Barsa da strepi, Lion da se nada

Vreme čitanja: 4min | uto. 19.02.19. | 22:51

Bruno Ženesio u dobroj meri ukočio Mesija i društvo, Francuzi idu po čudo na Nou Kamp...

Lion je ozbiljan. Lion je preozbiljan. I Barselona ima razloga da strepi. A Lion da se nada. Ernesto Valverde očito ima problem s ovim periodom sezone. Negde u ovo vreme, prošle godine, Roma je mu je priredila ozbiljan šok i izbacila ga iz Lige šampiona. Četa Bruna Ženesija na pola je puta da ponovi Romin uspeh. Posle prvih 90 minuta, u Francuskoj - 0:0

Neko će reći rezultat po meri Barselone. Možda. Ali ako u obzir uzmemo filozofiju i fizionomiju ekipe poput Liona, onda odlazak na revanš uopšte ne deluje kao bauk. Kao odlazak na giljotinu. Taktički pismeni, dobro vođeni, užasno brzi i deluje - puni samopouzdanja. Ako tako postavimo stvari onda ona "široka livada" Nou kampa deluje kao prirodno stanište za jednu od najtalentovanijih ekipa Evrope. 

Izabrane vesti

Ako utisak nije dovoljan - tu je statistika. Pamtite li kada je Barsa bila gotovo u egalu s posedom lopte protiv nekog toliko slabijeg od sebe? Barem na papiru... Ili kada je neki tim uspeo da joj isparira u broju pasova? Jesu brojke u oba slučaju na strani Katalonaca, ali o apsolutnoj dominaciji nikako ne možemo da govorimo. Osim u broju šuteva. Dakle, utisak+brojke=Lion ima šanse.  

Pogotovo kada se u tim vrati najbolji igrač tog tima Nabil Fekir. 

Očekivalo se da će tim koji je tukao Mančester Siti ove sezone na njegovom terenu - a u revanšu mu se Pep Gvardiola i njegova družina izmigoljili pošto su dva puta bili u zaostatku - ozbiljno namučiti istu školu loptanja, ali da će Bruno Ženesio baš u toj meri da "anestezira" Barselonu, to već spada u kategoriju ozbiljnih iznenađenja, pogotovo što se radi o eliminacionoj fazi Lige šampiona, gde se greške ne praštaju.  

Lion je izašao hrabro, da se nadigrava u onoj meri u kojoj je Ženesio procenio da se sa Barsom može nadigravati, a to je podrazumevalo jednostavnost pasa na sredini terena i brzu loptu u dubinu. Sa izrazitim brzanjcima poput Depaja, Traorea i Muse Dembelea, domaći sastav je konstatno pretio kontrom, držao prst na orozu, a to je Katalonce nateralo da napadaju sa manje igrača nego što su navikli. Daleko od toga da je Barsa uštopovana, taman posla da tvrdimo da je Mesi završio u nečijem džepu, međutim Lion je dobrih sedamdesetak minuta držao malu kliniku kontrolisane, pristojne defanzive koja je svakog trenutka pretila da se transformiše u "nekontrolisani" kontraudar. 

Velike stvari večeras je za Lion uradio Džejson Denajer, zatvorio mnogo toga i svojom brzinom omogućio da Ženesio podigne liniju odbrane dovoljno visoko kako mu se Mesi, Suarez, Dembele i društvo ne bi "parkirali" pred šesnaestercem. 

Lion je imao ozbiljne šanse. I Barsa je imala izbiljne šanse. Da ih ne nabrajamo sve. U okvir gola nije išlo mnogo toga, ali svakako ne možemo da ne pomenemo dva pokušaja domaćina u uvodnim minutima. Prvo kada je Auar tukao u 5. minutu, a Ter Štegen morao dobrano da se izvije kako bi skrenuo loptu u korner. Drugi put Terije je pogodio prečku, ponovo uz intervenciju nemačkog golmana. Igrao se 9. minut.

Do kraja prvog poluvremena Musa Dembele je najčešće pretio, ali ne previše konkretno. Više je bio potencijalna pretnja. Pravu loptu nije dobio. S druge strane pokušavao je Mesi, što iz slobodnih udaraca, što sa distance. Pristojno da, preopasno - ne. 

I drugo poluvreme počelo je šansom za Lion. Depaj sa 17 metara za malo pored gola. Uzvratio je Luis Suarez u 70. minutu i to je bila najbolja šansa na utakmici za Barselonu. Tik pored stative završio je udarac urugvajskog napadača. 

Neslavne brojke obeležile su ovaj meč kada je Luis Suarez u pitanju. I sam je verovatno zaboravio kada je poslednji put nekome dao gol u gostima. U Ligi šampiona. Podsetiće ga precizni statističari - bilo je to pre tri i po godine protiv Rome?! Na terenu je proveo puna 24 sata bez postignutog gola na strani. 

Kako se utakmica bližila kraju koncentracija domaćih fudbalera je opadala i Barsa je sve lakše ulazila u šanse. Pretio je najčešće Mesi. Nešto je Lopez odbranio, nešto je išlo pored gola. 

Lion je izdržao.  

Lion ima pravo da se nada čudu.


LION - BARSELONA 0:0

Stadion: Park Olimpik Lion
Kapacitet: 59.186
Sudija: Džunejt Čakir (Turska)

Lion (4-2-3-1): Lopez - Duboa, Marselo, Denajer, Mendi - Ndombele (od 84. Šeik), Auar -
Traore (od 69. Tusar), Depaj, Terije (od 76. Korne) - Dembele.

Barselona (4-3-3): Ter Štegen - Semedo, Pike, Lengle, Alba - S. Roberto (od 81. Vidal),
Buskets, Rakitić - Mesi, Suarez, Dembele (od 67. Kutinjo).


Foto: Reuters


tagovi

Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara