BRITANCI UZ ALBANCE: London protiv rušenja taksa ?!

D. R. ĐORĐEVIĆ

20. 02. 2019. u 08:02

Britanci stopirali zaključak Kvinte o suludim merama koje je uvela vlada lažne države. Sprečili usvajanje formulacije o mogućim sankcijama Prištini

БРИТАНЦИ УЗ АЛБАНЦЕ: Лондон против рушења такса ?!

Velika Britanija opet povlači poteze protiv Srbije AP Photo

VELIKA Britanija je na nedavnom sastanku predstavnika zemalja Kvinte (Francuska, Nemačka, Italija, SAD i Velika Britanija) sprečila usvajanje oštrog zaključka o ukidanju taksa Prištine na robu iz centralne Srbije. Iako su se protiv ovih nameta u protekla tri meseca sa manje ili više odlučnosti izjasnili mnogi zvaničnici članica Evropske unije, pa i iz SAD, London je po ko zna koji put zauzeo stav suprotan interesima Beograda.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, Amerikanci, Francuzi i Italijani bili su za formulaciju koja bi plastično stavila do znanja vlastima u Prištini kakve ih posledice očekuju ako u narednim danima ne ukinu tarife na robu iz centralne Srbije. Protiv toga je izričito bio britanski predstavnik, koji je tražio ublažavanje stava, tako da nije postignut konsenzus?!

Ne otkrivajući o kojoj je zemlji reč, predsednik Aleksandar Vučić u utorak je rekao da postoji prikrivena podrška taksama na KiM od strane jedne evropske države, ali i pojedinih krugova u SAD iz stare administracije:

- To nije slučaj sa sadašnjom američkom administracijom koja je apsolutno protiv taksa. I pismo koje je potpisao Palmer i ono što pričaju Tramp i Bolton jasno govori da su oni protiv taksa.

ARIFI OPTUŽUJE ŠEF kabineta Ramuša Haradinaja, Avni Arifi, optužio je visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini da se "prestrojila prema Beogradu" i da zahtevom Prištini da ukine takse na srpsku robu "uslovljava dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije": - Takvim ponašanjem izgubila je kredibilitet.

Da je Velika Britanija ta koja daje podršku taksama rekao je šef diplomatije Ivica Dačić, navodeći da su upravo Ostrvljani ti koji su stopirali zaključak o ukidanju taksa na sastanku Kvinte. On je dodao i da postoje zemlje koje podržavaju dijalog Beograda i Prištine, kao Francuska i Austrija, i one koje žele da se cela stvar što pre završi - Velika Britanija i Nemačka.

Najnoviji potez Londona ne čudi istoričara i profesora Aleksandra Rastovića, koji kaže, za "Novosti", da je to samo nastavak stare britanske politike prema Balkanu koja je, sa manjim prekidima, trajala kroz ceo 19. i 20. vek, a nažalost i sada u 21. stoleću:

- Velika Britanija je bila i inicijator zloglasne rezolucije u Savetu bezbednosti UN sa namerom da se ceo srpski narod predstavi kao genocidan, a na poslednjoj sednici o KiM u SB videli smo kako nastupa njihova ambasadorka. Pokojni akademik Milorad Ekmečić je tu politiku antisrpstva prema Balkanu nazivao rukavcem rusofobične politike. Britanija, inače, ne želi jake i samostalne države u našem regionu i smatra da su Srbi oruđe u ruskim rukama. I sve dok bude držala ovakav kurs i bude davala podršku nerazumnoj kosovskoj politici, ne treba očekivati napredak u dijalogu.

Britanija je, podsetimo, prošlog avgusta stopirala redovnu sednicu SB UN posvećenu našoj južnoj pokrajini i uputila protest Surinamu, državi koja je prva povukla priznavanje Kosova, a na drugoj strani - od Beograda je očekivala da se pridruži njihovom apelu zemljama širom sveta da u znak solidarnosti zbog pokušaja ubistva bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije, učine isto što i oni, odnosno, da proteraju ruske diplomate. Takođe je tražila podršku Srbije za svog kandidata kada su se u Međunarodnom sudu pravde u Hagu birale sudije u novom mandatu.

DAČIĆ: RAZGRANIČENjE ZVANIČNA PONUDA

PREDLOG Beograda u pregovorima sa Prištinom je ideja o razgraničenju. To je naša zvanična ponuda - izjavio je u utorak ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, uz napomenu da eventualna linija razgraničenja još nije napisana niti utvrđena.

On je rekao da je predsednik Aleksandar Vučić u načelu dao ideju o razgraničenju, da je to princip i jedini realan način za kompromis, ali da se to nije razradilo u dijalogu.

Vučić je u utorak podsetio da je o razgraničenju govorio ranije:

- Sad ste me spopali s tim što sam rekao pre godinu dana u Šidu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (159)

Simon

20.02.2019. 08:18

Engleska politika je najvece svjetsko zlo.Gde god se oni pojave posiju zlo i nered.Sreca da iizlaze iz EU.Oni su cesto i produzena ruka americke politike sa primesama engleske kolonijalne politike.

Старац Фочо од стотину љета

20.02.2019. 09:49

@Simon - Проблем је што ће ескивирати излазак из ЕУ. То је нама искуснијима кристално јасно.

Sneza

20.02.2019. 08:26

Nije ni prvi ni poslednji put da su protiv nas. Pa prvo njihova velika kraljica mrzi srbe a nezna ni ona sama zbog cega. Pravda je spora ali dostizna!

buki

20.02.2019. 08:27

Nismo im valjda dali podrsku za izbor engleskog sudije u haski sud nepravde? Ako jesmo, onda nam ovako i treba.

Срђан

20.02.2019. 08:37

Невероватно колико нас неволе. Живим у Лондону и просто се грозно осећам кад помислим да живим са нацијом која не жели ни мало доброг мога народа. Албанци им овде држе све ауто праоне, куплераје, растурају дрогу итд. А Срби су међу јачим мајсторима, банкарима, школованима... Штета што се нико из Српске владе не залаже да ми који смо овде покушамо да променимо нешто. Има нас много који радимо на добрим позицијама са којим можемо учинити нешто позитивно за нашу државу и народ.

Vlada

20.02.2019. 08:38

Velika Britanija je oduvek bila najveci naprijatelj Srbije i to sve zbog toga sto je Cercil bio kopile koje je napravio Srbin

жељко

20.02.2019. 08:39

Шта на све то каже капетан енглеске војске Госп. Александар Карађорђевић?

Mačak

20.02.2019. 08:45

Па шта је чудно ништа боље није се могло очекивати од енглеске гамади.А што се тиче геноцида они су извршили незапамћене геноциде у земљама које су држали као колоније.

rodoljub

20.02.2019. 08:53

Englezi su uvek vodili kurvanjsku politiku , izazivali svadje , sirili intrige i mrznju, a srbofobija im je u osnovi politike na Balkanu.

Коста П. Војновић

20.02.2019. 08:56

Ко је вековима био подршака отоманским завојевачима Балкана - В.Британија ! И не само то већ је после Руско-турских ратова зауставила ослбођење Грчке, вративши Грка поново под турско ропство. Тека када су Руси пристали, под претњом рата, да на чело ослобођених замаља, Бугарске, Румуније и Грчке дођу немачки принчеви из династије Хонцолерна, те земље су коначно добиле слободу. И то, католички принчеви Немци на челу православних земаља, има последице до данас...!

Bungi

20.02.2019. 09:03

Krajnje je vrijeme da Republika Srbija povuče svog amsadora iz Londona a na svaki sledeći neprijateljski potez protjera i njihovog iz Beograda.Dosta su se Englezi pravili "Englezi" na ovim prostorima.Oni su izašli iz EU i treba ih poslati tamo gdje im je mjesto-u zadnji ćošak evrope.

Mil5

20.02.2019. 09:07

Nisu problem pokvareni Englezi, nego nasi pokvareni politicari koji koji dva stolece to dozvoljavaju i cak pomazu. Kada se zna sta sve Englezi cine protiv Srbije i Srba onda se jednom mora osvestiti i naci nacina da se tome suprostavi. Ali, problem je sto se uvek nadju Srbi kojima pare nisu gadljive da bi radili za pokvarene engeze, a ne za svoj narod i drzavu.

Груја

20.02.2019. 09:07

Увек сам говорио да Америка није највеће зло, већ да сва зла овог света потичу од Енглеза!

