19. februar  2019. 19.11  | Izvor: RTV (Nemanja Popadić)

Edukacija o korišćenju otpada u energetske svrhe

NOVI SAD -

Završna konferencija u sklopu projekta ,,Otpad kao energent" održana je u svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka, na kojoj su pored predstavnika ambasade SAD-a učestvovali učenici i nastavnici iz 15 srednjih škola.

video icon

Petnaest srednjih škola širom Srbije, u periodu od maja 2018. do januara 2019, učestvovale su u aktivnostima, koje su osmišljene da informišu, edukuju i aktivno uključe srednjoškolsku populaciju u rešavanje problema, vezanih za korišćenje otpada u energetske svrhe.

eko

"U drugoj fazi smo uspeli da realizujemo problematiku korišćenja otpada u energetske svrhe. Prva faza je bila mogućnost upotrebe otpada kao ponovne sirovine, odnosno kao materijala i više se fokusirala na reciklažu", objašnjava Nemanja Stanisavljević, vanredni profesor Departmana za inžinjerstvo zaštite životne sredine.

U svakoj školi održana je po jedna radionica u sklopu koje je učenicima predstavljena osnovna problematika upravljanja komunalnim otpadom. U sklopu radionice, učenici su takođe obučeni da analiziraju mogućnosti za korišćenje komunalnog otpada u svrhu proizvodnje električne energije.

,,Ovaj projekat sponzoriše Američka ambasada sa ciljem da mlade nauči o zaštiti životne sredine, o praksi koje mogu primeniti u sopstvenom životu. Mladi su budućnost, i dati im ovakav tip znanja je videti Srbiju bolju nego što je Srbija sada", smatra Maja Bruk, ataše za kulturu u Američkoj ambasadi.

Imajući u vidu opisane aktivnosti, projekat OKE-j stavlja u fokus promovisanje održivih obrazaca ponašanja mlađih generacija, kao i samu proaktivnu ulogu srednjoškolske populacije u vršnjačkoj edukaciji.