Nemac: Iznenađen sam, ovde stanovi za keš, mi u Nemačkoj hipotekom

Porast cena stanova u Beogradu i popunjenost kancelarijskog prostora rezultat su ekonomskog rasta, ocenio je Roman Klot, direktor firme za nekretnine Atrium.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.02.2019.

13:26

Nemac: Iznenađen sam, ovde stanovi za keš, mi u Nemačkoj hipotekom
(Foto: Thinkstock)

On je govorio na panelu o komercijalnom i stambenom prostoru konferencije o nekretninama i infrastrukturi koja se održava u Beogradu.

On je ocenio da pre nekoliko godina nije bilo verovatno da će prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji dostići dve hiljade evra i ocenio da je interesovanje za kupovinu stanova rezultat obnavljanja privrede, jer se pojavio novac koji se sada ulaže u nekretnine.

Klot je rekao da je veoma iznenađen količinom gotovinskih transakcija prilikom kupovine stanova u Srbiji i dodao da je to najčešće porodični novac, dok se, kaže, u Nemačkoj češće koriste hipoteke.

U Beogradu je sada oko tri posto kancelarijskog prostora prazno, a Klot je podsetio da je taj procenat nedavno bio 30 odsto.

On očekuje da će u sledeće dve godine na tržištu biti oko 100.000 kvadrata novog kancelarijskog prostora koji je sada u izgradnji, što će dodatno pokrenuti tržište.

Iako je tražnja za stambenim prostorom i dalje velika, Klot ne veruje u dalji rast cena.

Za naredne dve godine Klot očekuje da će Beograd dobiti i 800 do hiljadu novih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: