Naučnik tvrdi: Odlazak na posao pre 10 ujutru je vid „moderne torture“

by | februar 19, 2019

Oksfordski naučnik Paul Kelley skrenuo je pažnju javnosti na problem koji utiče na mnoge od nas. Ovaj psiholog ispitivao je vidove oblike moderne torture i otkrio da je buđenje i odlazak na posao pre 10 sati ujutro jedan od najuobičajenijih.

On je objasnio da svako ima svoj telesni sat koji je već „programiran“ i ne može da se promeni. Dakle, ako prisiljavamo sebe da se svakoga dana probudimo pre nego što su naši organi, a pre svega mozak, spremni na to, onda se borimo sa prirodnim satom i to može imati dosta odloženih efekata na naše zdravlje.

Naučnik tvrdi da je nedostatak spavanja globalni problem i da na njega treba ukazati pre nego što postane ozbiljna opasnost po zdravlje. Objašnjava da buđenje pre 10 sati može izazvati poremećaje sna i tako dovesti do emotivnog i telesnog stresa.

Svoju teoriju testirao je i u jednoj britanskoj školi gde je početak časova pomeren sa 8.30 na 10.00 sati. Posle određenog vremena u ovoj školi popravljeno je prisustvo đaka na časovima kao i njihova produktivnost, a to se odrazilo i na njihove ocene.

Britanski naučnik zaključuje da kada bismo slušali naš telesni sat i budili se prirodno, a ne uz pomoć alarma, to bi bilo mnogo produktivnije i svi bismo bili srećniji.

Šta vi mislite o ovoj teoriji?:)

Tagovi:

top