Perica Iz Varosi

20.02.2019. 09:16

Кад интерес са криминалом влада, ту разума онда нема!!!!!

Nenad Melentijevic

20.02.2019. 09:17

sto se albanaca tice oni v ec godinama imaju podrsku iz londona jer engleska mrzi srbe

realist.

20.02.2019. 09:27

Englezi su najveci gadovi, to su jos gori od svih nacija na svetu, njih treba izolirati jer su stvaraoci Muslimanskih terorista.

arsa

20.02.2019. 10:34

@Dule - Siptari se hvataju za poslednju slamku spasa.Ostali su samo britanci kao najveci srpski neprijatelji.Da li ce im to biti dovoljno iskreno ne verujem.Engleska sama za sebe i nije neka sila.Treba nastaviti sa povlacenjem priznanja Kosova.To je prava stvar.

zardjala kasika

20.02.2019. 10:33

@ana - Mozda vi sendvicari niste ali mi normalini jesmo, botu raspali.

Natalija

20.02.2019. 10:11

Nadamo se da će se urazumiti i ukinuti takse... veći broj zemalja je na našoj strani!!

kele

20.02.2019. 10:16

London misli da će podrškom šiptarima omogućiti čitavoj mafiji ,koja vlada Londonom i Engleskom , da premeštaste sedišta u Prištinu! Neznaju oni ko su šiptari koji su tako organizovani!

MAKSS

20.02.2019. 10:19

Velika Britanija ne krije svoje simpatije prema Pristini, to se vidi iz njihovih postupaka prema Srbiji.

zaliv.net

20.02.2019. 10:22

Sve nasi prijatelji kako ih ono neki zovu, idu da sastance sa njihovim zvanicnicima, ambasadorima, klimaju glavicama .... e jadna li si Srbijo!

Janko

20.02.2019. 10:23

Očigledno je da Britanci žele da imao svoj udeo na Kosovu pa žele da iskoriste to što su se Amerikanci malo udaljili!

iz glave

20.02.2019. 10:23

šta očekujete od države koju su napravili pirati i koja sebe zove velikom, a nas za to osudjuje

Veca

20.02.2019. 10:32

Podrska politike Londona nerazumnoj kosovskoj politici je samo podrivanje stabilnosti u nasem regionu i zelje da po svemu sudeci ne podrze dijalog.

Mile

20.02.2019. 10:34

A kada ce se uvesti vize englezima posto mi placamo 115 funti???gledaju nas kao stoku,a oni su .....Skotska je zakon!!!!!

Aleksa

20.02.2019. 10:36

Evo sada na ovom primeru vidimo, da koliko god se Srbija i vlast trenutna trudi da se takse ukinu i dodje do resenja na KiM, postoje bolesni ljudi sa Zapada, koji sve to ruse, i o cemu vise da mi pregovaramo!?

Igor

20.02.2019. 10:41

Dobro je rekao naš veliki političar Nikola Pašić: "Kad se dete rodi, naučite ga da mrzi Engleze"! Ista stvar se ponavlja koroz vekove.

Meda

20.02.2019. 10:47

koji ste vi svi carevi ! pa Britanija je uvek radila Srbima o glavi . ko je napravio proteste u Beogradu 1941 jel su nas oni ili Francuzi izvlačili u l sv ratu lađama ? ko nam je dao odn prodao topove ? - britiš - šitiš ? morate se opasuljiti .... sve mala slova, velika - kad se opasuljite

Ljuba

20.02.2019. 10:48

Ne znam zasto nasa drzava i dalje pokusava da udje u eu, ocigledno su nam svi u toj uniji smrtni neprijatelji.Treba da zgazimo albance i sve druge nacije na balkanu, balkan je nas.!

stasa

20.02.2019. 10:51

Britanci rade protiv interesa Srbije te tako ne mogu ocekivati nasu podrsku za neka pitanja koja su njima vazna.

ivan

20.02.2019. 10:58

Britanci su najvece zlo na ovom svetu, gde god da se oni umesaju nastane neki rat ili humanitarna katastrofa.

Mara

20.02.2019. 11:03

Prilicno sam iznenadjena ovakvim stavom Londona...nimalo lepo od njih...kao da ne shvataju koliku propast ovakvo ponasanje Albanaca izaziva po citav regionalni mir i stabilnost

Novak

20.02.2019. 11:09

Ako pogledamo istoriju,Englezi su uvek tako svima zabijali nož u leđa,pa i ne treba ništa da nas čudi

f

20.02.2019. 11:15

vucicev savetnik toni bler u akciji ... "veca je zarada da tvoj bata svercuje nego da reketiras proizvodjace..."

Dragan Pik-lon

20.02.2019. 11:16

Kad se sve sabere i oduzme u zadnjih tri veka,pitam se-Da li su Britanci veci neprijatelji Srbiji od Nemacke.U svakom slucaju-oni su najveci srpski neprijatelji u 21.veku.Jedva cekam da ih ''Bregziht"' odvede u atlanski mulj.Posle 29.marta ove godine oni nece vise moci biti ni u kojoj evropskoj ili svetskoj komisiji.Imace preca posla.Ova adzdaja(imperija) je na izdisaju....!!!

Nidza Nikola

20.02.2019. 12:00

Srbi su im zbog Rusa kost u grlu. Ja navijam za još jače vetrove sa Atlantika, oni će se pobrinuti da ih stigne ono što su zaslužili.

Gradjanin Srbije

20.02.2019. 12:03

Zbog ocuvanja sopstvenih interesa Srbija treba da postane clanica NATOa i bude najsnazniji saveznik Velike Britanije na Balkanu. Na taj nacin potpuno bi se promenili odnosi u regionu jer Albanci ne bi vise imali podrsku onih koji su najuticajniji na Balkanu. Treba da shvatimo da na Kosovu i u nasem okruzenju nema ruske vojske.

Dragan

20.02.2019. 12:48

@Gradjanin Srbije - Idi budi tamo sta jesi. Znas ti sta treba predsednice...

Ilija

20.02.2019. 12:05

Njih naši problemi ne zanimaju kao ni vreme na Artantiku. Ali nadam se da njihova nije presudna i da ćemo se muški izboriti sa prolemom taksi.

Maja

20.02.2019. 12:06

To su hladnokrvni ljudi koji gledaju samo sebe, a kako je nama njih u opšte ne zanima. Ali muški smo se nosili i sa težim problemima pa smo se izborili, verujem da ćemo se i sa ovim problemom izboriti.

ema

20.02.2019. 12:32

Britanci nisu promenili odnos prema politici Srbije, bez obzira na sve promene koje su se desile, bez obzira što je Srbija mnogo ojačala i na ekonomskoj i na političkoj sceni, oni nikada neće ukazati poštovanje građanima Srbije.

Sale

20.02.2019. 12:37

Britanija je od uvek bila največi gad civilizacije... Največi zločin čovečanstva! Ali da se ne zaboravi, Angloamerika(Brit/sad.. Kolonije) je uz Fra. /Nem. i satelite, taj prokleti zapad! Puno ljudi ovde na zapadu i dalje, ne znaju šta im se čini-tap tap u ropstvo starih vremena... Izbacite britance iz srpskih zemalja!!!

ZAKON ZA SVE JEDNAK

20.02.2019. 13:09

@sava - niko ne postavlja pitanje kako bi reagovala naša vlada kada bi mađari davali sve džabe od struje do hrane u vojvodini mađarima tu bi bilo kuknjava kako se narušava budžet kako to nije po međunarodnom pravu zašto onda bi to mi radili na kosovu a vidim da srbima na kosovu nicega ne fali od para struje hrane sve dobijaju džabe ne placaju porez pdv sve snosi sirotinja šumadije I srbije a srbi rado uzimaju I tacijeve pare odakle onda pare ako se budsžet kosova oštecuje davanjem svega džabe srbima

Avram

20.02.2019. 12:44

Britanija je poznati,neskriveni,otvoreni,jos od Karadjordja,kroz vekove dokazani neprijatelj Srpskog naroda, bilo gde u svetu,pa je ovo sitnica u svemu.Nasa drzava treba da pokrene izradu zbornika svih nedela sa stetnim posledicama po narod I drzavu koje je Britanija ucinila prema nama u poslednjih dva veka,da narod I narastaji znaju ko su nasi zlotvori.

pereee

20.02.2019. 12:48

Nisu to britanci gospodo, to su ENGLEZI. NAjpokvareniji i najpodliji narod na svetu, a mi se njih drzimo kao pijani plota. Neverovatni smo!

