TVORAC NAJVEĆIH ŠABANOVIH HITOVA: Rekao mi je Moram malo da usporim...

Elena Božić Talijan

21. 02. 2019. u 11:02

Kompozitor Rade Vučković, autor najvećih hitova Šabana Šaulića, o višedecenijskom prijateljstvu sa legendom. Planirali smo zajednički povratak i to bi sigurno bilo uspešno

ТВОРАЦ НАЈВЕЋИХ ШАБАНОВИХ ХИТОВА: Рекао ми је Морам мало да успорим...

Rade Vučković u razgovoru za "Novosti" Foto Foto P. Mitić

ČUVENI muzičar Rade Vučković je davne 1971. godine upoznao Šabana Šaulića i tada počinje njihovo intenzivno prijateljstvo i profesionalna saradnja koju je krunisalo šezdesetak zajedničkih numera koje su postale veliki hitovi. Među njima su i klasici upisani zlatnim slovima u istoriju narodne muzike - "Dođi da ostarimo zajedno" i "Dva galeba bela", za koje je tekstove pisao Rade, a Šaban muziku.

- Bio mi je prijatelj i brat, zato me je ovo toliko slomilo, taj deo mene je otišao, neće nikada više biti isto - potišteno kaže za "Novosti" Vučković govoreći o tragičnoj smrti kralja narodne muzike. - Posle pesme "Dođi da ostarimo zajedno" dogovorili smo se da ostarimo zajedno, ali ti si me "izdao", otišao si pre mene, jer je Bog želeo da te upozna. Nisam te se nagledao, kralju moj - poručuje svom prijatelju Rade aludirajući na tekst svoje istoimene pesme.

Prisećajući se trenutka kada je počelo njihovo prijateljstvo, Vučković veli da je na inicijativu legendarnog Budimira Buce Jovanovića, koji je radio sa Šabanom, njima 1971. godine dao svoj tekst "Kako si majko, kako si oče" i tada su počeli da se druže. Šaban je, inače, prvu ploču sa Bucom snimio 1969. a to je bila čuvena pesma "Dajte mi utjehu". Kada je Šaulić otišao od Buce, počela je njihova profesionalna saradnja. Rade je uglavnom pisao tekstove za pesme, a za neke je komponovao i muziku. Usledile su čuvene numere "Nikad joj oprostiti neću", "Pozno bih te međ hiljadu žena", "Sneg je opet, Snežana", "Dođi da ostarimo zajedno", "Dva galeba bela",...

Šaulić je došao u Beograd kao veoma mlad, sa 18 godina, a i to su dvojica prijatelja opevala.

- Mi smo kao dva provincijalca, ja sam došao iz Kuršumlije, a on iz Šapca, a moja pesma koja je nastala kasnije "S namerom dođoh u veliki grad", za koju je Šaban uradio muziku, baš govori o našem putu i dolasku u Beograd - objašnjava nam Rade zanimljiv nastanak ove numere i ističe da je postala veliki hit.

ODLUČIO JE DA NEĆE TOLIKO DA PUTUJE, ALI,... - BAŠ je rekao da više neće toliko da putuje, da hoće da uspori ritam i više da se odmara, ali nije mogao zato što je on jedinstven čovek koji je i sa 68 godina bio tražen kao u najboljim godinama, toliko su ga volili i želeli, a on nije mogao da ih odbije. Šteta, on je i sada žurio da sinu Mihajlu sprema svadbu, njegova želja je bila da što više bude kod kuće - kaže Vučković.

Legenda narodne muzike zapravo nikada nije planirao da bude pevač, voleo je fudbal i trenirao je.

- Da nije bio pevač, sigurno bi bio uspešan fudbaler - kaže Rade. - Baš smo u Šaulićevom domu u utorak govorili na tu temu. Tu su bili Vladimir Petrović Pižon i Boško Đurovski, pa smo pričali kako je igrao mali fudbal sa njima, bio je veoma talentovan i sigurno bi uspeo.

Ali, sudbina i okolnosti su ga odvele putem muzike. Vučković objašnjava da su Šaulićevi otac i stric mnogo putovali, jer su bili trgovci, a njega su uvek vodili sa sobom i on je kao mali počeo da peva. Kada bi svratili u neki restoran, a gosti su ga poznavali i obožavali kao klinca i poželeli bi da otpeva nešto.

Šaban je već 1975. godine upoznao buduću suprugu Gordanu, koja je imala samo 16 godina. Priča se da je Šaulić bio veoma stidljiv sa devojkama, pa pitamo Vučkovića da li se seća toga.

- Jeste, kao što sam i napisao u tekstu pesme "Gordana" koju sam posvetio njemu i supruzi: "Priče su lažne, ne slušaj njih, jer ja sam čovek povučen tih" - recituje Rade poznate stihove.

Rade i Šaban sedamdesetih Foto privatna arhiva

Zanima nas da li je tačno da je Šabanova Goca teško podnosila njihov kafanski život, jer su znali u tom ambijentu da provedu više dana zaredom.

- Kao mladi ljudi voleli smo kafanski život, ali nisu to bila klasična pijanstva, to je bilo druženje, uvek je tu neka gitara, pesma, pa se uz čašicu dočekaju zore, mnogo puta smo i preterivali, ali i zore su ponekad bile naše sestre - priča Rade. U našim druženjima je uvek bio prisutan i Slobodan Vučković, boemčina, inače moj rođak, a njegov sin Bojan je oženjen Ildom. Sudbina je tako htela i Bojan i Ilda su se znali odmalena, a onda su to krunisali brakom i ćerkicom. Šaban je znao u šali da govori: "Jao, ne mogu vas Vučkovića da se otarasim" - kroz osmeh se priseća Rade zajedničkih druženja.

On i Šaban su tokom godina obišli svet zajedno nastupajući u Americi, Australiji i svim evropskim zemljama.

- Prošli smo zajedno mnoge stvari, bilo je lepog i lošeg i sav naš posao je na točkovima čitavog života, to je velika cena i onih koji nas čekaju i nas koji želimo da donesemo novac kući, što je normalno - objašnjava Vučković i ističe:

- Šaulićeva Gordana je mnogo uradila za svog supruga i porodicu, njemu je uvek bila podrška, a decu je fantastično vaspitala. On je uvek voleo samo jednu ženu, Gordanu, to je ostala jedna velika ljubav.

Šaban Šaulić Foto N. Živanović

Obojica muzičara su strastveni pecaroši, pa su svake godine odlazili u Krčedin, koji je Šaulić obožavao i gde ima kuću. Na tom mestu je i bio njihov poslednji susret letos kada su se dogovarali da naprave zajednički kambek.

- U avgustu smo se dogovarali oko našeg zajedničkog povratka, ozbiljno smo planirali da pokušamo ponovo i to bi bilo sigurno uspešno, ali otišao je - sa tugom u glasu kaže Rade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Pera Kojot

21.02.2019. 14:21

Pesmu Nikad joj oprostiti necu nije pisao Rade Vuckovic nego legendarni Buca Jovanovic ispravite te to........

Milos

21.02.2019. 15:01

@Pera Kojot - Pesmu "Nikad joj oprostiti necu" je pisao tekst Rade Vuckovic. Kad se vec pravis pametan i ispravljas druge a nemas pojma ukucaj na youtube i vidi na kraju pesme. ... Ko da je to vazno u ovom momentu. Sramota