BURA U PARIZU: Francuzi bi da ukinu mame i tate?!

Goran ČVOROVIĆ

21. 02. 2019. u 11:41

Predlog zakona o školi koji uvodi nove odrednice "roditelj 1" i "roditelj 2". Vlasti pokušavaju da smire bunt predlogom da se uvede izbor "otac-majka, otac-majka"

БУРА У ПАРИЗУ: Французи би да укину маме и тате?!

Foto "Tviter"

PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

KO će biti prvi, a ko drugi roditelj? Ova hijerarhijska dilema mogla bi uskoro da se nađe pred francuskim mamama i tatama, ako predlog zakona o školi bude zadržao sporni amandman, oko koga se u francuskoj javnosti podigla velika bura.

Francuski poslanici usvojili su, u prvom od dva glasanja o predlogu zakona, amandman poslanice vladajuće stranke koji predviđa da se iz školskih formulara brišu odrednice "mama" i "tata", i umesto njih uvede "roditelj jedan" i "roditelj dva"! Zanimljivo je da je amandman usvojen i pored toga šo mu se vlada protivila.

Pristalice ove promene ističu da je dosadašnji sistem zaostao u odnosu na savremene promene u društvu. Dete danas može da ima dve mame ili dvojicu tata, što proističe iz mogućnosti sklapanja istopolnih brakova. A ima i dosta jednoroditeljskih porodica, u vreme kada su razvodi veoma česta pojava.

Protivnici ovakvih promena, međutim, ističu da se radi o apsolutnoj dehumanizaciji i nepoštovanju tradicionalnih porodičnih vrednosti. Postavlja se i pitanje ko će pristati da bude "važniji", a ko manje važan roditelj prilikom potpisivanja dozvola za dečji izlazak u bioskop ili overe đačkih knjižica.

Pročitajte još - Korak ka gej brakovima?

Pokušavajući da smiri situaciju, ministar obrazovanja i omladine Žan-Mišel Blanke je poručio da u školi svako dete treba da se oseća dobro, bez obzira na strukturu porodice iz koje dolazi. Ipak, priznao je da formulacije "roditelj jedan" i "roditelj dva" nisu idealan izbor i da stvaraju dosta problema.

Francuski sistem glasanja je takav da se o predlogu zakona najpre izjašnjavaju poslanici, potom senatori, pa se vraća na izglasavanje u skupštini. U međuvremenu, vlasti predlažu da se, posle prašine koja se podigla, uvedu izmene novim amandmanom, tako šo bi se umesto "roditelj jedan" i "roditelj dva" uvela kućišta "otac - majka, otac - majka", pa bi deca i roditelji sami precrtavali i birali u kombinaciji šta im više odgovara!

To je dovelo do novih polemika, naročito među onima koji su se već protivili dozvoli sklapanja istopolnih brakova, što je svojevremeno dovelo do velikih manifestacija u okviru kojih je na ulicama protestovalo više od milion ljudi.

MUKE S FORMULOM

Da bi ublažio polemiku, ministar Blanke ističe da pojam oca i majke neće biti ukinut u školskim formularima, ali i da svi moraju da budu zadovoljni kada ih budu popunjavali. Očigledno je da će morati još da se poradi na dobroj formuli. Da li će novo slovo zakona iznedriti olakšicu, uvredljiv upitnik ili neslanu šalu rangiranjem važnosti roditelja, pitanja su koja u Francuskoj tek treba da dobiju odgovor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Vizental

21.02.2019. 11:58

Izopačeni bogataši su uvek kroz istoriju pokušavali da predstave svoje bolesno ponašanje normalim. Redovno je takav sistem sodome i gomore izgoreo u plamenu pa će tako i ovaj...

milivoje

21.02.2019. 16:18

@Vizental - Evo što je razlog što nas je sve manje. Ovo više nama smisla. Društvo treba da se odbrani od ovakvoh devijacij. ali se bojim da je kasno. Đavo je već pobedio-

Obelix

21.02.2019. 12:07

Драги французи, потпуно ми је нејасно зашто уопште ограничавати број родитеља детету или чак и број супружника у брачној заједници на два... или на две, не дај боже на двоје... само небо је граница... ...и изгледа да ће вам ускоро баш оно пасти на главу...

Nije problem

21.02.2019. 12:15

Kad muslimani tamo odnesu prevagu, a neće trebati mnogo vremena, uvešće im šerijatski zakon i biće kraj za ovakve gluposti.

Lili

21.02.2019. 12:17

E pa ma nemoj.... Jesam za istopolne brakove, ali ne vidim zašto ja kao majka moga deteta ne smem da se zovem majkom???? Neka nađu drugi način da uključe ne standardne porodice u formular... Kao što svako ima pravo da ima sitopolnog partnera da sa njime podiže decu, isto svako ima pravo da ima neistopolnog partnera da sa njime podiže decu....

Todor

22.02.2019. 22:49

@Lili - Vidite, ne moze malo da ze bude trudan. Ako ste za istopolne brakove, onda cete i sve ostalo morati da prihvatate. Pa se onda, jednog dana, zapitajte da li su vam ubedjenja bila ispravna ili ne....

vuk

21.02.2019. 13:41

Ovakve odluke samo duvaju vetar u ledja radikalnim i desnicarskim strujama. Da se ne bi 5 posto stanovnistva osecalo neprijatno, 95 posto treba da igubi pravo da ima svoju rodnu odredjenost. Pojam makja i otac nisu nista ruzno ili sramotno. Ostaviti pravo izbora i jos jedno polje za unos, kao na primer "Salutation" gde sami stavite gospodja ili gospodin. Ko hoce upise otac, ko hoce nek upise roditelj x,

mama

21.02.2019. 23:41

Grupa imucnih perverznjaka nadje gustera zeljnog slave i napakuje mu karijeru, a onda taj guster vraca dug donosenjem zakona koji unistavajucele drzave, kontinente,Svet.Novi svetski poredak unistava sve i svakog.

Sanja

22.02.2019. 13:14

A zašto ne bi onda bio i roditelj 3 ? Kad je bal nek je maskembal. A i babe i dede da prekrštavamo.