Capital.ba

Seka Kuzmanović odlazi sa čela “Elektrokrajine”

20.02.2019. / 18:38

BANJALUKA – Sjednica Nadzornog odbora „Elektrokrajine“ zakazana je za sutra, kada bi trebalo da bude imenovan novi direktor ovog zavisnog preduzeća “Elektroprivrede Republike Srpske”, nakon što je aktuelna direktorica Seka Kuzmanović ispunila uslove za penzionisanje.

seka kuzmanović

Kuzmanovićeva je napunila 65 godina starosti čime je ispunila uslove za penzionisanje.

Nadzorni odbor imenovaće vršioca dužnosti direktora „Elektrokrajine“ i donijeti odluku u vezi sa raspisivanjem konkursa za izbor novog direktora tog preduzeća.

Podsjećamo, „Elektrokrajina“ je za devet mjeseci prošle godine smanjila dobit za skoro 15 puta u odnosu na isti period 2017. godine, pokazao je finansijski izvještaj tog preduzeća.

Podaci o poslovanju za cijelu prošlu godinu još nisu poznati, ali se zna da je ovo preduzeće među onima koje ima najviše distributivne gubitke, oko 12 odsto, prema podacima o poslovanju za devet mjeseci prošle godine.

Ukupna dobit „Elektrokrajine“ je, zaključno sa septembrom 2018, iznosila samo 231.846 KM što je pad od 93 odsto u odnosu na treći kvartal 2017. godine koji su završili sa profitom od 3.375.296 KM.

„Elektrokrajina“ je za prvih devet mjeseci 2018. ostvarila prihode od 168,5 miliona KM, što je za 1,5 miliona manje nego u istom periodu lani.

To nije omelo ovo preduzeće da rashode poveća za 1,6 miliona i oni su na kraju trećeg kvartala iznosili 168,2 miliona.

Na povećanje rashoda je svakako uticalo i novo zapošljavanje. Za godinu dana „Elektrokrajina“ je zaposlila 19 novih radnika, pa je na kraju septembra imala ukupno 1.843 zaposlena.

Kao razlog za pad dobiti u tom preduzeću su se pravdali smanjenjem prihoda od kamata, povećanjem troškova po osnovu nabavke materijala i amortizacije, te zbog primjene novog kolektivnog ugovora za zaposlene, o čemu je CAPITAL pisao ranije.

Seka Kuzmanović je na čelo “Elektrokrajine” došla 2011. godine, a mandat je obnovila 2015. godine.

Ona se našla i u grupi direktora i načelnika opština koji su polovinom prošle godine osnovali osiguravajuće društvo „Premium Invest osiguranje”.

Kuzmanović je tada za CAPITAL rekla da u novoosnovanom društvu ima dva odsto akcija.

„S obzirom na to da ću za godinu dana u penziju, ovo je investicija za taj period, ukoliko bude nekog prihoda“, kazala je Kuzmanovićeva.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Seka Kuzmanović odlazi sa čela “Elektrokrajine”

    1. Andjeo

      Haha, odlican komentar.

    2. Marko

      Sad ce ona kod Sase Vucenovica u Premium da pokaze svoje sposobnosti!
      Svejedno im je zajednicko to sto su bogato privredno iskustvo stekli u drzavnim institucijama!