• Search form

19.02.2019 | 12:12

Sačuvane i Tri karte za Holivud

Sačuvane i Tri karte za Holivud

Jugoslovenska kinoteka organizuje 21. februara specijalne projekcije digitalno restaurisanog filma “Tri karte za Holivud” (1993) Božidara Nikolića, na koje je ulaz besplatan.

Film “Tri karte za Holivud”, nostalgična priča i dramatična komedija koja se dešava u ruralnoj Jugoslavij u vreme kubanske raketne krize iz 1962. godine, restaurisan je u okviru projekta Vip Kinoteka, a biće prikazan u dva termina – u 17 i 19 sati.

To je priča o tri dečaka koji, opčinjeni magijom sedme umetnosti, odlučuju da iz svoje zabite varošice pobegnu pravo u Holivud. U isto vreme lokalni policajac euforično organizuje doček maršala Tita, predsednika države, a njegovi “strogo kontrolisani” građani pod utiskom dramatičnih događaja oko Kube počinju da se dele na dva tabora, rešena da isteraju do kraja ono što neće uspeti Hruščovu i Kenediju...

U filmu igraju: Branislav Lečić, Bogdan Diklić, Ljubiša Samardžić, Neda Arnerić, Velimir Bata Živojinović, Branislav Jerinić, Vesna Stanojević, Dragan Nikolić, Slobodan Ćustić, Vesna Čipčić, Milutin Karadžić

Film je nastao prema scenariju Željka Mijanovića, u produkciji Centar filma, RTS-a i Kodeks-pointa.

Scenografiju je osmislio Milenko Jeremić, autor muzike je Vojislav Kostić, montažerka Branka Čeperac, a reditelj Božidar Nikolić potpisuje i fotografiju.

Projekat Vip Kinoteka ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Taj projekat, koji se sprovodi u saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobile, trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja, čime je započet dugoočekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.

Do sada su restaurisani i filmovi “Maratonci trče počasni krug” i “Ko to tamo pevaSlobodana Šijana, “Nacionalna klasa” i “Specijalno vaspitanjeGorana Markovića, “Lepota porokaŽivka Nikolića, “Varljivo leto ’68Gorana Paskaljevića, “Petrijin venac” i “Miris poljskog cveća“, te “Kad budem mrtav i beoŽivojina Pavlovića.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav