predstavljali kao poznanici oštećenih

ПРЕВАРА ПРЕКО ФЕЈСБУКА И ТЕЛЕФОНА: Покрали “познанике” да би се кладили

Foto: Depositphotos

Policijski službenici Odeljenja za visokotehnološki kriminalitet MUP-a Republike Srpske su, u saradnji sa pripadnicima Policijske uprave Doboj, uhapsili S.P. i B.Š. na području Modriče zbog sumnje da su izvršili krivično delo "kompjuterska prevara". Terete se da su pričinili štetu od najmanje 83.000.00 KM.

Po naredbi Osnovnog suda u Modriči pretresene su lokacija koje koriste uhapšeni i tom prilikom su pronađena i oduzeta sredstva izvršenja krivičnog dela i to - 12 mobilnih telefona, veći broj nosača sim kartica i sim kartice operatera MTEL, HALO i MTS, kao i drugi predmeti koji potiču od izvršenja krivičnog dela.

S.P. i B.Š. se sumnjiče da su krivično delo izvršili tako što su od

marta 2016. godine korištenjem oko 300 telefonskih brojeva i više lažnih profila kreiranih na društvenoj mreži Fejsbuk, te slanjem SMS poruka i poruka putem mesindžera, lažno se predstavljali kao poznanici oštećenih.


- Od njih su tražili uplatu dopuna na SIM kartice u iznosima od dve do 50 maraka. Osumnjičeni su uplaćene iznose koristili kako bi izvršili uplate za online klađenje na sportskoj kladionici. Ovim krivičnim delom pričinjena je materijalna šteta u do sada utvrđenom iznosu od oko 83.000.00 KM – saopšteno je danas iz MUP-a RS.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pozvalo je građane koji su imali slične situacije, odnosno koji su preko mobilnih telefona dobijali slične SMS poruke, da to prijave u najbližu policijsku stanicu.

- Uzimajući u obzir da se pretpostavlja da u ovoj istrazi postoji još veći broj oštećenih, jako je značajno da se i drugi građani, koji su imali ovo iskustvo, obrate policiji – apelovali su iz MUP-a RS.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije