PARTIZAN SE IZBORIO: Superliga uvodi VAR tehnologiju

V.N.

19. 02. 2019. u 15:22

Predstavnici Crvene zvezde nisu se pojavili na glasanju. VAR je strateški važan i naša dužnost je da ga uvedemo - rekao je Vuletić

ПАРТИЗАН СЕ ИЗБОРИО: Суперлига уводи ВАР технологију

WAR ilustracija Foto: EPA

VAR tehnologija trebalo bi da bude uvedena u srpski fudbal, kako se predviđa, najranije od sezone 2021/22. Partizan je predložio a juče je Zajednica Superlige i Prve lige Srbije na Skupštini usvojila predlog da se oformi Radna grupa za uvođenje VAR tehnologije.


Bez predstavnika Crvene zvezde i još tri superligaša, na Skupštini je za uvođenje VAR glasalo 12 klubova Superlige. Dogovoreno je da Radnu grupu od osam članova čine po četiri predstavnika superligaša i FS Srbije, a prvi sastanak je zakazan za 15 dana kada bi trebalo da se nađe i nacrt pravilinika o uvođenju ove tehnološke inovacije.



- Argumentacija protiv VAR ticala se infrastrukturne složenosti, činjenice koliko ona košta kao i vremenskog okvira kad može biti inkorporirana. Na te primedbe sam uzvratio da su određene zemlje u okruženju donele stratešku odluku, Hrvati su to uradili 17. januara, tako što je za to bilo svih deset predstavnika elitnog ranga. VAR je strateški važan i zato je naša dužnost da ga uvedemo - obrazložio je zahtev potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić.


Ostaje da se vidi da li će Zajednica Superlige, koja vodi takmičenje i koja bi trebalo da napravi finansijsku konstrukciju uspeti da dobije novac iz FIFA "Forvard" programa koji pokriva 80 odsto troškova. VAR tehnologija za Superligu Srbije okvirno košta oko 2,5 miliona evra, ali zahteva i mnogo radova na infrastrukturi naših stadiona koji potiču iz polovine prošlog veka. Uz to, svaki stadion pre upotrebe ove tehnologije mora da dobije sertifikat UEFA za njegovo korišćenje i zato tehnički nije moguće da on počne da se primenjuje pre sezone 2021/22.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Горан

19.02.2019. 15:46

Партизан је сада у проблему. VAR не ради за њихов интерес.

Zikica

19.02.2019. 17:02

pa oni nemaju para ni za semafore tereni ko livade a ovamo ce savremenu tehnologiju da uvode...

SASA

19.02.2019. 17:59

Opaaaaa....BRAVO....Samo treba da unapredimo pravila da se sudije ne prave lude.Treba dozvoliti svakoj ekipi da preko kapitena zahteva WAR bar dva puta u toku utakmice....

Treba dozvoliti svakoj ekipi

19.02.2019. 23:22

@SASA - To možeš da sanjaš, nije po pravilima Uefa.

Igra se...

19.02.2019. 19:18

...po blatu i kaljuzi, a mi uvodimo VAR sistem, samo da vidim kako će se na svim stadionima postaviti ovaj sistem, sa minimum 16 kamera, intrnetom i ostalim stvarima koji zahteva VAR sistem!!!

Top

19.02.2019. 20:42

Ne brinem se ja opremicemo taj jedan stadion sa Varom al cemo zato varati na ostalima.