DIREKTOR ŽELEZNICA SRBIJE PODNEO OSTAVKU: Pritiska nas čak 8.000 presuda!

S. BULATOVIĆ

20. 02. 2019. u 09:52

Miroslav Stojčić, direktor "Železnica Srbije", podneo ostavku i upozorio da ga ministarstvo ignoriše. Otkriva da su im računi blokirani zbog starih dugova vrednih 767, 7 miliona dinara

ДИРЕКТОР ЖЕЛЕЗНИЦА СРБИЈЕ ПОДНЕО ОСТАВКУ: Притиска нас чак 8.000 пресуда!

Železnice Srbije

PRVI čovek "Železnica Srbije", Miroslav Stojčić, jedini u ovom sektoru izabran na javnom konkursu - podneo je ostavku. Mandat mu je istekao 17. januara, a od tada se nadležni nisu izjasnili hoće li birati naslednika. Funkciju je obavljao, kako se vidi iz pisma Vladi Srbije, nadležnoj ministarki i Skupštini kompanije, uz brojne probleme. Upravljao je firmom koja nema usaglašen statut, čiju su imovinu, baš kao i račun blokirali izvršitelji, a zakon im nije omogućio ni rešavanje stambenih problema korisnika njenog stambenog fonda.

"Železnice Srbije" su jedno od četiri železnička preduzeća nastala njenim restrukturiranjem. U raspodeli nadležnosti njima su pripali dugovi i imovina. Račun im je trenutno u blokadi "teškoj" 767,7 miliona dinara i to zbog 8.000 presuda povodom smenskog rada, toplog obroka i regresa.


Pročitajte još: Startovao novi red vožnje na srpskim prugama

- Moj mandat je istekao 17. januara ove godine i ja nemam nikakvu, ni pisanu ni usmenu odluku šta dalje - kaže za "Novosti" Miroslav Stojčić. - Nemam nikakav dokument na kom piše šta sam ja sada. Po novom Zakonu o javnim preduzećima moramo da usaglasimo statut. Mi smo ga poslali osnivaču, ali dosad još nije usvojen. Nisam uspeo da dođem do pretpostavljenih. Posedujemo vrednu imovinu, ali ne možemo njome da raspolažemo. Blokirali su nas izvršitelji. Imamo 8.000 presuda. Tražio sam sastanak da vidimo kako da se reši problem.

Pre skoro dve godine dogovoreno je da se problem obaveza iz presuda reši prodajom imovine. Jedan od zaključaka sastanka, na kom su bili predstavnici svih železničkih preduzeća, Ministarstva saobraćaja, advokati i izvršitelji, bio je da im se odobri prenos prava svojine i da se ta imovina proda. Nakon prodaje, sklopili bi se sporazumi o reprogramu duga.

- To nije realizovano, jer nakon što katastar sprovede uknjižbu, izvršitelji stave zabranu raspolaganja imovinom i oni je prodaju - stoji u izveštaju o poslovanju "Železnica Srbije". - Takođe, napominjemo da su izvršitelji zaplenili potraživanja po osnovu zakupa, koji je jedan od osnovnih prihoda "Železnica Srbije" a.d.

Miroslav Stojčić, foto N.fifić


BLIŽI SE GAŠENjE?

U Ministarstvu saobraćaja objašnjavaju da se "Železnice Srbije" ne bave upravljanjem železničkim projektima i infrastrukturom, već nasleđenim dugovima i imovinom.

- Ti procesi su pri kraju i ispunjavaju se uslovi za gašenje "Železnica Srbije" - kažu u Ministarstvu saobraćaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Milica

20.02.2019. 10:20

Човек који има савест и осећа одговорност за лоше функционисање предузећа чијег се управљања прихватио. Ретка појава... За похвалу.

I dao ostavku

20.02.2019. 12:12

@Milica - kad mu je istekao mandat... pa što ga ne dade pre toga, ako je osećao odgovornost zbog lošeg funcionisanja preduzeća, koje je, usput budi rečeno, njemu povereno... idi, begaj...

Janko

21.02.2019. 09:54

@Milica - Zato sto valjda svako normalan se trudi da uradi najviše dokle ga Zakon ili odluka Vlade o vršenju njegovog rada obavezuje! Posle konkursa ovog coveka je na to mesto imenovala Vlada kao što ona treba i da ga razresi. Za razliku od ostalih V.D. direktora cije se poslovanje dogovara po stranačkim kabinetima. Kada nisi njihov član i pokušavaš nešto da uradiš onda je to ipak nesto!!!!

Pa kako daje ostavku

20.02.2019. 10:32

kad mu je istekao mandat... Ostavka se može dati samo ako si aktuelni direktor, što on nije, jer mu je istekao mandat. Budi bog s nama, ko je nama sve direktor...

Marina

21.02.2019. 09:51

@Pa kako daje ostavku - Ocigledno ne poznajete nacine poslovanja...po Zakonu svaki mandat moze, nekad i mora da se rastegne jos tri meseca sa istim odgovornostima onog ko ga obavlja i kada se taj mandat zvanično zavrsi. U ovom slucaju postoji casno polaziste, pogotovu sto nastavak potpisivanja važnih dokumenata, kao sto je recimo potpisivanje nekakvog kuvajtskog kredita po sistemu potpisi ti, a posle ce da vidimo sta cemo s tobom, igra važnu ulogu i pokazuje koliko je velika odgovornost ovog coveka.

Nenad

20.02.2019. 10:37

Ostavku je podneo direktor preduzeća koji nije odgovoran za upravljanje i održavanje infrastrukture, kao ni za organizovanje prevoza. Železnice Srbije ad, sa kojima je upravljao Stojčić, posle restrukturiranja su zadužene za istorijske dugove i taj posao je rađen vrlo uspešno. Ministarka i direktori koji su odgovrni za stanje na železnici su se ovaj put izvukli od odgovrnosti, samo dokle.

Kimi

20.02.2019. 10:48

Imali su odličnog gen.direktora ranije ,mislim da se prezivao Simonović..ali njima ne odgovaraju stručnjaci..nego neki kvazi rukovodioci i inžinjeri.

Bubalo

21.02.2019. 09:56

@Kimi - Simonovic nikada nije bio stručnjak več lokalni šerif opštine Vrčin. Covek nije ni saobraćajac niti železničar niti išta zna o funcionisanju Železnice osim što je video kao dom za nezbrinutu familiju i vrčinske dame....uostalom, sada je u zatvoru zbog mehanizama rada po kojima je poznat diljem naše lepe zemlje.

Ivana

22.02.2019. 18:52

Vladimira Teofilovica za Generalnog direktora. Covek se jedini u istoriji zeleznice obracunao sa korupcijom i kriminalom na zeleznici, sa kradjama i mesetarenjem. Upravo su ga lopovi iz licnog interesa i sklonili, a tuzilastvo za organizovani kriminal kako se prca po zeleznici je vec uhapsilo 18 osoba i najavljuje nova velika hapsenja po prijavama ovog coveka. Ako ovde ima nekog ciji interesi nisu ugrozeni podrzace ovog coveka

Pravnik

23.02.2019. 01:06

@Ivana - Podrzavam da Teofilovic preuzme zeleznicu. Ja ne znam zasto je taj momak i sklonjen. Bio je inteligentan direktor, dovitjiv, precizan, tacan...

Milica

23.02.2019. 01:30

Ja sam za to da Vladimir preuzme infrastrukturu. Potpuno se slazem da bi on bio najbolje resenje i najveca zelja zaposlenih