Slavica

20.02.2019. 12:50

oni su za uvođenje taksi, a ne sumnjajte da bi nanovo bili i za bombardovanje, ako bi bilo do njih, zar još iko sumnja?

Syam

20.02.2019. 12:54

Pa naravno. Ko ce drugi nego Britanci- najgora, najzavidnija nacija na svetu. Ceo svet su pokorili, nakrali see dan danas se tudjim perjom kite. Engleska kraljica I ostali nose pokrafene krune I nakit Iz Indije I ko zna os odakle.

Gospodja Ministarka

20.02.2019. 13:00

Velika Britanija je konstantni saveznik u klanovima koji rade na propasti Srbije.Tako je bilo za bombardovsnje, tako je i za Kosovo!

драгана

20.02.2019. 14:27

@Djura - Najbolje je za čovečanstvo najuriti ih sa planete Zemlje.

Vatro Marx

20.02.2019. 13:26

Koja je razlika izmedju Amerikanci i Englezanikakva, Isti govor, mentaliteta kulture , takoda nije nikakvih iznenadjenje, sto oni podrzavjuSAD . Amerikanac je inace poreklo iz V. Britanije.Svi su oni na strani Siptara.

Babuška

20.02.2019. 13:27

Velika Britanija Isterala Rusku Ambasadu iz Londona.Srbija I Rusija dobri Prijatelji I to Gospdji Mey Smeta Engleska Vlada Nevoli Ruse I zato I nama Srbima Gledaju Da Otežaju Život što više mogu . Toje Podla nacija . Adrugo nevole Englezi ni Albance ali ih Podržavaju jer Vole Da zavadjajuAlbanci su Veliki Mafijaši u Britaniji. Netreba nam ništa od Engleza prema tome neka gledaju svoja posla.

VA

20.02.2019. 15:04

Secate li se ko je prvi savetnik naseg predsednika, pod pritiskom javnosti ga se “odrekao”. Ili mozda nije jer ovakva spoljna politika je nastavak Blerove politike. I jos nesto kako svet ne vidi da je Engleska napravila sve one koji su imali ideju da osvoje Rusiju i Hitler je njihov proizvod. Znam da necete objaviti ali vama na cast.

miki

20.02.2019. 15:21

Predsednik Vucic je Tacija poslao tamo gde mu je mesto a to je misija rupa iz koje ne treba ni da izlazi.

Marta

20.02.2019. 15:21

Ceo svet je uvideo da se lažna država Kosovo ne temelji na nikakvim medjunoarodno pravnim osnovama.

Hana

20.02.2019. 16:35

Mislim da London ne raspolaze istinitim informacijama i cinjenicama cim imaju ovakav stav!!!

čiča

20.02.2019. 17:10

A kad to britanci nisu bili protiv Srba , postoji li jedan jedini primer da su nekad negde podržavali Srbe. Za mene ovo nije nikakvo iznenadjenje, samo doći će oni u priliku da im zatreba srpski glas a onda zna se

Igor

20.02.2019. 17:16

Ovi englezi nikada nisu bili naklonjeni Srbiji pa makar i podrzavali terorizam, a u stvari to i cine podrzavajuci albance.

Pink Floyd

20.02.2019. 17:17

Pitanje je šta će naša vlast preduzeti protiv Britanije. Odgovor: Najverovatnije neće preduzeti ništa!

Sara

20.02.2019. 18:36

Od njih se nista drugo nije ni ocekivalo.Neka podrzavaju sta hoce, ali dogovor mora uskoro da se uspostavi.

Dejan

21.02.2019. 01:05

Mi moramo skroz okrenuti spoljnu politiku prema sebi i Rusiji.Inače propast.ovo su srbomrsci.Tradicija mrznje prema nama, švabe i oni.

naranca

21.02.2019. 14:18

Pa ako je ukidanje takse uslov za ulazak u EU onda su britanci na nasoj strain.Uostalom to pogadj SndAK I Bosancde(Muslimane) a ne BGD.Koji posteni Srbin posluje s Siptarima?????Sam nasa Mafija.